Poniżej przedstawiamy spis porad odnośnie pielęgnacji garnków. Warto zaznajomić się z podstawowymi zasadami pielęgnacji i środkami ostrożności, aby przez wiele lat cieszyć się pięknym wyglądem naszych naczyń.
Jak odpowiednio pielęgnować garnki?
- Pamiętaj, aby przed pierwszym użyciem umyć naczynia w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego środka myjącego, a następnie zagotować w nich wodę.
- Zanim umyjesz garnki, upewni się, że ostygły i nigdy nie umieszczaj gorących naczyń pod zimną wodą.
- Garnki myj po każdorazowym użyciu miękką stroną gąbki, w ciepłej wodzie stosując delikatne detergenty.
- Nie stosuj silnych środków myjących, ani ostrych szczotek, gąbek, czy ścierek.
- Myjąc garnki w zmywarce, nie umieszczaj ich w tej samej komorze, co wyroby wykonane ze srebra.
- Staraj się zawsze dokładnie wycierać garnki po ich umyciu miękką ściereczką. Możesz również natrzeć naczynia niewielką ilością olejku spożywczego, który utworzy na nich warstwę ochronną.
Jeśli na dnie garnków pojawią się jasne plamy, usuń je przy pomocy kwasku cytrynowego lub octu. Jeśli plamy będą ciemne, użyj środka do czyszczenia stali nierdzewnych. Nalot na garnkach jest efektem osadzania się składników mineralnych zwartych w wodzie i jest całkowicie nieszkodliwy
Na co zwrócić uwagę podczas gotowania potraw w garnku?
- Pamiętaj, by zawsze ustawiać garnki centralnie na źródle ciepła.
- Rozmiar używanego przez Ciebie naczynia powinien pasować do rozmiaru palnika.
- Jeśli korzystasz z kuchenki gazowej, zwróć uwagę, czy płomień nie obejmuje ścianek i rączek naczynia — może to spowodować odbarwienia.
- Unikaj dużych skoków temperatury na kuchence.
- Nigdy nadmiernie nie rozgrzewaj pustych garnków.
- Sól dodawaj do zagotowanej wody. Nie syp soli do zimnej wody, ani do pustych naczyń, gdyż może to spowodować korozję.
- Pamiętaj, by nie dopuścić do wygotowania się potrawy z garnka, ponieważ może to zniszczyć Twoje naczynie.
- Gdy gotujesz, bądź odgrzewasz gęste potrawy, pamiętaj, by często je mieszać, aby uniknąć przypalenia i uszkodzenia garnka.
- Pamiętaj, że możesz używać garnków w piekarniku do 180. Uwaga! Temperatura powyżej 180 ⁰C może powodować odbarwienie się naczyń.
Garnki Gerlach wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej posiadają atesty PZH, które są gwarantem jakości produktu i bezpieczeństwa użytkowania zarówno w zakresie przygotowania jak i przechowywania potraw. W przypadku przechowywania żywności w takich naczyniach, właściwości stali nierdzewnej gwarantują bezpieczeństwo zdrowotne.