Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Czy wiesz, jak przechowywać szczypiorek, by na dłużej pozostał świeży? Dowiedz się, jak długo zachowuje świeżość, czy można go mrozić i w czym go przechowywać. Przechowuj jedzenie świadomie i nie marnuj żywności!
Szczypiorek – zdrowy dodatek do dań
Szczypiorek to zdrowy i smaczny dodatek do wielu dań. Można go dodać do sosów, zup, a nawet kotlecików, choć najczęściej jest wykorzystywany jako „posypka”, pozwalająca na wizualne wykończenie dania, a ponadto dodająca mu odrobiny ostrości i chrupkości. W Polsce często posypuje się nim pizzę, czy zapiekanki. Jest przy tym zdrowym dodatkiem. Bogaty w witaminy C i K, wspiera odporność organizmu. Dlatego też warto mieć go w swoim domu. Jak go jednak przechowywać, aby zachował świeżość na tak długo, jak to jest możliwe? Poznaj nasze pomysły na organizację w kuchni!
Jak przechowywać szczypiorek, aby zachował świeżość?
Szczypiorek przechowuj w lodówce. Chłodne warunki przedłużą jego świeżość i sprawią, że przez dłuższy czas będzie wyglądał jak świeżo ścięty, a jego konsystencja pozostanie przyjemnie chrupiąca. Pamiętaj jedynie, aby oddzielić go od innych produktów, aby uniknąć transferowania się zapachów. Niektórzy zalecają, aby włożyć do pojemnika z wodą i przechowywać jak kwiaty. To może być dobry pomysł, jednak przede wszystkim na krótki czas. Możesz też włożyć go do wody na 1-3 godziny przed użyciem.
Czy można przechowywać szczypiorek poza lodówką?
Szczypiorek poza lodówką szybko się wysuszy i szybko zwiędnie, dlatego też nie jest to zalecany sposób na jego przechowywanie. Jeśli chcesz go podać w ciągu najbliższego dnia oczywiście możesz go tak zostawić – wówczas temperatura pokojowa sprawi, że będzie smaczniejszy – jednak jeśli zależy Ci, aby zachował swoje właściwości na dłużej, jak najszybciej włóż go do lodówki.
Jeśli nie masz takiej możliwości, znajdź ciemne i chłodne miejsce, w którym jego trwałość będzie nieco wydłużona.
W czym przechowywać szczypiorek?
Szczypiorek przechowuj w dolnej szufladzie lodówki – to tam panują najlepsze warunki do przechowywania warzyw. Ponadto odizolowane miejsce pozwala na ograniczenie wymiany zapachów, co również jest dla szczypiorku sprzyjające. Można przechowywać go też w pojemnikach kuchennych, które nadają się do lodówki. Zwróć jednak uwagę na to, aby pozwalały na cyrkulację powietrza. Dzięki temu szczypiorek na dłużej zachowa świeżość. Ponadto unikaj takich pojemników, które zostały wykonane z tworzyw niewiadomego pochodzenia i składu.
Gdzie przechowywać szczypiorek na wyjeździe?
Jeśli w trakcie wyjazdy czy wycieczki chcesz przygotować np. danie, które posypiesz szczypiorkiem, warto wziąć go w trasę osobno. Pojemniki na żywność często występują w zestawach i np. możesz wziąć mały i duży, w tym pierwszym chowając właśnie posiekany szczypiorek. Wówczas przed rozpoczęciem jedzenia możesz posypać nim przygotowany wcześniej posiłek, dodając mu wrażenia świeżości oraz chrupkości.
Jak długo przechowywać szczypiorek?
Szczypiorek przechowywany w odpowiednich warunkach, zachowuje swoją świeżość przez 5-7 dni. Pamiętaj jedynie, aby zwracać uwagę na jego stan, a jeśli np. w pęczku znajduje się uszkodzony element, po prostu go usuń, ponieważ prawdopodobnie będzie on doprowadzać do szybszego psucia się pozostałej części.
Czy można mrozić szczypiorek?
Szczypiorek można mrozić, jednak nie jest to ani najlepszy, ani często praktykowany sposób na przechowywanie go. Traci on wówczas swoją chrupką konsystencję, a to właśnie ona sprawia, że jest tak ceniony jako dodatek, który urozmaica dania. W końcu zwykle posypuje się nim górną część kanapek, czy innych dań, dodając im koloru i „chrupnięcia”.
Jeśli jednak masz jego nadmierną ilość, możesz pokroić go w mniejsze kawałeczki i zamrozić, aby np. dodać go do zup czy sosów. W takiej formie naprawdę bardzo dobrze się sprawdzi!
Jak poznać, że szczypiorek się zepsuł?
Zepsuty szczypiorek traci swoją jędrność i może zmieniać kolor na ciemny, lub żółty. Jego liście mogą stawać się mokre i śliskie, a jego zapach może stać się nieprzyjemny. W ekstremalnych przypadkach może pojawić się na nim pleśń. Jeśli zauważysz te oznaki, nie spożywaj go. Pamiętaj jednak, że lekko „opadnięty” szczypiorek prawdopodobnie jest dalej dobry. Warto wówczas wykorzystać go jak najszybciej, aby nie marnować żywności.
Domowa hodowla szczypiorku – to możliwe!
Szczypiorek możesz hodować w domu, gwarantując sobie dostęp do niego przez niemal cały rok. Możesz uprawiać go na parapecie lub w zimowym ogrodzie. Zakup cebule dymki, posadź je do przepuszczalnej gleby i regularnie podlewaj. Z jednej cebuli zbierzesz nawet kilka pęczków szczypiorku, nim pojawi się konieczność wymienienia jej. To świetny sposób na zapewnienie sobie dostępu do tego pysznego dodatku do dań.
Uporządkuj kuchnię z marką Gerlach
Dobrej jakości akcesoria do organizacji kuchni pomogą Ci w uporządkowaniu kuchni i ułatwią przechowywanie zarówno produktów spożywczych, jak i garnków, patelni, kubków i innych naczyń. W ofercie marki Gerlach znajdziesz produkty wykonane z wysokiej jakości materiałów, np. drewniany wkład do szuflady, pojemnik na akcesoria czy też trwały organizer na noże. Sprawdź naszą ofertę i spraw, by Twoja kuchnia była wygodnym miejscem do pracy i spędzania czasu!