Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Okryta sławą stal damasceńska to niezwykłe połączenie różnych gatunków stali, które pozwala na uzyskanie unikatowych wzorów na ostrzu noża. Wykorzystaliśmy technologię zgrzewania metalu, aby stworzyć prawdziwe, użytkowe dzieło sztuki. Poznaj nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej N46-DS, który zachwyci Cię nie tylko swoją ostrością.
Czym jest stal damasceńska?
Nazwa ta wywodzi się od miasta Damaszek w Syrii. To w tamtych rejonach wytwarzana była legendarna już, średniowieczna stal, którą wykorzystywano m.in. do produkcji broni. Historyczna metoda jej produkcji zanikła jednak około XVII-wieku. Charakteryzowała ją nie tylko podwyższona jakość w stosunku do innych rodzajów stali z tamtego okresu, ale również niezwykłe wzory na ostrzu.
Współcześnie nazwy tej używa się zazwyczaj w stosunku do stali, która po wytrawieniu w kwasie ujawnia wyjątkowe wzory na ostrzu. Na ich uzyskanie pozwala wcześniejsze zgrzewanie różnych gatunków stali, które przez specjalnie dobrany skład w różny sposób reagują na jego działanie. Ilość warstw może wynieść nawet kilkaset – każdy widoczny pasek to kolejna warstwa.
Nóż N46-DS – połączenie austriackiej stali nierdzewnej ze stalą Nitro B
Ostrze noża N46-DS zostało wykonane z połączenia dwóch stali nierdzewnych o twardości wynoszącej ok. 60-61 HRC. Austriacka stal nierdzewna N690 została wykorzystana również w przypadku innych noży z tej linii. Nitro B odpowiada zaś za ciemniejsze pasy widoczne na ostrzu – posiada ona niższą zawartość niklu i chromu, dzięki czemu szybciej się wytrawia. Obydwa gatunki mają jednak podobne parametry, co pozwoliło na stworzenie unikalnego i zarazem bardzo użytkowego ostrza.
Jak powstał wzór na nożu N46-DS?
Wzór na ostrzu noży N46-DS powstał poprzez zgrzewanie, a następnie skręcanie przygotowanego wcześniej metalowego prętu. Proces ten wykonuje się w bardzo wysokich temperaturach bliskich spalania stali. Następnie materiał jest spłaszczany do odpowiedniej grubości i to właśnie z niego powstają unikatowe ostrza noży N46-DS. To trudny proces, świadczący o najwyższych umiejętnościach metalurgów i kowali, który gwarantuje powstanie unikatowego wzoru na każdym egzemplarzu noża.
Nóż szefa kuchni N46-DS – coś więcej niż stal damasceńska
Nóż szefa kuchni N46-DS to nie tylko wysokiej jakości stal damasceńska, ale również odpowiednio dobrane materiały oraz projekt zainspirowany nożem NK-46 z lat 80. XX-wieku. Do stworzenia rękojeści wykorzystane zostało trwałe drewno palisandrowe, które charakteryzuje się nie tylko bogatym kolorem i usłojeniem, ale również wysokim poziomem twardości oraz wysokim poziomem zawartości naturalnych olejów. To sprawia, że doskonale nadaje się do pracy w kuchni.
Ergonomiczny kształt rękojeści pozwala na wygodne trzymanie noża i pewny chwyt, dzięki czemu w trakcie krojenia uzyskuje się szczególną precyzję oraz komfort. To wszystko sprawia, że wielogodzinna praca z nożem staje się czystą przyjemnością. Kształt ostrza został zaś dobrany tak, aby nóż nadawał się do krojenia i siekania różnorodnych produktów, takich jak mięsa, warzywa, czy sery.
Bolster oraz pin znajdujący się w rękojeści zostały wykonane z miedzi. Dodają one unikatowego charakteru narzędziu, doskonale komponując się z odcieniem rękojeści. Na pinie został wygrawerowany zaś specjalny numer seryjny, świadczący o kolekcjonerskim charakterze tego unikatowego noża.
Linia noży N46 – niezwykła historia w stali wykuta
W 1823 roku Samuel Gerlach otworzył swój nożowniczy warsztat w Warszawie. Dlatego po 200 latach zdecydowaliśmy się uczcić tę datę, tworząc unikatową linię produktów, które charakteryzują się unikalną jakością, ręcznym wytworzeniem oraz specjalnie dobranymi materiałami. Znajdziesz w niej trzy noże szefa kuchni: N46-K o rękojeści inspirowanej dawnym projektem marki, N46-D o nowoczesnej i ergonomicznej rękojeści oraz N46-DS w którym wykorzystaliśmy unikatową stal damasceńską. To coś więcej, niż noże – to wyjątkowe narzędzia wytwarzane ręcznie w Polsce, które stanowią użytkowe dzieła sztuki.
NOŻE KUCHENNE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
NOŻE KUCHENNE BLOKI NOŻY KUCHENNYCH NÓŻ SZEFA KUCHNI NOŻE SANTOKU NOŻE ZE STALI NIERDZEWNEJ NOŻE KUCHENNE NA PREZENT NOŻE RĘCZNIE ROBIONE NOŻE POJEDYNCZE CZARNE NOŻE NOŻE LOFTOWE
PRZECZYTAJ TAKŻE
Czy twardość noża ma wpływ na jego ostrość?
Nóż Santoku czy szefa kuchni? Poznaj naszą podpowiedź!
Nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej – poznaj wyjątkowy model N46-DS
Noże ze stali, drewna czy tworzywa sztucznego? Sprawdź, które najlepiej się sprawdzą
Porównanie zestawów noży – który będzie najbardziej praktyczny dla Ciebie?
Nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej – poznaj wyjątkowy model N46-DS
Nóże kuchenne Gerlach - zawsze gotowe do pracy
Idealna rękojeść - jaki nóż kuchenny wybrać do naszej kuchni?