Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Czy wiesz, jak przechowywać swojskie wędliny? Mogą one być stosunkowo trwałe, jednak warto zapewnić im odpowiednie warunki przechowywania. W jakiej temperaturze je przechowywać? Jak długo można to robić?
Swojskie wędliny – smaczne i różnorodnie
Swojskie wędliny, przygotowywane z lokalnego mięsa i produkowane wyłącznie z naturalnych, zdrowych składników to często pełnia smaku, obok której mało kto może przejść obojętne. Są niezwykle różnorodne: szynki, polędwiczki, kiełbasy suszone i wędzone, różne propozycje z boczkiem czy salcesonem pozwalają na szeroki wybór idealnych mięsnych przysmaków dla siebie.
To produkty, które mogą być dobrym uzupełnieniem diety, zwłaszcza jeśli zachowasz odpowiedni umiar. Są to jednak produkty stosunkowo drogie, a przez wzgląd na szacunek do mięsa, warto zadbać o to, aby spożywać je w całości i nie wyrzucać. Jak przechowywać swojskie wędliny?
Jak przechowywać swojskie wędliny?
Swojskie wędliny nie zawierają sztucznych konserwantów, jednak tradycyjne metody przygotowania sprawiają, że mogą być stosunkowo trwałe. Warto dostosować sposób ich przechowywania do ich rodzaju. I tak wędliny długo dojrzewające, suszone czy wędzone powinny być przechowywane w przewiewnym miejscu, ale niekoniecznie w warunkach chłodniczych. Z kolei szynki, boczki czy kiełbasy należy trzymać w warunkach chłodniczych. Ważne jest też to, aby odpowiednio chronić je przed nadmierną wilgocią.
Sprawdź nasze pojemniki na żywność!
Czy można przechowywać swojskie wędliny w temperaturze pokojowej?
Tak, jednak dotyczy to tylko niektórych ich rodzajów. Suszone wyroby, np. kiełbasy są dobrze dostosowane do takich warunków. Dotyczy to też długo wędzonych mięs i ogólnie rzecz ujmując – produktów, które na etapie przygotowania zostały pozbawione części wody, a za to do ich składu trafiło stosunkowo dużo soli. Można je przechowywać w spiżarce lub w piwniczce, najlepiej w temperaturze ok. 10–15°C, w przewiewnym miejscu, jednak mogą wytrzymać też jakiś czas w temperaturze pokojowej.
Gdzie przechowywać swojskie wędliny?
Swojskie wędliny można przechowywać w kilku miejscach. Lodówka, w której panuje temperatura ok. 2–6°C to dobre miejsce do przechowywania gotowanych szynek, polędwicy, boczku, czy pasztetów. W spiżarce lub w piwnicy, w temperaturze ok. 10-15°C możesz przechowywać wędzone i dojrzewające kiełbasy. Dobrze sprawdzają się do ich przechowywania specjalne haki do wędlin, które pozwalają na odpowiednią cyrkulację powietrza wokół nich.
Niektóre typy wędlin, te mocno wysuszone, przez krótki czas mogą być przechowywane również w temperaturze pokojowej.
W czym przechowywać swojskie wędliny?
Swojskie wędliny należy przechowywać tak, aby zapewnić im odpowiedni dostęp do powietrza. To pozwoli na ograniczenie kumulowania się nadmiaru wilgoci, a to z kolei przyczyni się do przedłużenia ich zdatności do spożycia. Dobrym i prostym sposobem na przechowywanie wędlin jest owinięcie ich pergaminowym papierem. To ograniczy ich wysychanie, a ponadto ten materiał zaabsorbuje nadmiar wilgoci. Podobną funkcję może pełnić bawełniana lub lniana ściereczka.
Możesz wykorzystać też pojemniki kuchenne, np. szczelne, próżniowe, które doskonale sprawdzą się do przechowywania swojskich wędlin w lodówce. Możesz wykorzystać również folię spożywczą lub woreczki strunowe.
Jak długo można przechowywać swojskie wędliny?
Ogólna zasada jest prosta: im więcej wody znajduje się w danej wędlinie, tym krócej. Szynki i polędwice gotowane należy przechowywać nie dłużej, niż 5 dni. Pasztety najlepiej zużyć jeszcze szybciej, bo w ciągu około 3 dni. Ale na przykład kiełbasy wędzone na gorąco możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni, a w chłodni nawet 3-4 tygodnie. Wędliny dojrzewające wytrzymują zaś nawet kilka miesięcy.
Czy można mrozić swojskie wędliny?
Jak najbardziej i dotyczy to właściwie wszystkich domowych wędlin i mięs. Należy jednak pamiętać, że niektóre produkty po mrożeniu mogą nieco zmienić swoją strukturę. Najlepiej do mrożenia sprawdzą się produkty gotowane i parzone. Nie zaleca się mrożenia wędlin dojrzewających, pasztetów i salcesonów, ponieważ mogą zmienić swoją konsystencję w trakcie.
Pamiętaj, aby przed zamrożeniem podzielić mięsa na porcje. To ułatwi Ci wyciąganie ich. Warto też rozmrażać je, wkładając do lodówki, a nie – od razu wyciągając do temperatury pokojowej. Zamrożone mięsa przechowuj do 3 miesięcy.
Jak poznać, że swojska wędlina się zepsuła?
Zepsuta wędlina może być bardzo niebezpieczna dla ludzkiego zdrowia, dlatego naprawdę warto zwrócić uwagę na oznaki, że coś zaczyna się z nią dziać. Przede wszystkim będzie ona wydzielać nieprzyjemny zapach: kwaśny, zgniły, lub wręcz pleśniowy. Ponadto stanie się lepka i śliska. Może też zmienić kolor, a jej smak będzie kwaśny lub gorzki. Jeśli zauważysz którykolwiek z tych symptomów – nie spożywaj takiego mięsa!
Zadbaj o organizację w kuchni!
Gdy wiesz, w jaki sposób przechowywać konkretne produkty, pomysły na organizację w kuchni przychodzą same. Dlatego warto wiedzieć, jak przechowywać nie tylko mięsa, ale również różnorodne owoce i warzywa oraz suche produkty. Poza tym warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria do organizacji kuchni, które pomogą Ci zachować we wnętrzu porządek. Sprawdź produkty marki Gerlach, takie jak wkłady do szuflady czy organizer na noże.