Nóż jest niezbędnym narzędziem w każdej kuchni. Bez niego trudno byłoby się obejść, zwłaszcza że używa się go na co dzień. Skoro jest taki ważny, powinien jak najlepiej spełniać swoją funkcję – doskonale kroić i mieć wygodną rękojeść, która dobrze będzie leżeć w dłoni.
Rękojeści wykonuje się z różnych materiałów, m.in. drewna, metalu oraz tworzyw sztucznych. Każdą z nich charakteryzują inne właściwości. Najważniejsze to mieć pełną kontrolę nad ostrzem.
Naturalne piękno
Drewniane rękojeści są bardzo przyjemne w dotyku i estetyczne. Wymagają starannej pielęgnacji oraz dokładnego osuszenia po zmywaniu. Tego typu noże nie mogą być myte w zmywarce, ani też narażone na dłuższe oddziaływanie wody czy ciepła. Agresywne detergenty mogą uszkodzić naturalną strukturę drewna, negatywnie wpłynąć na jego barwę, a nawet zarysować powierzchnię.
Ciekawostka
Niektóre modele noży Gerlach na rękojeści mają oznaczenia, informujące o ich przeznaczeniu, dzięki czemu łatwiej wyjąć z bloku dokładnie ten nóż, który w danym momencie jest potrzebny.
Stalowa forma
Rękojeść ze stali nierdzewnej jest niezwykle wytrzymała, a dzięki gładkiej powierzchni, pozbawionej szczelin, łatwiej utrzymać ją w czystości. Wysokiej jakości materiał, z którego ją wykonano, jest trwały i odporny na występowanie ognisk korozji.
Rękojeść z tworzywa
Noże kuchenne, posiadające rękojeść wykonaną z tworzywa ABS są ergonomiczne i antypoślizgowe. Zapewniają przez to pewny chwyt, bezpieczeństwo oraz wygodę podczas użytkowania.
Uwaga!
Noże kuchenne najlepiej myć ręcznie z zachowaniem szczególnej ostrożności. Mycie w zmywarce może zniszczyć zarówno ostrze noża, jak i rękojeść. W efekcie znacząco spadnie jego żywotność. Warto zatem stosować się do rekomendacji producentów, odpowiednio dbając o swoje akcesoria kuchenne.
Dobry uchwyt noża to taki, który zapewni Ci bezpieczeństwo i nie wyślizgnie się z dłoni, nawet wtedy, gdy jest wilgotny. Aby praca przebiegała szybko i przyjemnie, rękojeść powinna dobrze leżeć w dłoni, mieć odpowiednią długość – jeśli będzie za krótka lub za długa, możesz odczuwać dyskomfort przy krojeniu.