W intensywnym świecie, który nas otacza poszukujemy rozwiązań, które wpływają na nasz komfort oraz dobrobyt. Dotyczy to także jednej z najważniejszych sfer naszego życia jaką jest jedzenie. Przechowywanie żywności może odbywać się w bardzo różny sposób, a to z którego skorzystasz zależy od Twoich potrzeb, a także rodzaju i charakteru przechowywanego jedzenia. Jak prawidłowo przechowywać żywność? Jakie pojemniki na żywność wybrać? Czy sposób przechowywania jedzenia wpływa na jego jakość? Odkryj jak właściwe przechowywanie żywności może wpłynąć na jego jakość i trwałość i zbuduj zdrowszy, bardziej ekonomiczny oraz ekologiczny sposób żywienia w swoim domu!
Przechowywanie żywności, gdy brakuje Ci czasu
Współczesny świat mieni się kolorami, dźwiękami, zmianami i różnorodnością. Intensywność tych elementów wpływa na nasze zabieganie i ciągły wyścig z czasem. To bezpośrednio natomiast przekłada się na nasze zdrowie zarówno fizyczne jak i psychiczne. Jak odnaleźć złoty środek i umieć wygrać ten wyścig z czasem? Najprostsze jest codzienne wykorzystywanie prostych i sprawdzonych metod, których zadanie jest ułatwienie funkcjonowania. Jedną z nich jest wprowadzenie dobrych nawyków żywieniowych, które zaczynają się na etapie wyboru i przygotowania żywności do jedzenia, a kończą na odpowiednim sposobie przechowywania.
Jak prawidłowo przechowywać żywność?
Przechowywanie żywności jest kluczowym elementem dla zachowania jej smaku, świeżości, wartości oraz bezpieczeństwa. Jest to także działanie w duchu zero waste, które ma pozytywny wpływ na środowisko i ekologię. Aby prawidłowo przechowywać żywność należy dostosować metodę do produktu – inaczej przechowywać będziemy mięso, inaczej warzywa, a jeszcze inaczej produkty sypie. Dlatego warto wyodrębnić kilka metod przechowywania.
Przechowywanie żywności w chłodzie
Metoda przechowywania żywności w niskiej temperaturach jest znana od setek lat. W naszych domach najczęściej wykorzystywane są dwie metody – chłodzenie w lodówce oraz zamrażanie.
Lodówka, aby przechowywane w niej produkty zachowały świeżość powinna utrzymywać temperaturę powyżej 0°C (0°C - 4°C). Najczęściej każda marka lodówki ma wyróżnione odpowiednie sekcje dla warzyw, owoców, nabiału i mięsa. W przypadku przechowywania pożywienia w chłodzie lodówki możliwe jest bezpośrednie spożycie. Aby bezpiecznie przechowywać jedzenie w lodówce warto korzystać z pojemników na żywność. Niestety jedzenie przechowywany w nieszczelnych pojemnikach, bądź też luzem w zamkniętej lodówce narażone jest na utratę swojego smaku. Takie artykuły jak cebula, czosnek czy banany, posiadają intensywny aromat, który przenika w smak pozostałych produktów. Warto zatem wybrać szczelne, hermetycznie zamykane pojemniki na żywność.
W zamrażarce natomiast temperatura osiąga około -18°C, jedzenie poddane zostaje zamrożeniu i przed spożyciem wymagane jest jego rozmrożenie (jednym z wyjątków mogą być domowe lody!). Do przechowywania w zamrażarce z powodzeniem wykorzystasz szklane pojemniki SMART na żywność, które pozostają obojętne wobec przechowywanej żywności nie wpływając na jej smak i konsystencje, a także pozwalają na zachowanie wartości odżywczych zamrażanych pokarmów. Zamrażanie jedzenia jest doskonałym sposobem przechowywania oraz przedłużenia trwałości jedzenia. Zamrozić możesz produkty, które nie zostaną spożyte od razu. Minimalizowanie wyrzucania jedzenia i jego nadmiaru jest zgodne z ideą zero waste, a także przekłada się na oszczędność finansową. Jest to również fantastyczna opcja na przygotowanie gotowych posiłków - możesz w wolnej chwili przygotować dania na zapas i odgrzać je zgodnie z własną potrzebą.
Przechowywanie artykułów sypkich
Sposób przechowywania artykułów sypkich takich jak kasza, ryż czy cukier zależy od indywidualnych preferencji i stylu. Dobrze jest wybrać w tym celu specjalnie pojemniki, które będą z wysokiej jakości materiałów. Dzięki przesypywaniu suchych pokarmów do szklanych pojemników można zapobiec obecności niechcianych gości i zmory każdego gospodarza i gospodyni – moli kuchennych. Innym powodem dla których warto sypkie produkty przechowywać w szklanych naczyniach jest przedłużenie ich świeżości i trwałości. Warto wybierać pojemniki, które umożliwiają hermetyczne zamknięcie. Tylko dzięki niemu będziesz w stanie bezpiecznie i sterylnie przechować żywność przez długi czas. Pojemniki AMBIENTE wykonane z wysokiej jakości szkła borokrzemowego, posiadają pokrywki ze stali nierdzewnej wyposażone w uszczelkę i unikalny hermetyczny system do zamykania i otwierania. Idealnie sprawdzą się w przechowywaniu produktów mącznych, płatków owsianych i kukurydzianych oraz wielu innych.
Jak przechowywać kawę i herbatę?
Zarówno herbatę i kawę warto przechowywać w specjalnych pojemnikach, które pozwolą na zachowywanie ich aromatu. Jest to bardzo ważne i bezpośrednio wpływa na zachowanie ich smaku. Wykonane z wysokiej jakości szkła i stali nierdzewnej pojemniki SUPERIOR spiszą się idealnie. Pokrywki pojemników wyposażone są w licznik świeżości, a hermetyczne zamknięcie sprawi, że wyjątkowy aromat ulubionej kawy lub herbaty zostaje zamknięty w nim na naprawdę długi czas. Przechowywanie żywności w pojemnikach ułatwia również utrzymanie porządku w kuchni.
Przechowywanie warzyw i owoców
Sposobów na przechowywanie warzyw i owoców jest mnóstwo. Większość owoców oraz warzyw powinna być przechowywana w chłodzie (do 10°C). Doskonale sprawdzi się zatem lodówka lub chłodne miejsce w domu. Przechowując je w lodówce warto wybierać wyznaczone przez producenta strefy, półki lub szuflady. W zależności od rodzaju owocu czy warzywa, jego wielkości i konsystencji warto go odpowiednio zabezpieczać umieszczając w pojemniku na żywność lub papierowej torebce. Pamiętaj, aby owoce i warzywa przechowywać osobno. Owoce bowiem mogą wydzielać etylen, który przyspiesza dojrzewanie warzyw doprowadzając do tego, że szybciej się mogą zepsuć.
Innym sposobem na przechowywanie warzyw i owoców jest ich przetworzenie. Najczęściej sięgamy po te metodę wczesną jesienią zamykając w słoikach ulubione smaki lata. Najpopularniejszym przykładem na przechowywanie przetworzonych owoców w słoiku są domowej roboty dżemy i konfitury. Znany od setek lat sposób pozwala na zachowanie aromatu pysznych owoców jak maliny, truskawki, jagody, jeżyny czy śliwki i wykorzystanie go w kuchni przez cały rok.
Uwielbiane przez wielu kiszone ogórki też są jednym z popularnych przykładów przechowywania żywności. Kiszenie nie jest jednak jedyną metodą. Z powodzeniem w słoikach można również przechowywać suszone warzywa jak pomidory, papryki czy bakłażany. Słoiki w kuchni odgrywają ważna rolę: nadają się do przechowywania bardzo wielu rodzajów przetworów. Czy przechowywanie żywności wpływa na jakość?
Bezpieczna żywność bezpośrednio wiąże się ze sposobem jej obróbki oraz przechowywaniem. Właściwe przechowywanie żywności pomaga uniknąć zakażeń pokarmowych. Niestety w żywności rozwijać się mogą liczne bakterie, grzyby i różne rodzaje pleśni, które mogą mieć negagywny wpływ na ludzkie zdrowie. Istotne jest zatem, aby zawsze przestrzegać zasad podczas przechowywania jedzenia, które pozwolą na zachowanie odpowiedniej jakości. Przechowywanie żywności w pojemnikach na żywność pozwala na zachowanie jakości, smaku i aromatu.
Pojemniki na żywność – lunchboxy
Szklane pojemniki SMART z powodzeniem mogą być zastosowane jako lunchboxy. Oznacza to, że oprócz bezpiecznego przechowywania żywności można w nich umieścić gotowe dania i bezpiecznie przetransportować np. do pracy, do szkoły czy na inne zajęcia. Przygotowywanie posiłków w domu i branie ich na wynoś jest zdrowym i oszczędnym rozwiązaniem. Dzięki temu jesteś w stanie restrykcyjnie przestrzegać wyznaczonej diety, dbać o odpowiednio zbilansowane posiłki i mieć pewność co do pochodzenia spożywanych przez Ciebie posiłków.
Co przechowywać w pojemnikach na żywność?
Zastanawiasz się jakie produkty możesz z powodzeniem przechowywać w pojemnikach na żywność? Otóż wszystko zależy od typu i pojemności, a także sposobu przechowywania. Wybierz odpowiednie pojemniki, aby bezpiecznie i prawidłowo przechowywać żywność. W ofercie Gerlach znajdziesz kilka modeli pojemników na żywność. Sprawdź co przechowywać w poszczególnych z nich!
Pojemniki SMART
- sałatkę
- zupę
- sos
- masło
- wędliny
- sery
- warzywa i owoce
Pojemniki AMBIENTE
- płatki owsiane
- płatki kukurydziane
- orzechy
- bakalie
- suszone owoce
Pojemniki COUNTRY
- makaron
- ryż
- kasze
- mąka
Pojemniki SUPERIOR
- kawa mielona
- kawa ziarnista
- herbata
- zioła
- cukier
Przechowywanie żywności a daty spożycia
Jak długo przechowywana żywność jest dobra? Czas w jakim możemy przechowywać żywność zależy od jej rodzaju oraz ogólnych warunków. Ważne, aby monitorować daty ważności podawane przez producenta. Surowe mięso i ryby w lodówce zwykle można przechowywać kilka dni. Dłuższe przechowywanie jest możliwe jedynie poprzez zamrożenie. Gotowe dania jak zupy przechowywane w szklanych pojemnikach na żywność w lodówce mogą zachować świeżość nawet do 3 dni. Suche produkty (makarony, kasza, ryż w odpowiednich warunkach mogą nadawać się do spożycia przez wiele miesięcy. Podobnie jest z produktami przechowywanymi w słoikach.
Warto wspomnieć, że okres trwałości żywności będzie zależał od wielu czynników, ale wybór odpowiedniej metody przechowania również może wpłynąć na jego wydłużenie. Jeśli masz wątpliwości co do terminu ważności jedzenia nie warto ryzykować i lepiej nie spożywać go wcale.
Pamiętaj, że odpowiednie przechowywanie potraw może być doskonałym pretekstem do precyzyjnego zaplanowania kulinarnego planu tygodnia. Jest to oszczędność czasu i pieniędzy, Dodatkowo przygotowując gotowe dania na każdy dzień, np. w szybkowarze oszczędzasz czas, który możesz spożytkować na realizację swoich pasji i marzeń. Czasami jednym z trudniejszych etapów gotowania jest ten na samym początku, w którym mamy wymyślić potrawę serwowaną danego dnia. Dzięki stosowaniu pojemników na żywność możesz wcześniej przygotować urozmaicone i odpowiednio zbilansowane posiłki na cały tydzień, które częściowo możesz zamrozić. Skorzystaj z szerokiej oferty marki Gerlach i zaprojektuj swoje posiłki tak, abyś cieszył się wolnym czasem dla siebie i najbliższych. Stwórz kuchnię na miarę swoich marzeń i zadbaj o każdy szczegół przechowując żywność w wysokiej jakość pojemnikach.