Rydze w białym winie podawane na grzankach to wyborny sposób na wykorzystanie tych grzybów. Aromatyczne danie, idealnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska w ciągu dnia. Do jego przygotowania wykorzystasz patelnie. Przepis został stworzony przez Adama Borowicza.
Co jest potrzebne na rydze w białym winie?
- 500 g rydzów
- 1 cebula (średnia)
- 2–3 ząbki czosnku (posiekane)
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 4 kromki pieczywa na grzanki (np. bagietka, chleb wiejski)
- 100 g oscypka
Podane składniki wystarcza na 4 porcje.
Jak przygotować rydze w białym winie?
Zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów. Nie myj ich pod bieżącą wodą! To może doprowadzić do utraty części smaku. Lepiej zrobić to za pomocą pędzelka lub wilgotnej szmatki. Jeśli są duże – pokrój je na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Cebulę obierz i posiekaj na niewielkie kawałki. Smaż ją na patelni, na średnim ogniu, przez ok. 3-4 minuty aż do zeszklenia. Ząbki czosnku również obierz i posiekaj, dodaj je do cebuli i smaż przez kolejne 30 sekund.
Na patelnie dodaj rydze. Smaż je przez 5-7 minut aż zmiękną i puszczą sok. Wlej białe wino, zwiększ moc kuchenki i gotuj przez ok. 3 minuty, aż alkohol odparuje, a sos zgęstnieje. Dopraw całość solą, pieprzem i posyp natką pietruszki.
Kromki pieczywa skrop oliwą i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C lub na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się chrupiące. Osypek zetrzyj na drobnych oczkach tarki i posyp nim kromki, by ser lekko się rozpuścił.
Na każdą grzankę nakładaj porcję rydzów w sodzie winnym. Możesz dodatkowo posypać je odrobiną natki pietruszki lub świeżo zmielonym pieprzem, a także – ewentualnie – dodać na górę odrobinę startego sera. Smacznego!
Czy tak przygotowane rydze można serwować w inny sposób?
Jak najbardziej! Rydze w białym winie będą się doskonale komponować na przykład z różnego rodzaju makaronami. Takie danie może idealnie sprawdzić się na wykwinty obiad lub jako lunch do pracy. Możesz też nałożyć masę z grzybów na kotleta schabowego lub innego rodzaju mięso, serwowane np. z ziemniakami.
Dlaczego białe wino dobrze komponuje się z rydzami?
Białe wino doskonale podkreśla delikatny, lekko orzechowy smak rydzów. Dodatkowo przełamuje ono tłusty smak sosu, dodając do niego odrobinę świeżości oraz lekkości poprzez kwaskowaty smak. Odparowujący alkohol uwalnia też zapachowe nuty: owocowe i kwiatowe, pięknie uzupełniające aromat grzybów. Dlatego też to naprawdę idealny dodatek do tego typu dań.
Jak rozpoznać rydze w lesie?
Rydze to dość charakterystyczne, łatwe do rozpoznawania grzyby, dlatego zbierają je nawet osoby z niezbyt dużym doświadczeniem. Mają one rdzawy kapelusz. Jeśli padał deszcz – jego powierzchnia będzie śliska. Blaszki grzyba są ułożone gęsto, w kolorze zbliżonym do kapelusza. Po ich uszkodzeniu pojawia się charakterystyczne, pomarańczowe „mleczko”, które zielenieje na powietrzu. Grzyby te rosną w symbiozie z sosnami, dlatego to właśnie w ich okolicy można je najczęściej znaleźć.

Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.