W czym upiec chleb, aby wyszedł chrupiący? Dowiedz się, jakich naczyń możesz użyć i stwórz naprawdę pyszne pieczywo domowej roboty. Na co zwrócić uwagę wybierając dedykowane naczynie?
Pieczenie chleba w domu – dlaczego warto?
Pieczenie własnego chleba w domu ma wiele zalet. Po pierwsze, warto po prostu wiedzieć, jak wygląda ten proces, a umiejętność samodzielnego przygotowania wypieków na pewno będzie dla Ciebie satysfakcjonujące. Ponadto taki chleb może być zdrowszy i lepiej dostosowany do Twoich potrzeb. Masz wpływ na dobór oraz proporcje składników, dzięki czemu jeśli np. masz alergie na jakieś produkty, możesz po prostu zamienić je na inne.
Ten proces uczy też cierpliwości. Piekąc własny chleb, najlepiej użyć domowego zakwasu. Przygotowanie go jest zaś dość czasochłonne, bo zajmuje ok. 10-14 dni i tak naprawdę im dłużej jest on „dokarmiany”, tym lepsze pieczywo przygotujesz.
W czym upiec chleb?
Do pieczenia chleba możesz użyć różnych form i naczyń, takich jak:
- garnki żeliwne,
- formy silikonowe,
- formy ze stali nierdzewnej,
- naczynia żaroodporne.
Mają one swoje wady i zalety, które warto wziąć pod uwagę w trakcie przygotowywania się do pieczenia chleba. Poznaj je i sprawdź, które z nich sprawdzi się najlepiej w Twoim domu!
Garnki żeliwne – najczęściej polecane do chleba
Garnki żeliwne są jednymi z najpopularniejszych naczyń, polecanych do wypieku domowego chleba. Te trwałe naczynia doskonale się rozgrzewają i równomiernie rozprowadzają ciepło. To pozwala na otrzymanie chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza bochenka. Warto też piec chleb pod przykrywką, aby był idealnie wilgotny.
Wadą garnków żeliwnych może być jednak ich waga. Ten materiał jest dość ciężki, co dla wielu osób jest przeszkodą w ich użytkowaniu. Ponadto warto postawić na naczynia emaliowane, które nie mają tendencji do rdzewienia. Sprawdź wysokiej jakości garnki NATUR IRON, które doskonale sprawdzą się do domowych wypieków!
Czy formy silikonowe są dobre do pieczenia chleba?
Formy silikonowe są lekkie i elastyczne. Pozwalają na łatwe wyciągnięcie wypieków po ich przygotowaniu. Jeśli masz pod ręką tylko i wyłącznie takie produkty, bez obaw możesz przygotować w nich chleb. Jednak nie jest to najlepszy wybór. Są one dość miękkie, dlatego mogą nie utrzymać kształtu luźnych ciast na chleb. Ponadto mogą nie zapewnić aż tak chrupiącej skórki, a pieczywo w trakcie wypiekania może wysychać.
Silikonowe formy są jednak wygodne w codziennym użytkowaniu i dobrze sprawdzą się np. do przygotowania ciast, babeczek, mięs, pasztetów itd. Ponadto zajmują stosunkowo niewiele miejsca. To wszystko sprawia, że jak najbardziej warto mieć je w swoim asortymencie. Nie są jednak dedykowane do pieczenia chleba.
Forma ze stali nierdzewnej do chleba
Formy ze stali nierdzewnej, np. keksówki, są popularne w wielu domach i są chętnie używane do wypieków chleba. I słusznie! Sprawdzają się znacznie lepiej, niż te wykonane z silikonu. Są trwałe, dobrze przewodzą ciepło i są odporne na działanie kwasów znajdujących się w chlebie. Zazwyczaj wypiekane w nich pieczywo nie ma aż tak chrupiącej skórki i nie jest aż tak wspaniale wilgotne, jednak jeśli chcesz wypiec swój pierwszy chleb i nie wiesz, czy będziesz robić to regularnie, taka forma jest dobrą, budżetową opcją. W końcu nawet jeśli nie masz odpowiedniej foremki, jej zakup będzie tańszy, niż np. zakup garnka żeliwnego.
Warto postawić na formę z nieprzywierającą powłoką. W ofercie marki Gerlach znajdziesz odpowiednie produkty. Formy GRANITEX są wygodne w codziennym użytkowaniu, a ponadto doskonale komponują się z innymi produktami z tej samej linii.
Szklane naczynia żaroodporne – czy da się upiec w nich chleb?
Działanie szklanych naczyń żaroodpornych na wypiek chleba jest dość podobne do tego, jak działają formy ze stali nierdzewnej. Mają jednak taką zaletę, że zazwyczaj są przezroczyste, co pozwala na odpowiednią kontrolę w trakcie całego procesu. Naczynia żaroodporne dobrze przewodzą ciepło, dzięki czemu uzyskasz dobrze wypieczone pieczywo.
Ponadto takie naczynia są naprawdę wszechstronne. Wystarczy spojrzeń na formy żaroodporne FLOW od marki Gerlach. Nadają się nie tylko do pieczenia i serwowania, ale również do mrożenia i przechowywania. Dlatego też to produkty, które naprawdę warto mieć w swoim domu.
Poznaj inne naczynia do pieczenia chleba?
Wymienione produkty nie są jedynymi, które nadają się do wypieku pieczywa. Warto sprawdzić również kamień do pizzy, który pozwoli na uzyskanie naprawdę chrupiącego chleba. Dobrze sprawdzą się też formy ceramiczne, których działanie jest zbliżone do szkła żaroodpornego. Jeśli posiadasz formy aluminiowe z powłokami nieprzywierającymi także możesz ich użyć.
Jakich naczyń i akcesoriów unikać w trakcie pieczenia chleba?
Gdy pieczesz chleb, warto postawić na bezpieczne dla zdrowia produkty, które nadają się do użytkowania przy wysokich temperaturach. Unikaj niskiej jakości aluminium bez powłoki nieprzywierającej, które może wchodzić w reakcje z kwasami zawartymi w pieczywie. Jeśli sięgasz po naczynia szklane, upewnij się, że mają odpowiednią odporność na szok termiczny. Dotyczy to również naczyń ceramicznych. Unikaj bardzo cienkich blach niewiadomego pochodzenia oraz tych, które mają przepaloną bądź uszkodzoną powłokę.
Jak przechowywać chleb po upieczeniu?
Chleb po upieczeniu warto wyjąć z formy, a następnie przechowywać w drewnianym chlebaku. Możesz dodatkowo owinąć go woskowijką – taka szmatka dobrze zabezpieczy go przed zbyt szybkim wysychaniem, a skórka na dłużej pozostanie chrupiąca. Jeśli masz niewielką rodzinę, po wystygnięciu chleba podziel go na części i zamróź je w odpowiednich porcjach. Nie przechowuj pieczywa w lodówce. Miejsce przechowywania chleba powinno być suche i ciemne, bez padających na niego bezpośrednio promieni słońca.
Jak upiec chleb?
Istnieje wiele różnych przepisów i sposobów na pieczenie chleba. Istnieją jednak pewne zasady, o których warto pamiętać. Dowiedz się na przykład:
Sprawdź również przepis na domowy chleb z garnka żeliwnego NATUR IRON.