Czy wiesz, jak wyczyścić naczynie żaroodporne? Sprawdź nasz poradnik krok po kroku. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę w trakcie czyszczenia naczyń tego typu i czego lepiej unikać.
Po pierwsze, sprawdź, co to jest za naczynie!
Nim przejdziesz do czyszczenia swoich naczyń żaroodpornych, sprawdź najpierw zalecenia producenta. Jest to niezwykle ważne, ponieważ nawet produkty wykonane z pozornie tego samego materiału mogą mieć inny poziom wytrzymałości na różne warunki. Sprawdzenie tych informacji pozwoli Ci na zachowanie bezpieczeństwa w trakcie pracy z np. z gorącymi naczyniami, wyjętymi właśnie z piekarnika.
Sprawdź akcesoria kuchenne w ofercie marki Gerlach!
Jak wyczyścić naczynie przed pierwszym użyciem?
Przed pierwszym użyciem naczynia żaroodpornego warto je wyczyścić. Bardzo często tego typu produkty nie są zapakowane w np. osobny kartonik, dlatego też szczególnie ważne jest to, aby pozbyć się potencjalnych zabrudzeń. Warto zrobić to ręcznie, za pomocą gąbeczki oraz płynu do mycia naczyń, chyba że producent precyzuje, aby zrobić to w inny sposób. Możesz również zalać naczynie wrzątkiem, aby je wyparzyć przed pierwszym włożeniem go do zmywarki. Naczynia żaroodporne zazwyczaj mają odporność na szok termiczny powyżej 100°C, dlatego nie powinien być to żaden problem.
Pamiętaj, aby schłodzić naczynie przed myciem!
Jeśli naczynie właśnie zostało wyciągnięte z piekarnika, a pieczone np. warzywa czy mięso od razu zostały przełożone gdzieś indziej, uważaj, aby nie wkładać go zaraz po tym do zimnej wody. Tak potraktowane naczynie może pęknąć, co w przypadku szkła albo ceramiki może być dość niebezpieczne. Dlatego też zawsze zaczekaj przynajmniej pół godziny, aby naczynie odpowiednio się schłodziło. Dopiero wówczas ja umyj.
Naczynie żaroodporne – mycie ręczne czy w zmywarce?
Większość naczyń żaroodpornych nadaje się do mycia w zmywarce. Sprawdź, czy Twoje również może być czyszczone w ten sposób i jeśli tak, nie obawiaj się takiego mycia. Pamiętaj jedynie, aby wybierać łagodne detergenty i delikatne tryby mycia, aby uniknąć niepotrzebnych zarysowań.
Oczywiście naczynia możesz czyścić również ręcznie, za pomocą miękkiej gąbeczki, płynu do mycia naczyń i ciepłej wody. Taka metoda jest mniej oszczędna i bardziej czasochłonna, ale jednocześnie jest łagodniejsza i delikatniejsza. Dlatego też to dobre rozwiązanie, jeśli chcesz wydłużyć żywotność swoich naczyń.
Jakich naczyń nie myć w zmywarce?
Do zmywarki nie nadają się między innymi niektóre z tych naczyń, które posiadają naniesione na szkło lub ceramikę zdobienia. Jeśli np. posiadasz porcelanową keksówkę, może okazać się, że jest ona zdobiona złotymi elementami bądź też posiada dekorację naszkliwną, która może zmyć się w trakcie takiego czyszczenia. Dlatego też naprawdę na to uważaj.
Jak poradzić sobie z zaschniętymi resztkami na naczyniu żaroodpornym?
Jeśli resztki zaschły na naczyniu żaroodpornym, warto zacząć od ich namoczenia. Zalej je ciepłą wodą z płynem do naczyń i odczekaj przez 15-20 minut. Po tym czasie większość brudu powinna odejść. Jeśli nie, wyczyść, ile się da i spróbuj ponownie, tym razem dodając do wody np. kwasku cytrynowego. Pamiętaj, aby nie czyścić naczynia wyłącznie z użyciem siły i mocnych narzędzi. Może to doprowadzić do szybkiego zarysowania się produktów.
Jak poradzić sobie z uporczywymi zabrudzeniami na naczyniach żaroodpornych?
Aby usunąć uporczywe zabrudzenia, które nie chcą zejść mimo prób, warto wykorzystać pastę z sody oczyszczonej oraz wody. Po namoczeniu naczynia i wstępnym oczyszczeniu go możesz stworzyć właśnie taką mieszankę. Nałóż ją na zabrudzenia i wprowadź w brud za pomocą palca lub szczoteczki do zębów. Zostaw całość na kolejne 10-15 minut i sprawdź, czy po tym czasie jesteś w stanie doczyścić naczynie. Jeśli nie, w takiej chwili możesz sięgnąć po mocniejsze środki, takie jak metalowa gąbka do szorowania.
Uszkodzone naczynie żaroodporne – co z nim zrobić?
Uszkodzone naczynia żaroodporne, nawet te z delikatnymi ubytkami, nie powinny być dalej użytkowane. Delikatne obtłuczenia mogą powodować głębsze zmiany w strukturze naczynia, co może skończyć się tym, że np. po włożeniu do piekarnika to po prostu pęknie. Dlatego też użytkuj wyłącznie w pełni sprawne naczynia. W tym przypadku lepiej je wymienić niż ryzykować.
Nienadające się do zapiekania naczynia możesz wykorzystać jako organizery do szuflady. Jeśli musisz je wyrzucić, pamiętaj o recyklingu!
Co łatwiej umyć – patelnie nieprzywierającą czy naczynie żaroodporne?
To zależy! Patelnie nieprzywierające mają do siebie to, że zaleca się zazwyczaj ręczne mycie tego typu produktów. Wynika to z faktu, że są one pokryte powłokami, które mogą ulec uszkodzeniu w trakcie mechanicznego czyszczenia. Dlatego też jeśli to na tym Ci zależy, można założyć, że naczynie żaroodporne jest łatwiejsze do umycia.
Jednakże nieprzywierająca powłoka sprawia, że zabrudzenia „nie trzymają się” powierzchni patelni. Dlatego też ręcznie zazwyczaj łatwiej je umyć, niż naczynia żaroodporne, nawet jeśli żywność zaschła na ich powierzchni. Warto wziąć więc to pod uwagę, gdy będziesz podejmować decyzje co lepiej kupić: naczynie żaroodporne czy jednak patelnię.
Jak zapobiegać przypalaniu się naczyń żaroodpornych?
Zapobieganie przypalania się naczyń jest najważniejsze, jeśli nie chcesz spędzić długiego czasu na ich czyszczeniu. Dlatego po pierwsze, pamiętaj, aby przed pieczeniem odpowiednio natłuścić ścianki naczynia. Dzięki temu jedzenie nie powinno mocno przywierać do brzegów, nawet jeśli zacznie się przypalać i brązowieć. Ponadto pamiętaj, aby do zapiekanek dodawać wystarczającą ilość wody, która zapobiegnie zbyt szybkiemu spalaniu się. Nie zapominaj też o tym, aby ustawić odpowiednią temperaturę piekarnika. Jeśli będzie zbyt wysoka, Twoje danie będzie spalone i surowe jednocześnie.
Jak przechowywać naczynia żaroodporne?
Naczynia żaroodporne należy dokładnie wysuszyć, nim je schowasz. Możesz zaczekać aż wyschną lub też przetrzeć je np. ręcznikiem papierowym, jeśli jest taka potrzeba. Następnie układaj je w szafkach lub szufladach, ale uwaga – nie wkładaj jednego na drugi bez zabezpieczenia. Zwykle są one dość kruche i ciężkie, łatwo je obić. Dlatego też zadbaj o odpowiednie przekładki, lub też układaj jedno obok drugiego. To najbezpieczniejsze sposoby na przechowywanie takich naczyń.
Staraj się raczej nie trzymać ich na otwartej półce. Wówczas będą się szybko kurzyć, co będzie się wiązało z tym, że przed kolejnym użyciem konieczne będzie dokładne mycie.
Sprawdź naczynia żaroodporne FLOW
W ofercie marki Gerlach znajdziesz wysokiej jakości naczynia żaroodporne FLOW. Są one wykonane ze szkła borokrzemowego, odpornego na szok termiczny do 180°C oraz na maksymalną temperaturę użytkowania do 300°C. Można również przechowywać je w lodówce lub w zamrażarce do -40°C, co pozwala na wygodne przechowywanie ugotowanej żywności. Dobrze nadają się również do serwowania, czy podgrzewania dań w mikrofalówce. Są dostępne w czterech kształtach, w tym w formie brytfanny z pokrywką oraz naczynia do tarty. Sprawdź, które z nich najlepiej sprawdzą się w Twoim domu!
Możesz również zwrócić uwagę na formy do pieczenia Gerlach.