Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 3 el.
Choć jabłka to owoce dostępne przez cały rok, warto mieć je pod ręką również w wersji suszonej. To doskonała przekąska, a ponadto sprawdzi się do wielu dań. Jak przechowywać suszone jabłka, aby na dłuższy czas zachowały swoją świeżość? Dowiedz się więcej na ten temat!
Suszone jabłka – wszechstronne i pełne witamin
Suszone jabłka to skoncentrowany smak i aromat tych popularnych w Polsce owoców. Świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska, którą można wziąć ze sobą do pracy, czy na wycieczkę. Można je dodawać również do musli, wypieków, czy kompotów.
Ponieważ zawierają ograniczoną ilość wody, zawartość kalorii w 100 g jest zdecydowanie wyższa, niż w przypadku świeżych owoców i wynosi ok. 250-300 kcal. Dla porównania, w 100 g świeżego jabłka znajduje się ok. 50 kcal. Ponadto są one bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, a także w potas.
Ponieważ to przede wszystkim obecność wody wpływ na szybsze psucie się owoców, suszone jabłka są zdecydowanie trwalsze. Jak jednak je przechowywać, aby zachowały pełnie swoich właściwości?
Jak przechowywać suszone jabłka?
Suszone jabłka najlepiej przechowywać w miejscu ciemnym, suchym i chłodnym, a przy tym z dobrą cyrkulacją powietrza. Takie warunki zapobiegają powstawaniu pleśni. Jeśli suszysz jabłka w domu, zwróć też uwagę na to, czy są naprawdę dobrze wysuszone. Przed schowaniem ich upewnij się też, czy są w temperaturze pokojowej – jeśli schowasz do pojemnika na żywność ciepłe owoce wyciągnięte z piekarnika lub urządzenia do suszenia, może to doprowadzić do skraplania się wody wewnątrz.
Czy można przechowywać suszone jabłka w temperaturze pokojowej?
Tak, można! Warto jednak upewnić się, że są przechowywane w suchym, czystym pojemniku, z dala od źródeł światła. Unikaj też przechowywania ich w okolicy kuchenki gazowej czy kranu. Zwróć jednak uwagę na wilgotność (jeśli jest zbyt wysoka, lepiej przechowywać je w lodówce) oraz na porę roku. Latem, jeśli nie posiadasz w kuchni klimatyzacji, lepiej przenieść je do chłodniejszego miejsca.
Gdzie przechowywać suszone jabłka?
Suszone jabłka najlepiej przechowywać w zacienionej spiżarni, zwłaszcza jeśli panuje tam chłodniejsza temperatura. Niektórzy wykorzystują garaż jako takie miejsce, jednak warto pamiętać, że spaliny samochodowe mogą osiadać na produktach i dlatego jeśli nie przechowujesz suszonych jabłek w szczelnym miejscu, warto na to uważać.
Do przechowywania suszonych jabłek dobrze sprawdzi się również szafka kuchenna, np. szafka cargo. Dobrze sprawdzi się również lodówka.
W czym przechowywać suszone jabłka?
Suszone jabłka warto przechowywać w odpowiednich pojemnikach kuchennych. Postaw na modele wykonane z bezpiecznych dla zdrowia materiałów, takich jak np. szkło bezołowiowe (może to być szkło borokrzemowe czy krystalina). Ważne jest to, aby pozwalały one na szczelne zamknięcie. Wybieraj produkty, które posiadają dodatkową uszczelkę, ale jednocześnie aby pozwalały na cyrkulacje powietrza wewnątrz. Do tego idealnie sprawdzą się produkty z drewnianym wieczkiem.
Możesz wybrać do tego pojemniki COUNTRY od marki Gerlach. Doskonale sprawdzają się do przechowywania suchej żywności: suszonych owoców, makaronów, płatków owsianych, kasz itd. Dostępne w kilku rozmiarach, pozwalają na dobranie pojemności pojemnika do potrzeb.
Suszone jabłka można przechowywać również w woreczkach strunowych, w słoikach do przechowywania żywności, czy też w bawełnianych lub lnianych woreczkach.
Jak długo można przechowywać suszone jabłka?
Jeśli są odpowiednio przechowywane, suszone jabłka mogą zachować świeżość przez ok. 6-12 miesięcy. Wiele zależy od tego, jak mocno zostały wysuszone i jakiej jakości były owoce, które zostały wykorzystane do suszenia. Czasem trwałość takich produktów może się wydłużyć do ok. 18 miesięcy, jednak nie przekraczaj tego terminu. Nawet jeśli owoce wydają się dobre, mogły już stracić swoje aromaty i właściwości odżywcze.
Czy można mrozić suszone jabłka?
Tak, chociaż co do zasady jest to działanie zbędne. Takie produkty i tak mają dość długą trwałość. Faktem jest jednak, że mrożenie może przedłużyć ich czas przechowywania do ok. 2-3 lat. Jabłka suszone przechowywane w ten sposób mogą jednak tracić na chrupkości.
Jak poznać, że suszone jabłka się zepsuły?
Zepsute suszone jabłka można przede wszystkim rozpoznać po nieprzyjemnym zapachu. Jeśli nie będą pachnieć naturalnie, owocowo to zdecydowanie lepiej unikać spożywania ich. Zwracaj też uwagę na ich konsystencję. Nie powinna być lepka, śliska, czy zbyt miękka. Zdecydowanie nie spożywaj jabłek z widocznym nalotem pleśni oraz takich, które zmieniły swój kolor w trakcie przechowywania.
Sprawdź nasze akcesoria do organizacji kuchni!
Przechowuj w kuchni bezpiecznie i wygodnie
Przechowywanie w kuchni jest niezwykle ważne nie tylko dla przedłużenia trwałości żywności, ale również dla zachowania w niej porządku. Warto regularnie szukać inspiracji. Dobre pomysły na organizację w kuchni ułatwią Ci codzienną pracę. Pamiętaj, aby stawiać na produkty do przechowywania wysokiej jakości, które są bezpieczne dla ludzkiego zdrowia. W ofercie marki Gerlach znajdziesz np. wkład do przechowywania sztućców, czy też organizer na noże NATUR. Produkty te wykonywane są w Polsce z naturalnego drewna, co świadczy o ich wysokiej jakości.
Skoro wiesz już, jak przechowywać suszone jabłka, mamy nadzieję, że nigdy nie zabraknie ich w Twoich zapasach!