W kulinarnym rzemiośle dobór odpowiednich narzędzi wydaje się kluczowy. Pośród rozmaitych dostępnych noży – Santoku i szefa kuchni z pewnością wysuwają się na prowadzenie jako narzędzia do zadań specjalnych. Poznaj niezwykłe cechy japońskiego noża Santoku, dowiedz się dla kogo nóż szefa kuchni i wybierz idealny nóż dla siebie!
Nóż Santoku czy szefa kuchni?
Jak się domyślasz, nie udzielimy jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Jednak spróbujemy zabrać się w podróż, która przybliży Cię do odpowiedzi o to, który nóż powinieneś wybrać dla siebie. Każdy kucharz, niezależnie od stopnia zaawansowania i doświadczenia, ma swój unikalny styl gotowania i sposób przygotowywania posiłków. Dlatego tak ważne, aby narzędzia, z których korzystasz były doskonale dobrane. Komfort, wygoda, bezpieczeństwo, precyzja i efektywność – to kluczowe cechy, jakie powinien mieć mistrzowski nóż. Jaki nóż wybrać? Na co zwrócić uwagę wybierając noże kuchenne? Dowiedz się więcej!
Nóż szefa kuchni — dla kogo?
Z całą pewnością, nóż szefa kuchni jest wyjątkowym narzędziem pośród wszystkich innych. Już sama nazwa sugeruje, że jest to „wybranek” szefa kuchni. No dobrze, ale czy przygotowując codzienne posiłki dla samego siebie we własnym domu – tym szefem jesteśmy? Oczywiście! Szefem kuchni staje się każdy, kto w danym momencie zarządza tym, co zaraz znajdzie się na talerzu. I dobrze, aby szef był jeden, bo wiadomo… gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść! Choć dodamy od razu, że tak naprawdę się z tym nie zgadzamy, i z pełnym przekonaniem namawiamy do wspólnego gotowania z bliskimi i rodziną. Wracając jednak do noża, warto znaleźć jeden, uniwersalny nóż, który będzie idealnie układał się w dłoni i realizował wszelkie nasze kulinarne pomysły. Co do zasady nóż szefa kuchni powinien być wielofunkcyjny i jak najbardziej uniwersalny. To właśnie te cechy sprawiają, że jest to narzędzie niezastąpione w każdej kuchni. Ostrze dobrego noża kuchennego powinno osiągnąć odpowiednią twardość oraz ostrość. Jak poznać twardość noża? Każdy producent powinien podawać wartość twardości podawaną w skali Rockwella tzw. Rockwell Hardness Scale. I tak nóż szefa kuchni PRECISION osiąga wartość twardości na poziomie 55-57 HRC. Długość jego ostrza wynosi 8’’, co odpowiada 20 cm. Jest to standardowy rozmiar tego typu noży.
Nóż Santoku – dla kogo?
Noże Santoku należą do japońskich noży kuchennych. Są to uniwersalne i wszechstronne narzędzia, które nadają się do przygotowywania bardzo wielu potraw z różnych stylów kulinarnych. Japońskie noże Santoku są ważną częścią kulinarnej kultury Japonii. Już jego nazwa wskazuje na jego zastosowanie – oznacza ona „trzy zadania”. O jakie zadania chodzi? Oczywiście o krojenie, siekanie i szatkowanie. Jednak to nie wszystko, co zrobisz nożem Santoku. Możesz nim również filetować rybę czy ciąć w precyzyjną kostkę. Nóż ten doskonale więc sprawdzi się dla każdego amatora gotowania, który lubi wyzwania i nieoczywiste przepisy.
Noże Santoku charakteryzują się szerokim i stosunkowo długim ostrzem. Ich klinga osiąga zazwyczaj długość 140-200 mm. Ich twardość powinna rozpoczynać się od poziomu 52 HRC. W wielu modelach pojawiają się specyficzne, niewielkie żłobienia, które zapobiega przywieraniu krojonych produktów do powierzchni ostrza. Tak jak w modelach noży Santoku marki Gerlach, które wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
Nóż Santoku i szefa kuchni – czym się różnią?
Oba noże mają istotną cechę wspólną – wszechstronność. Narzędzia te doskonale sprawdzą się do przygotowywania mięsa, siekania ulubionych ziół, krojenia warzyw, szatkowania cebuli i wielu, wielu innych czynności. Co zatem sprawia, że noże te jednak różnią się od siebie?
Nóż Santoku, który wywodzi się z japońskiej sztuki kulinarnego rzemiosła posiada płaskie i szerokie ostrze, które jest lekko zakrzywione, dzięki temu ruch tarcia podczas krojenia jest znacznie mniejszy. W konsekwencji nóż ten będzie więc idealny do krojenia „huśtawkowego” warzyw na sushi czy sashimi. Nóż szefa kuchni natomiast charakteryzuje się długim ostrzem. To przekłada się na dłuższą krawędź tnącą, co jest szczególnie korzystne podczas krojenia dużych kawałków mięsa i innych produktów. Standardowa długość noża Santoku marki Gerlach to 7’’, noża szefa kuchni natomiast – 8 ’’. Japoński nóż Santoku to kwintesencja minimalizmu i precyzji. Zaprojektowany jest w taki sposób, aby praca nim była równie dynamiczna co efektywna. Nóż szefa kuchni nie musi być tak szybki, za to jego długie ostrze gwarantuje stabilność. Wybierz nóż, dostosowując go do swoich preferencji, stylu i charakteru prowadzonej kuchni.
Poznaj noże Santoku i noże szefa kuchni marki Gerlach
Wśród szerokiej gamy artykułów kuchenny marki Gerlach znajdują się także noże wykonane ze stali nierdzewnej. Poznaj bliżej wybrane modele noży Santoku, a także noży szefa kuchni i wybierz najbliższy swemu sercu!
Wybrane modele noży Santoku Gerlach:
STYLE 7’’ – wygodny nóż Santoku
Przykład niezawodnego pomocnika, który nadaje się do wszystkich rodzajów prac. Nożem tym pokroisz ulubione mięso, posiekasz warzywa, a dzięki specjalnym wgłębieniom, jedzenie podczas działania nie będzie przywierało do jego powierzchni tnącej. Nóż zbudowany jest ze stali nierdzewnej (X30Cr13 z dodatkiem chromu). Charakteryzuje się zwiększoną wytrzymałością i odpornością na korozję. Twardość ostrza na skali Rockwella wynosi 52-54 HRC. Dodatkowo nóż ten ma rękojeść wykonana z termoplastycznej gumy, która zapewnia mu cechy antypoślizgowe.
Wielofunkcyjny i komfortowy nóż SMART GREY 7’’
Wielofunkcyjny nóż Santoku zbudowany z szerokiego ostrza zapewniającego mu uniwersalność. Podobnie jak inne modele, nóż dzięki specjalnym wgłębieniem charakterystycznym dla japońskiego stylu, jest wygodny w użytkowaniu, gdyż krojone jedzenie nie przywiera do jego powierzchni. Dzięki temu nóż ten jest doskonały również do filetowania ryb. Twardość ostrza noża na skali Rockwella wynosi 54-56 HRC, a wykonane jest ze stali nierdzewnej (X30Cr13 z dodatkiem chromu). Rękojeść wykończona materiałem typu Soft Touch gwarantuje komfort podczas użytkowania.
Nóż wykonany z niemieckiej stali nierdzewnej LOFT 7"
Budowa jego ostrza pozwala na naprawdę dynamiczna i efektywną pracę, dzięki czemu przygotowanie nim dań jest sprawne. Wykonany ze stali nierdzewnej (X50CrMoV15 z dodatkiem chromu, wanadu i molibdenu) jest odporny na korozję i bardzo wytrzymały. Twardość ostrza noża LOFT na skali Rockwella wynosi 55-56 HRC.
Wybrane modele noży szefa kuchni Gerlach:
Lekki i trwały nóż SMART GREY 8’’
Charakterystyczny nóż, który wyróżnia industrialny design. Wykonany jest z wysokogatunkowej stali nierdzewnej (X30Cr13 z dodatkiem chromu). Jego twardość osiąga wartość 54-56 HRC. Ergonomiczna rękojeść wykonana z miłego w dodatku materiału typu Soft Touch gwarantuje komfortowy chwyt podczas użytkowania, nawet w przypadku mokrych dni.
Nóż szefa kuchni dla wymagających LOFT 8’’
Nóż szefa kuchni wykonany ze stali nierdzewnej (X50CrMoV15 z dodatkiem chromu, wanadu i molibdenu), co wpływa na jego wytrzymałość oraz wysoką odporność. Twardość ostrza na skali Rockwella wynosi 55-56 HRC. Ergonomiczny uchwyt wykonany z trwałego tworzywa ABS, zapewnia wygodny i stabilny chwyt, nawet podczas intensywnego użytkowania. Na rękojeści noża znajduje się piktogram określający rodzaj i przeznaczenie tego noża.
Precyzja w każdym cięciu, czyli nóż PRECIOSION 8’’
Wysokiej klasy nóż szefa kuchni, wykonany jest z niemieckiej stali nierdzewnej o doskonałej ostrości ostrza. Jego twardość w skali Rockwella wynosi 55-57 HRC. Dzięki dodatkom chromu, molibdenu i wanadu w składzie stali, nóż charakteryzuje zwiększona odporność na korozję. Elegancka rękojeść w kolorze głębokiej czerni wykonana z tworzywa POM prezentuje się wyjątkowo elegancko.
Wybierz idealny nóż dla siebie i stań się szefem kuchni w swoim domu z japońskim nożem Santoku lub jednym z tradycyjnych noży szefa kuchni marki Gerlach.
NOŻE KUCHENNE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
NOŻE KUCHENNE BLOKI NOŻY KUCHENNYCH NÓŻ SZEFA KUCHNI NOŻE SANTOKU NOŻE ZE STALI NIERDZEWNEJ NOŻE KUCHENNE NA PREZENT NOŻE RĘCZNIE ROBIONE NOŻE POJEDYNCZE CZARNE NOŻE NOŻE LOFTOWE
PRZECZYTAJ TAKŻE
Czy twardość noża ma wpływ na jego ostrość?
Nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej – poznaj wyjątkowy model N46-DS
Noże ze stali, drewna czy tworzywa sztucznego? Sprawdź, które najlepiej się sprawdzą
Porównanie zestawów noży – który będzie najbardziej praktyczny dla Ciebie?
Nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej – poznaj wyjątkowy model N46-DS
Nóże kuchenne Gerlach - zawsze gotowe do pracy
Idealna rękojeść - jaki nóż kuchenny wybrać do naszej kuchni?