Czy wiesz, jakie zapiekanki z piekarnika przygotować? Poznaj proste, szybkie i co najważniejsze pyszne dania! Poznaj nasze TOP5 i sprawdź, co warto przygotować tym razem!
Zapiekanki z piekarnika – szybki sposób na obiad
Zapiekanki z piekarnika to doskonały pomysł na obiad, gdy nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie dań. Chociaż sam proces pieczenia zajmuje zwykle nieco więcej, niż np. przygotowanie dania na patelni, to jednak samo przygotowanie jest zdecydowanie krótsze, a po włożeniu naczynia żaroodpornego do pieczenia możesz zająć się czymś innym. Dlatego to dobry pomył na obiad dla osób, które są zabiegane i chcą po prostu w szybki i prosty sposób przygotować pożywny posiłek.
Co jest potrzebne do przygotowania zapiekanki z piekarnika?
To, co będzie konieczne do przygotowania zapiekanki z piekarnika jest oczywiście zależne od konkretnego przepisu, ale istnieje kilka produktów, które szczególnie powinny Ci się przydać. Po pierwsze, warto zakupić jakieś naczynie do przygotowania dań w piekarniku. Niektóre można zrobić po prostu na blaszce, ale często nie będzie to zbyt wygodne. Dobrze sprawdzi Ci się m.in. naczynie żaroodporne w odpowiednim rozmiarze, albo prostokątna forma do pieczenia.
Ponadto warto zaopatrzyć się również w szpatułkę i pędzelek z silikonu, dobrej jakości noże i w drewnianą deskę do krojenia – dzięki temu przygotujesz większość składników do zapiekanek. Może też sprawdzić się rondelek oraz patelnia, ponieważ czasem warto niektóre składniki wcześniej podgrzać.
Poznaj nasze TOP5 zapiekanek z piekarnika!
Poniżej znajdziesz nasze TOP5 zapiekanek z piekarnika. Sprawdź, którą z nich warto przygotować w swoim domu. Te przepisy są szybkie, proste i smaczne, a dzięki temu, że można je modyfikować, np. przez dodanie innych składników czy przypraw, dostosujesz je do swoich własnych potrzeb i upodobań.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem
To klasyczny pomysł na danie z naczynia żaroodpornego. Warto pokroić ziemniaki w plasterki, przekładając je boczkiem. Następnie zalewa się je śmietaną z jajami i przyprawami, a następnie zapieka do złotego koloru. Górę zapiekanki przykrywa się startym serem. Możesz również dodać pod niego sos beszamelowy.
Takie danie to dobry pomysł na obiad, jednak pamiętaj, że ziemniaki nie mogą być surowe w trakcie podania, dlatego naprawdę warto zadbać o to, aby dobrze się upiekły. Do tego kluczowe jest pokrojenie ich na niewielkie kawałeczki – to przyśpieszy cały proces.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
Tę zapiekankę tworzy się dość podobnie do tej na bazie ziemniaków – tylko z innymi składnikami. Do naczynia żaroodpornego należy dodać makaron, przyprawionego (surowego!) kurczaka pokrojonego w kostkę oraz rozdrobnione brokuły. Konieczne jest zalanie całości śmietany wymieszanej z wodą oraz przyprawami. To bardzo ważne! Do przygotowania zapiekanki wykorzystuje się surowy makaron i to w trakcie zapiekania ten będzie mięknął. Dlatego musi być w całości zalany płynem, który pozwoli na jego ugotowanie.
Górną część dania można posypać startym serem. Oczywiście możesz dodać też inne składniki, np. pomidorki, jednak lepiej ograniczyć ich ilość – pełnia smaku tego dania tkwi właśnie w jego prostocie.
Lekka zapiekanka z cukinii z serem feta
Kolejnym dobrym pomysłem na obiad jest lekka zapiekanka z cukinii. W naczyniu żaroodpornym układaj plasterki cukinii oraz pomidorów. Całość posyp serem feta i ziołami, skrop oliwą. Tak przygotowane danie podawaj na obiad lub na kolację. To doskonały pomysł dla osób, które poszukują bezmięsnych propozycji, które łączą maksimum smaku w lekkim daniu.
Aby podbić smak dania, używaj świeżych ziół. Możesz też dodać do niego inne warzywa, czosnek, czy przecier pomidorowy.
Zapiekanka z kaszą gryczaną i pieczarkami
Jeśli chcesz przygotować sycące danie na bazie kaszy, to sprawdzi się doskonale! Na patelni należy podsmażyć pieczarki wraz z cebulą i solą. Kaszę ugotuj. Następnie układaj składniki warstwami. Możesz przełożyć kaszę również różnymi warzywami, takimi jak papryka czy pomidory. Nie zapomnij o tym, aby górę posypać startym żółtym serem – pomaga on w zachowaniu wilgotności całego dania, dlatego to dość ważny etap w trakcie przygotowania zapiekanek.
Klasyczna lasagne bolognese – gdy masz trochę czasu…
Lasagne bolognese to klasyczna propozycja dla tych, którzy chcą przygotować danie z piekarnika i mają trochę więcej czasu na jego przygotowanie. To klasyka zapiekanek, która nigdy się nie nudzi. Do jej przygotowania potrzebny będzie sos bolognese, którego stworzenie jest proste, lecz dość czasochłonne. Następnie w naczyniu żaroodpornym układa się warstwowo makaron oraz właśnie sos. Górę zapiekanki przykrywa się zaś sosem beszamelowym oraz serem żółtym, a całość zapieka. To naprawdę smaczny przepis, który warto stworzyć, gdy np. zostanie Ci sos z makaronu z dnia poprzedniego.
Inne propozycje na zapiekanki z piekarnika
Oczywiście wymienione dania to nie wszystkie, które możesz przygotować. Możesz również zastanowić się nad podaniem na obiad na przykład:
- zapiekanki ryżowej z warzywami i mięsem mielony,
- zapiekanki pasterskiej nawiązującej do kuchni brytyjskiej,
- zapiekanki z łososiem albo szpinakiem,
- zapiekanki z bakłażana,
- zapiekanki z dyni i koziego sera.
A na tych propozycjach możliwości się nie kończą. W piekarniku naprawdę możesz stworzyć wiele smacznych pomysłów na obiad, dlatego warto rozglądać się za różnorodnymi inspiracjami.
Jakie naczynie żaroodporne wybrać?
Jeśli poszukujesz odpowiedniego dla siebie naczynia żaroodpornego, warto postawić na produkt o sprawdzonym pochodzeniu, producenta, któremu ufasz. Dlaczego? Zwykle to naczynia szklane lub ceramiczne, które muszą być odpowiednio zahartowane, aby można było z nich w pełni bezpiecznie korzystać w piekarniku. Kupując je ze sprawdzonego źródła możesz mieć pewność, że w razie uszkodzenia produktu lub jego nieprawidłowego działania uzyskasz pomoc.
Staraj się wybierać naczynia z wysokim poziomem odporności na szok termiczny. Maksymalna temperatura użytkowania to w końcu nie jest wszystko. Poza tym warto postawić na produkty, które nadają się do użytkowania w zmywarce oraz które pozwalają na mrożenie żywności. Dzięki temu Twoje naczynie będzie bardziej wszechstronne.
Sprawdź też nasze akcesoria kuchenne!
Sprawdź naczynia żaroodporne FLOW
W ofercie marki Gerlach znajdziesz naczynia żaroodporne FLOW, dostępne w czterech różnych rozmiarach. Pozwolą Ci one na stworzenie wielu smacznych zapiekanek. Na przykład, do klasycznej zapiekanki możesz wykorzystać model prostokątny. Do wypieków chleba użyj keksówki, do dań mięsnych i duszonych warzyw – brytfannę, zaś do tart specjalistycznego naczynia właśnie do nich.
To produkty o uniwersalnym designie, które doskonale sprawdzają się w codziennym użytkowaniu. Są wykonane z wysokiej jakości szkła borokrzemowego, odpornego na szok termiczny do 180°C. Minimalna temperatura użytkowania wynosi -40°C, a maksymalna 300°C, co pozwala na mrożenie dań i zapiekania dań na pełnej mocy piekarnika. Można je myć w zmywarce, a także użytkować w mikrofalówce, aby wygodnie odgrzewać dania.
Skoro wiesz już, co i w czym przygotować, zabierz się do pracy i przygotuj smaczny obiad dla siebie i swoich bliskich!