Nóż jest niezbędnym narzędziem w każdej kuchni. Bez niego trudno byłoby się obejść, zwłaszcza że używa się go na co dzień. Skoro jest taki ważny, powinien jak najlepiej spełniać swoją funkcję – doskonale kroić i mieć wygodną rękojeść, która dobrze będzie leżeć w dłoni.
Rękojeści wykonuje się z różnych materiałów, m.in. drewna, metalu oraz tworzyw sztucznych. Każdą z nich charakteryzują inne właściwości. Najważniejsze to mieć pełną kontrolę nad ostrzem.
Naturalne piękno
Drewniane rękojeści są bardzo przyjemne w dotyku i estetyczne. Wymagają starannej pielęgnacji oraz dokładnego osuszenia po zmywaniu. Tego typu noże nie mogą być myte w zmywarce, ani też narażone na dłuższe oddziaływanie wody czy ciepła. Agresywne detergenty mogą uszkodzić naturalną strukturę drewna, negatywnie wpłynąć na jego barwę, a nawet zarysować powierzchnię.
Ciekawostka
Niektóre modele noży Gerlach na rękojeści mają oznaczenia, informujące o ich przeznaczeniu, dzięki czemu łatwiej wyjąć z bloku dokładnie ten nóż, który w danym momencie jest potrzebny.
Stalowa forma
Rękojeść ze stali nierdzewnej jest niezwykle wytrzymała, a dzięki gładkiej powierzchni, pozbawionej szczelin, łatwiej utrzymać ją w czystości. Wysokiej jakości materiał, z którego ją wykonano, jest trwały i odporny na występowanie ognisk korozji.
Rękojeść z tworzywa
Noże kuchenne, posiadające rękojeść wykonaną z tworzywa ABS są ergonomiczne i antypoślizgowe. Zapewniają przez to pewny chwyt, bezpieczeństwo oraz wygodę podczas użytkowania.
Uwaga!
Noże kuchenne najlepiej myć ręcznie z zachowaniem szczególnej ostrożności. Mycie w zmywarce może zniszczyć zarówno ostrze noża, jak i rękojeść. W efekcie znacząco spadnie jego żywotność. Warto zatem stosować się do rekomendacji producentów, odpowiednio dbając o swoje akcesoria kuchenne.
Dobry uchwyt noża to taki, który zapewni Ci bezpieczeństwo i nie wyślizgnie się z dłoni, nawet wtedy, gdy jest wilgotny. Aby praca przebiegała szybko i przyjemnie, rękojeść powinna dobrze leżeć w dłoni, mieć odpowiednią długość – jeśli będzie za krótka lub za długa, możesz odczuwać dyskomfort przy krojeniu.
NOŻE KUCHENNE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
NOŻE KUCHENNE BLOKI NOŻY KUCHENNYCH NÓŻ SZEFA KUCHNI NOŻE SANTOKU NOŻE ZE STALI NIERDZEWNEJ NOŻE KUCHENNE NA PREZENT NOŻE RĘCZNIE ROBIONE NOŻE POJEDYNCZE CZARNE NOŻE NOŻE LOFTOWE
PRZECZYTAJ TAKŻE
Czy twardość noża ma wpływ na jego ostrość?
Nóż Santoku czy szefa kuchni? Poznaj naszą podpowiedź!
Nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej – poznaj wyjątkowy model N46-DS
Noże ze stali, drewna czy tworzywa sztucznego? Sprawdź, które najlepiej się sprawdzą
Porównanie zestawów noży – który będzie najbardziej praktyczny dla Ciebie?
Nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej – poznaj wyjątkowy model N46-DS