Jesienna zapiekanka z warzywami to nasza propozycja na sezonowy obiad lub kolację, którą dość szybko przygotujesz dla swoich bliskich. Do jej przygotowania przyda Ci się duże naczynie żaroodporne, takie jak brytfanna – możesz wybrać taką wykonaną z emaliowanego żeliwa lub naczynie z nieprzywierającą powłoką, zależnie od swoich własnych preferencji.
Co jest potrzebne na jesienną zapiekankę z warzywami?
- 300 g makaronu penne
- 1 cukinia
- Świeże grzyby, najlepiej borowiki
- 2 papryki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g obranej dyni
- 2 marchewki
- Passata pomidorowa
- Olej rzepakowy
- Pęczek szczypiorku
- Cukier
- Tymianek
- Rozmaryn
- Sól i pieprz
Jak przygotować jesienną zapiekankę z warzywami?
Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu. Warzywa i grzyby płuczemy pod bieżącą wodą. Cukinię, paprykę, cebulę, dynię i marchewkę kroimy w kostkę. Grzyby przekrawamy na ćwiartki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy olej na patelni.
Cebulę i czosnek smażymy na patelni. Po 5 minutach dodajemy resztę warzyw i smażymy przez 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. W rondelku podgrzewamy passatę, doprawiamy ją cukrem, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem wg uznania. Następnie sos przelewamy do naczynia z zapiekanką.
Szatkujemy szczypiorek i posypujemy z góry zapiekankę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i wkładamy zapiekankę na 30 minut. Gdy zapiekanka jest gotowa, wyciągamy ją z piekarnika i odstawiamy na parę minut na bok, aby trochę ostygła.
Jaką dynię wybrać do przygotowania zapiekanki?
Postaraj się wybrać dynie średniej wielkości. Takie warzywo jest łatwiejsze w krojeniu, niż te szczególnie duże i bardziej wydajne, niż niewielkie okazy. Pamiętaj, aby kupić odmianę, która nadaje się do spożycia przez ludzi! Nie używaj do gotowania dyni ozdobnych, które w okresie jesiennym znajdziesz często tuż obok jadalnych.
Jak zrobić domową passatę pomidorową?
Domowa passata pomidorowa jest zdecydowanie lepsza, niż ta kupna, zwłaszcza że możesz wykorzystać do niej swoje ulubione pomidory. Przygotuj ok. 1-2 kg pomidorów, obierz je ze skórki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i gotuj. Pod koniec całość zblenduj, przetrzyj przez sito i przełóż do słoików. Możesz dodać odrobinę soli do smaku oraz dla przedłużenia trwałości passaty.
Jakie jeszcze świeże grzyby dodać do zapiekanki?
Do zapiekanki poza borowikami możesz dodać również kurki. Nieco gorzej sprawdzą się obecnie popularne w sklepach boczniaki. Jeśli jednak nie masz dostępu do żadnych leśnych grzybów, możesz po prostu zdecydować się na pieczarki.