Superior Zestaw 2 pojemników na żywność
Sprawdź, jak przechowywać suszone grzyby, aby na dłużej zachować ich świeżość. Sprawdź, gdzie je trzymać, czy można je mrozić i jak poznać, że uległy zepsuciu. Poznaj również akcesoria do organizacji kuchni, dzięki którym łatwiej je przechowasz.
Czy można przechowywać suszone w domu grzyby przez długi czas?
Jak najbardziej tak. Jeśli posiadasz suszone grzyby wysuszone w warunkach domowych to tak naprawdę możesz przechowywać je naprawdę długo, tak samo, jak te zakupione w sklepie. Ważne jest jednak to, aby były naprawdę dobrze wysuszone. Jeśli będą zawierać jakąkolwiek nadmiarową wodę, mogą szybko spleśnieć. Dlatego naprawdę zwróć uwagę na to, czy zostały odpowiednio przygotowane, nim je schowasz. W innym przypadku możesz szybko stracić swoje zapasy.
Jak przechowywać suszone grzyby?
Suszone grzyby należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od źródeł światła. Dzięki temu przedłużysz ich trwałość. Nie musi być to jednak lodówka. Chłodna szafka lub spiżarka bez grzejnika będzie w tym przypadku odpowiednia. Nim jednak je schowasz, warto podzielić grzyby według rodzajów. Dzięki temu będziesz w stanie nadawać potrawom takiego smaku, na jaki masz ochotę. W końcu kurki, podgrzybki, czy borowiki albo maślaki mają różne od siebie walory.
Pamiętaj, aby przechowywać grzyby w mniejszych partiach. Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko, że wszystkie Twoje zbiory się zepsują w jednym momencie. Ponadto podzielenie ich na porcje pozwoli Ci na szybsze pracowanie. Pamiętaj, że każde 10 g suszonych grzybów daje ok. 40-50 g grzybów po namoczeniu.
W czym przechowywać suszone grzyby?
Pojemniki kuchenne do przechowywania suszonych grzybów powinny być szczelnie zamknięte. Warto sięgnąć po takie, które posiadają dodatkową uszczelkę, ograniczającą przepływ powietrza. Jednocześnie dobrym pomysłem może być produkt z drewnianą pokrywką, która zapewni odpowiednie „oddychanie” grzybów znajdujących się wewnątrz.
Zwróć uwagę na to, aby pojemniki na żywność były wykonane z bezpiecznych do użytkowania materiałów. Stal nierdzewna, wysokiej jakości szkło czy ceramika – to będą zdecydowanie dobre wybory. Raczej unikaj produktów z tworzyw sztucznych. Dla wielu osób najlepszym wyborem okazują się pojemniki szklane. Ich ścianki pozwalają bowiem na szybkie zorientowanie się, co znajduje się wewnątrz nich. Pamiętaj, aby opisać każdy z pojemników rodzajem grzybów oraz datą zbiorów.
Gdzie przechowywać suszone grzyby?
Jak już było wspominane, suszone grzyby warto przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Spiżarka lub szafka będzie tu dobrym rozwiązaniem. W wielu domach regały na przechowywanie takich produktów znajdują się w garażu. Tam zwykle temperatura jest nieco niższa, a przestrzeń pozwala na umieszczenie półek do przechowywania. Pamiętaj, aby nigdy nie wystawiać szklanych pojemników na słońce. Może to spowodować nie tylko szybsze zepsucie się grzybów, ale nawet doprowadzić do pożaru, jeśli promienie słońca ulegną skupieniu przez szklany element.
Jak długo przechowywać suszone grzyby?
Odpowiednio przechowywane grzyby będą nadawać się do spożycia przez około 2 lata od ususzenia. Jednakże nie da się ukryć, że najlepiej spożyć je do ok. 1 roku od zbioru. To wówczas mają najwięcej smaku i aromatu. Dłużej przechowywane grzyby mogą zacząć go tracić. Dlatego staraj się jednak zużyć je przed upłynięciem sezonu. Takie pyszne składniki nie powinny przecież czekać!
Czy można mrozić suszone grzyby?
Tak, możesz zamrozić suszone grzyby, wkładając je do woreczka strunowego. Jednakże wówczas lepszym pomysłem może okazać się mrożenie grzybów świeżych po oczyszczeniu i pokrojeniu. Do mrożenia nadają się również blanszowane grzyby, przegotowane we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty.
Jak poznać, że suszone grzyby się zepsuły?
Jeśli suszone grzyby są wilgotne lub lepkie nie nadają się do spożycia. Zepsute mogą mieć również zmieniony kolor, stęchły zapach, lub zauważalne ślady pleśni. Jeśli zauważysz jakikolwiek z tych czynników nie ryzykuj i nie próbuj gotować na bazie suszonych grzybów z danego pojemnika. Możesz jednak oddać je na kompost – dzięki temu przynajmniej w jakiś sposób je wykorzystasz.
Zorganizuj swoją kuchnię!
Przechowywanie w kuchni jest niezwykle istotne. Dlatego pomysły na organizację w kuchni są zawsze w cenie. Pamiętaj, aby znaleźć miejsce dla każdego produktu, który znajduje się w tym pomieszczeniu. Suche produkty spożywcze powinny trafić do odpowiednich pojemników. Przetwory przechowuj w słoikach, a ugotowane dania możesz schować do lodówki w garnku z pokrywką. Garnki i patelnie przechowuj w szafce lub w szufladzie, korzystając z odpowiednich organizerów. Do sztućców przyda Ci się wkład do szuflady.
Porządek w kuchni pozwala na szybsze i wygodniejsze gotowanie. Ponadto może to również przedłużyć trwałość produktów spożywczych, a tym samym pomóc w ograniczeniu marnowania żywności – w końcu gdy wszystko ma swoje miejsce i jest odpowiednio opisane, trudniej przeoczyć poszczególne produkty. Zdecydowanie jest to więc coś, co warto wprowadzić do swojej codzienności.