Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE
Japchae to pyszne danie prosto z Korei, którego bazą jest makaron ze słodkich ziemniaków. Sprawdź, jak je przygotować na obiad lub kolacje według przepisu Pracowni Smaku. Do jego przygotowania przyda Ci się zestaw garnków.
Co jest potrzebne na japchae?
- 250 g makaronu ze słodkich ziemniaków
- 1 marchewka
- 100 g świeżego szpinaku
- ½ czerwonej papryki
- ½ cebuli
- 2–3 boczniaki mikołajkowe (mogą być boczniaki zwykłe lub kilka suszonych grzybów shitake, które wcześniej trzeba namoczyć w wodzie)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 3–4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
- 1 jajko
- 2–3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- sól i pieprz
Podane składniki wystarczą na 6-8 porcji.
Jak przygotować japchae?
Zacznij od pokrojenia boczniaków mikołajowych w plastry. Jeśli używasz zwykłych – zrób z nich paski. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę i obraną marchewkę pokrój techniką julienne, czyli w długie słupki o średnicy ok. 5 mm.
Przygotuj marynatę do grzybów i makaronu. W miseczce wymieszaj sos sojowy z olejem sezamowym (1 łyżka), miodem, brązowym cukrem i szczyptą pieprzu. Do grzybów dodaj 1 łyżkę marynaty i dokładnie je wymieszaj.
Zagotuj wodę w garnku. Zanurz w niej szpinak na 5-10 sekund, odsącz i przepłucz w zimnej wodzie. Całość odciśnij. Dodaj do szpinaku szczyptę soli, drobno posiekany ząbek czosnku i 1 łyżkę oleju sezamowego. Dokładnie wymieszaj.
Wyciągnij duży garnek. Zagotuj w nim wodę, dodaj do niej makaron i gotuj przez ok. 6 minut. Odsącz, a następnie dokładnie przepłucz w zimnej wodzie. Pokrój makaron za pomocą nożyczek na kawałki o długości ok. 15-20 cm. Następnie przełóż go do miski i wymieszaj z pozostałą marynatą. Zostaw na ok. 10 minut.
Jajko roztrzep widelcem. Na niewielkiej ilości oleju na patelni usmaż naleśnik/omlet. Zdejmij z patelni i pokrój w paski wielkości zapałek.
Na niewielkiej ilości oleju podsmaż cebulę, marchewkę, paprykę, grzyby i makaron. Całość przełóż do dużej miski. Dodaj pozostały olej sezamowy i ziarna sezamu. Dokładnie wymieszaj i serwuj. Smacznego!
Skąd wzięło się danie japchae?
Danie japchae, znane też pod nazwą chapchae, ma dość długą historię, związaną z dworem królewskim. Prawdopodobnie po raz pierwszy zostało przygotowane w XVII wieku, gdy jeden z urzędników chciał zrobić dobre wrażenie na władcy i stworzył nową potrawę ze smażonych warzyw i grzybów. W tamtym okresie danie nie zawierało jednak makaronu. Makaron z batatów zaczął być używany w Korei dopiero w XX wieku.
Gdzie kupić makaron ze słodkich ziemniaków?
Makaron ze słodkich ziemniaków, czyli dangmyeon, nie jest aż tak łatwo dostępny w Polsce, jednak coraz częściej da się go dostać również stacjonarnie. Możesz szukać go w sklepach azjatyckich lub z kuchniami z różnych stron świata. Czasem można znaleźć go również w większych sklepach spożywczych. Jeśli nie uda Ci się go dostać w ten sposób, zamów go w sklepie internetowym.
Jaki makaron dangmyeon wybrać?
Tak jak makaron pszenny powinien zawierać tylko mąkę pszenną (ewentualnie – jajka), tak makaron dangmyeon w swoim składzie powinien zawierać 100% skrobi z batatów. Unikaj produktów, które posiadają dodatki takie jak skrobia kukurydziana, ziemniaczana czy konserwanty. Warto wybierać też taki, który został wyprodukowany w Korei.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach