Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 500 g mielonego mięsa
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cebule
- Czosnek
- Majeranek
- Sól
- Pieprz
Jak zrobić kartacze z mięsem?
Przygotuj farsz. Mięso mielone włóż do miski. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę (polecamy wyciskacz do czosnku Gerlach Solid). Następnie oba składniki dodaj do mięsa. Całość dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem.
Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą i obierz za pomocą obieraczki do warzyw Gerlach Solid. Podziel je na dwie równe części. Jedną z nich ugotuj, a drugą zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.
Odsącz do miski nadmiar wody ze startych ziemniaków (możesz do tego użyć np. bawełnianej ściereczki), a następnie odstaw ją na kilkanaście minut, do czasu, aż skrobia osiądzie na dnie naczynia (po odlaniu wody, skrobię warto wykorzystać do ciasta na kartacze z mięsem).
Gotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Połącz ze sobą gotowane i starte ziemniaki, dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dodaj skrobię.
Wskazówka
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać do niego jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej.
Z gotowego ciasta uformuj w dłoniach niewielkie placuszki. Układaj farsz na środku, a następni zwiń w taki sposób, aby mięso nie przedostało się na zewnątrz podczas gotowania.
Przygotuj duży garnek np. 4-litrowy, wchodzący w skład zestawu Superior i zagotuj w nim wodę z odrobiną soli. Kartacze z mięsem gotuj przez ok. 20 minut na średnim ogniu, najlepiej partiami, po kilka sztuk, tak aby nie stykały się ze sobą. Najlepiej serwować je z lekko podsmażoną cebulką i udekorować natką świeżej pietruszki.