Patelnia CONTRAST PROCOAT 20 cm z powłoką ceramiczną
Czy wiesz, jak powinno wyglądać pierwsze użycie patelni? Sprawdź krok po kroku jak powinno to wyglądać i dowiedz się, dlaczego warto na to zwrócić uwagę. Jak po kolei przygotować swoje nowe naczynie do smażenia i przygotowywać na nim dania szybko i wygodnie?
Pierwsze użycie patelni krok po kroku
Pierwsze użycie patelni wymaga wcześniejszego przygotowania naczynia. Nim zaczniesz smażyć:
- umyj i wysusz patelnię,
- nagrzej ją (w przypadku patelni bez powłok),
- pokryj patelnię cienką warstwą tłuszczu,
- wypal patelnię (w przypadku patelni bez powłok),
- ponownie pokryj patelnię tłuszczem.
Takie kroki pozwolą Ci przedłużyć żywotność, a także właściwości patelni.
Dlaczego mycie patelni przed pierwszym użyciem jest tak ważne?
W trakcie procesów produkcyjnych patelnie są narażone na działanie różnorodnych substancji i bakterii. Chociaż przed pakowaniem są oczyszczane, może to nie być wystarczające. Ponadto niektóre egzemplarze mogą czekać na nowego właściciela w magazynie nawet przez kilka lat od daty produkcji, a w tym czasie na ich powierzchni może zbierać się kurz i brud. Dlatego też mycie nowych naczyń, nie tylko patelni, jest absolutnie kluczowe. To zachowanie podstawowej higieny, które pozwoli Ci na upewnienie się, że przygotowywane przez Ciebie posiłki będą bezpieczne dla zdrowia.
Nie tylko patelnie powinny podlegać takiemu czyszczeniu, ale również garnki i inne produkty, których używasz w kuchni
Jak myć patelnię przed pierwszym użyciem?
Patelnie należy myć za pomocą miękkiej gąbeczki oraz łagodnego detergentu. Zrób to dokładnie, z użyciem ciepłej wody. Możesz nałożyć detergent 2-3 razy, a następnie go spłukać. Dzięki temu upewnisz się, że każdy fragment patelni został odpowiednio oczyszczony. To też ważne przez wzgląd na to, że pierwsze mycie może usunąć tylko wierzchnią warstwę brudu.
Jeśli posiadasz patelnię z nieprzywierającą powłoką, nie wkładaj jej do zmywarki. Może ona stracić swoje właściwości, ponieważ warunki panujące w takich maszynach są bardzo niesprzyjające dla tego typu substancji. Ponadto tak czyszczona patelnia może szybko ulec zarysowaniu.
Niektóre patelnie, np. wykonane w całości ze stali, mogą być myte w zmywarce bez obaw o ich właściwości. Co prawda z czasem takie naczynie może stracić swój pierwotny blask przez zarysowania, jednak w dalszym ciągu będzie zdatne do użytku. Jeśli posiadasz taką patelnię, po ręcznym myciu możesz dodatkowo umyć ją w zmywarce.
Pamiętaj, że patelnie żeliwne również nadają się tylko do mycia ręcznego. Przez wyższy poziom zawartości węgla w swoim składzie są one podatne na powstawanie korozji i tego typu czyszczenie może doprowadzić do zniszczenia naczynia. Po umyciu patelni dokładnie wysusz naczynie.
Sprawdź naszą ofertę, w której znajdują się pojemniki kuchenne!
Nagrzewanie patelni bez powłoki – kolejny krok
Patelnie pozbawione powłok po umyciu należy rozgrzać na kuchence. Ustaw średnią moc i pozwól ciepłu rozejść się równomiernie. To szczególnie ważne w przypadku naczyń żeliwnych, które mogą pękać w przypadku nagłych zmian temperatur.
Taki proces jest bardzo ważny, ponieważ pozwala na usunięcie z naczyń pozostałości produkcyjnych, które przypadkiem zostały pominięte w trakcie mycia. Ponadto jest to element tzw. sezonowania patelni stalowych i żeliwnych, który pozwala na stworzeniu na ich powierzchni warstwy ochronnej o częściowo nieprzywierających właściwościach.
Uwaga, nie należy podgrzewać „suchych” patelni z powłokami nieprzywierającymi. Zwróć też uwagę, że mają one zazwyczaj podaną przez producenta maksymalną temperaturę użytkowania. Nie przekraczaj jej!
Olejowanie patelni przed pierwszym użyciem
Gdy rozgrzejesz patelnię stalową lub żeliwną, pokryj jej powierzchnię cienką warstwą tłuszczu, rozprowadzając ją równomiernie również na ściankach. Użyj do tego produktu o wysokiej temperaturze dymienia, np. oleju rzepakowego. To pozwoli na wytworzenie ochronnej warstwy na patelni.
W przypadku patelni z nieprzywierającą powłoką możesz nałożyć tłuszcz na zimną patelnię, używając do tego ręcznika papierowego. Pamiętaj, że nie nadają się do tego metalowe akcesoria, takie jak sztućce! Jeśli chcesz, możesz następnie ją nagrzać, aby usunąć ewentualne bakterie z jej powierzchni.
Wypalanie i dalsze sezonowanie patelni stalowej i żeliwnej
Patelnia stalowa lub żeliwna w następnej kolejności wymaga dalszego podgrzewania na kuchence, lub w piekarniku w temperaturze 180-200°C przez ok. 10-15 minut. Dzięki temu tłuszcz wchłonie się w powierzchnię naczynia. Po tym etapie możesz na powierzchni patelni prażyć sól, co pomoże Ci w stworzeniu nieprzywierającej warstwy.
Po wypalaniu koniecznie pokryj patelnię kolejną cienką warstwą tłuszczu i schowaj ją do szuflady bądź szafki.
Jak dbać o patelnie na co dzień?
Przygotowanie patelni do smażenia jest tylko pierwszym etapem dbania o nią. Pamiętaj, że należy ją odpowiednio pielęgnować po każdym użyciu, dbając o to, by była czysta, aby się nie przepalała (w przypadku patelni z powłokami) i aby była przechowywana w bezpiecznym miejscu, w którym nie będzie się niepotrzebnie rysować. Korzystając z naczyń z powłokami, zaopatrz się również w specjalne akcesoria kuchenne z drewnianymi lub silikonowymi końcówkami, które pozwolą Ci na ochronienie wierzchniej warstwy naczynia. Więcej na temat dbania o patelnie na co dzień dowiesz się TUTAJ.
Nie tylko patelnie w ofercie marki Gerlach
W ofercie marki Gerlach znajdziesz wysokiej jakości patelnie z bezpiecznymi oraz trwałymi powłokami, jak i patelnie stalowe, dedykowane również do profesjonalnego użytku. To jednak nie wszystko. Przygotujesz z nami nie tylko swoje wyposażenie kuchni, ale również jadalni. Zastawa szklana wykonana z wysokiej jakości materiału pomoże Ci w codziennym przygotowywaniu posiłków. Kieliszki, szklanki i karafki zagwarantują wygodę w czasie podawania dań. Ostre noże kuchenne sprawią, że dania przygotowywane na patelni przyrządzisz sprawnie i zadbasz o ich odpowiednią prezentację na porcelanowym talerzu. Wygodne akcesoria do organizacji kuchni pomogą Ci w zachowaniu we wnętrzu porządku i schludnego wyglądu.
Nasze produkty są trwałe i ponadczasowe, gwarantując najlepsze doznania kulinarne każdego dnia. Poznaj całą naszą ofertę i sprawdź, które z naszych linii najlepiej sprawdzą się w Twoim domu.