Szklany pojemnik hermetyczny na żywność Country 1,25L
To warzywo jest naprawdę zdrowe i doskonale sprawdza się jako podstawa lub dodatek do wielu dań. Jak przechowywać brokuły, aby na dłużej zachowały swoją świeżość? Czy można je mrozić i w czym warto je przechowywać? Poznaj odpowiedzi na te i inne pytania!
Brokuły – czemu warto je jeść?
Brokuły są uważane za jedne z najzdrowszych warzyw. Są bogatym źródłem takich witamin, jak C, K i A, a także przeciwutleniaczy, takich jak sulforafan. Dzięki temu oraz zawartości błonnika wspierają trawienie oraz ogólne działanie całego organizmu. Ponadto to warzywo jest naprawdę wszechstronne w kuchni. Nadaje się do sałatek, do duszenia, zapiekania, czy przygotowywania na parze. Można je podawać z makaronami, zupami, czy jako dodatek do ziemniaków.
To wszystko sprawia, że naprawdę warto je jeść i mieć je w domowych zapasach. Jednak w jaki sposób sprawić, by zachowały świeżość na dłużej? Sprawdź nasze porady.
Jak przechowywać brokuły, by jak najdłużej zachowały świeżość?
Brokuły są warzywem, które dość szybko traci świeżość. Dlatego też bardzo ważne jest to, aby przechowywać je w odpowiednich warunkach, które maksymalnie wydłużą ten okres, zwłaszcza jeśli preferujesz robić zakupy tylko raz na jakiś czas. Zadbaj o przechowywanie ich w niskiej temperaturze, zapewniając przy tym odpowiedni poziom wilgotności oraz cyrkulację powietrza. To połączenie ograniczy namnażanie się bakterii, a także zmniejszy szansę na pleśnienie i zbyt szybkie gnicie warzywa.
Czy można przechowywać brokuły w temperaturze pokojowej?
Brokuły nie powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej przez dłużej, niż kilka godzin. Zwłaszcza jeśli panuje lato, a w Twojej kuchni temperatura jest stosunkowo wysoka. W takich warunkach brokuły szybko więdną, tracą swoją chrupkość, a na ich powierzchni mogą rozwijać się bakterie, przez które spożycie warzywa na surowo może szybko stać się niebezpieczne. W ostateczności możesz przechowywać brokuły w chłodnej spiżarce, z dala od źródeł światła.
Gdzie przechowywać brokuły?
Te warzywa najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej sprawdzi się do tego dolna szuflada. Panujące w niej warunki są naprawdę dobre do przechowywania brokułów. Zapewnia ona odpowiednią wilgotność i cyrkulację powietrza, przy jednoczesnym ograniczeniu dostępu do innych zapachów. Unikaj przechowywania ich w towarzystwie bananów i jabłek, ponieważ mogą one przyśpieszać dojrzewanie, a przez to również psucie się brokułów.
W czym przechowywać brokuły?
Brokuły warto owinąć w papier gazetowy lub ręcznik papierowy. Dzięki temu z jednej strony ograniczysz wysychanie warzywa, a z drugiej – nadmiar wilgoci będzie mógł wsiąknąć w materiał. Pamiętaj jednak, że jeśli stanie się on wilgotny, ważne jest to, by regularnie go wymieniać. Po pokrojeniu na mniejsze kawałki możesz przechowywać brokuły również w pojemnikach do przechowywania żywności, które zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza. Unikaj tanich produktów z niesprawdzonych źródeł – mogą one zawierać szkodliwe substancje i nie nadawać się do tego zadania!
Jak długo przechowywać brokuły?
Świeże brokuły, które w dniu zakupy były w dobrym stanie, zachowują swoją jakość przez ok. 3-5 dni. Po tym czasie mogą zacząć więdnąć i tracić swoje właściwości. Dlatego też nie są to produkty, które warto kupować dużo wcześniej. Jeśli robisz zakupy np. raz w tygodniu, zaplanuj obiady tak, aby przygotować je w tym przedziale czasowym.
Czy można mrozić brokuły?
Jak najbardziej, brokuły można mrozić, jednak warto je wcześniej odpowiednio przygotować przez blanszowanie. Polega ono na wrzuceniu warzywa do gotującej się wody na 1-2 minuty, a następnie na szybkim schłodzeniu ich. Dzięki temu w trakcie mrożenia zachowują swoje właściwości.
Pamiętaj, aby przed mrożeniem dokładnie osuszyć warzywo. Następnie przełóż je do woreczka i zamrażaj. Odpowiednio przygotowane brokuły po mrożeniu będą się nadawały do spożycia przez kolejne 10-12 miesięcy. Uwaga, pamiętaj, że mrożenie nie podnosi jakości warzyw! Dlatego warto je zamrozić zaraz po zakupie.
Sprawdź nasze pojemniki na żywność.
Jak poznać, że brokuły się zepsuły?
Zepsute brokuły mogą zmieniać kolor na żółty lub ciemnieć. Stracą swoją jędrność i chrupkość. Nie spożywaj brokułów, których powierzchnia stała się śliska, zwłaszcza jeśli wydzielają nieprzyjemny zapach. Zwracaj też uwagę na to, czy na warzywie nie pojawiła się pleśń.
Jak zadbać o przechowywanie w kuchni?
Przechowywanie brokułów to tylko jeden z aspektów zachowania porządku w mieszkaniu. Aby ułatwić sobie codzienne zadania, warto zaopatrzyć się w akcesoria do organizacji kuchni. Postaw na wysokiej jakości produkty, które pomogą Ci w codzienności. Sprawdź pojemniki kuchenne z naturalnych i bezpiecznych materiałów, organizery na noże, wkład do szuflady na sztućce i inne produkty tego typu. Znajdziesz je w ofercie marki Gerlach, co pozwoli Ci na odpowiednie wyposażenie kuchni.
Odpowiednie przechowywanie brokułów nie jest trudne i nie różni się zbytnio od przechowywania innych podobnych warzyw. Sprawdź również inne pomysły na organizację w kuchni, aby cieszyć się wygodnym w użytkowaniu i czystym wnętrzem każdego dnia.