Czy wiesz, jakie naczynia żaroodporne wybrać do swojego mieszkania i na co zwracać uwagę? Postaw na bezpieczne produkty wysokiej jakości i dowiedz się, do czego możesz je wykorzystać. Te wszechstronne naczynia do piekarnika na pewno sprawdzą się w Twoim domu.
Naczynia żaroodporne – wszechstronne, do piekarnika!
Naczynia żaroodporne zwykle wykonane są z hartowanego szkła, ceramiki lub innego materiału, odpornego nie tylko na wysokie temperatury, ale i szok termiczny. Zazwyczaj nadają się przede wszystkim do użytkowania w piekarniku, rzadziej np. na grillu i raczej nie są to produkty do gotowania na kuchenkach gazowych czy indukcyjnych. To jednak nie oznacza, że nie są wszechstronne, wręcz przeciwnie!
Wiele osób przywykło do tego, że naczynia żaroodporne służą przede wszystkim do pieczenia produktów wytrawnych. Nie jest to jednak prawda. Bez obaw możesz przygotować w nich również ciasta, czy słodkie tarty, zależnie od kształtu naczynia. Często nadają się również do przechowywania w lodówce i mycia w zmywarce, a ich wygląd pozwala na eleganckie oraz wygodne serwowanie dań na stole zaraz po wyjęciu ich z piekarnika, bez konieczności wyciągania zapiekanek z naczyń żaroodpornych. Dlatego naprawdę warto je mieć!
Z jakich materiałów mogą być wykonane naczynia żaroodporne?
Naczynia żaroodporne mogą być wykonane z kilku rodzajów materiałów. Po pierwsze, bardzo często wykonuje się je ze szkła borokrzemowego. Często wykonane z niego naczynia są odporne na wysokie temperatury do co najmniej ok. 300°C oraz są stosunkowo odporne na wysokie temperatury, zazwyczaj bez problemu pozwalając na włożenie ich do piekarnika rozgrzanego do ok. 180-220°C. Należy jednak pamiętać o tym, że szkło ze swojej natury jest dość kruche i dlatego np. po wyjęciu naczynia z piekarnika nie należy odkładać go na zimną, mokrą powierzchnię. Często po wystudzeniu nadają się do przechowywania w zamrażarce.
Innym rodzajem materiału jest ceramika, w tym porcelana. Takie naczynia nagrzewają się wolniej, niż te wykonane ze szkła. Są często grubsze, a nieprzezroczysty materiał pozwala na stworzenie na jego powierzchni ciekawych wzorów. Dlatego też często są produktami bardziej zdobnymi. Jest to więc również jak najbardziej dobry wybór, jeśli szukasz naczynia do piekarnika.
Warto wiedzieć, że często im większe jest naczynie, tym mniejszą może mieć odporność na szok termiczny.
Naczynia żaroodporne – jaki kształt wybrać?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, dlatego że tak naprawdę wiele zależy od tego, jak duża jest Twoja rodzina i co najczęściej przygotowujesz. Niskie naczynia można podzielić przez wzgląd na kształt, wysokość i np. obecność pokrywki.
Wśród popularnych kształtów można znaleźć naczynia okrągłe, keksówki oraz nieco szersze prostokątne. Dobrze nadają się one do wielu potraw. W okrągłych wygodnie przygotujesz ciasto, keksówki będą dobre także do wypieku chleba, a prostokątne są idealnie sprawdzą się do zapiekanek.
Niskie naczynia, takie jak te do tarty, są dobre do „stabilnych” wypieków bez nadmiaru sosu. Sprawdzą się do ciast kruchych czy do ciasta francuskiego, podawanego na słodko i na wytrawnie. Z kolei wysokie naczynia mogą być dobre do podawania dań z serem, mięsnych itd.
Warto też zwrócić uwagę na naczynia z pokrywką. Po pierwsze, pokrywka może sama stanowić oddzielne naczynie, a po drugie – takie produkty są też dobre do duszenia mięs. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na brytfannę, która pozwoli na przygotowanie np. pieczeni, czy też zapiekanych warzyw.
Czy naczynia żaroodporne nadają się do zmywarki?
Naczynia żaroodporne zazwyczaj nadają się do użytkowania w zmywarce, jednak nie jest to reguła. Dlatego też przy zakupie zawsze sprawdzaj informację na ten temat, która powinna znaleźć się na opakowaniu lub też na stronie internetowej producenta. Ważne jest to, aby takie naczynie zawsze dokładnie ostygło, nim zaczniesz je myć. Zwróć też uwagę na to, aby używać delikatnych detergentów oraz łagodnych trybów myjących. To pomoże Ci na uniknięcie zarysowań, przez co Twoje naczynia zachowają swój wygląd na dłużej.
Co jeszcze można serwować w naczyniach żaroodpornych?
Zazwyczaj w naczyniach żaroodpornych po prostu się coś zapieka, ale to nie oznacza, że to jedyny sposób na ich wykorzystanie. Możesz serwować w nim również inne dania i desery, które np. nie wymagają pieczenia. Niektóre naczynia żaroodporne idealnie nadadzą się do podawania tiramisu. Możesz również podawać w nich musy różnego rodzaju, albo nawet skorzystać z nich jako z naczynia sałatkowego. Z kolei niskie modele mogą pełnić rolę tacy, na której np. podasz tartaletki czy faszerowane jajka. Warto o tym pamiętać zwłaszcza wtedy, kiedy organizujesz duże przyjęcie i nie wiesz, w jaki sposób przygotować stół w odpowiedni sposób.
Sprawdź też nasze akcesoria kuchenne!
Dlaczego warto wybrać naczynia żaroodporne ze sprawdzonych źródeł?
Kupując naczynia żaroodporne wybieraj wyłącznie te, które są wykonane z wysokiej jakości materiałów i pochodzą ze sprawdzonych źródeł i marek. W końcu będą one wkładane do piekarnika, a co za tym idzie – będą gorące w trakcie użytkowania. Odporność na szok termiczny oraz bezpieczeństwo, jeśli chodzi o brak toksycznych dla człowieka substancji w ich składzie, są kluczowe, aby można było z nich bez obaw korzystać na co dzień. Unikaj produktów nieznanego pochodzenia, bez odpowiednich oznaczeń dotyczących szoku termicznego, składu produktu itd.
Sprawdź naczynia żaroodporne Gerlach!
Kolekcja naczyń żaroodpornych Gerlach z linii FLOW to cztery produkty o zróżnicowanych kształtach, które pozwolą Ci na przygotowanie wielu naprawdę smacznych dań. Wśród nich możesz znaleźć keksówkę o wymiarach zewnętrznych 25x11 cm, idealną do mniejszych wypieków, czy przygotowania brownie. Warto zwrócić tez uwagę na naczynie żaroodporne o wielkości 32,5x20 cm, czy na formę do tarty o średnicy wewnętrznej 26 cm. Oczywiście nie obyło by się bez brytfanny z pokrywką, której pojemność wynosi ok. 4,5 l.
Naczynia żaroodporne FLOW zostały wykonane z wysokiej jakości szkła borokrzemowego, które jest odporne na działanie wysokich temperatur do 300°C oraz na szok termiczny do 180°C. Nadają się również do użytkowania w lodówce i w zamrażalce do -40°C, a także do mycia w zmywarce. To naczynia 5w1, służące do pieczenia, serwowania, mrożenia, odgrzewania i przechowywania żywności. Dlatego na pewno doskonale sprawdzą się w Twoim domu.
W czym jeszcze można zapiekać dania?
Zwykle gdy myśli się o zapiekaniu dań, na myśl przychodzą właśnie naczynia żaroodporne. Pamiętaj jednak, że to nie są jedyne produkty, które nadają się do piekarnika. Zwróć uwagę również na formy do pieczenia, wykonane z silikonu, czy ze stali nierdzewnej. Dobrze sprawdzić się mogą również garnki. Te wykonane z żeliwa często są doskonałe do wypieków chleba. Garnki ze stali nierdzewnej mogą być dobre do duszenia mięs, a patelnie z tego materiału (bez tworzyw sztucznych w rączce!) będą odpowiednie od podgrzewania dań z patelni. Możliwości naprawdę więc nie brakuje i nim kupisz nowe naczynia, warto sprawdzić, czy aby na pewno są Ci potrzebne. Pamiętaj, że w kuchni, zwłaszcza w tej niewielkiej, czasem mniej może oznaczać więcej.