Kluseczki do zup są łatwe w przygotowaniu, a mogą naprawdę urozmaicić każdą czystą zupę. Przygotuj z nimi rosół, barszcz, czy żur. Sprawdzą się również w zupach-krem, podbijając ich smak. Warto przygotować je samodzielnie, jako zastępstwo dla standardowego makaronu. Do stworzenia ich przyda Ci się rondelek lub garnek.
Przepis na kluseczki śnieżne do słodkich zup
Składniki:
- 2 białka jaj
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu lub cukier waniliowy wg. uznania
Jak przygotować kluseczki śnieżne?
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo zacznij dodawać do nich cukier. Za pomocą łyżeczki nabieraj pianę i kładź je do garnka z gorącą, ale nie wrzącą wodą. Garnek przykryj i odczekaj 5 minut. Po tym czasie wyłów kluseczki za pomocą łyżki cedzakowej. Możesz posypać je cynamonem, cukrem waniliowym lub innymi dodatkami. Podawaj je do słodkich zup.
Przepis na kluseczki francuskie
Składniki:
- 2 jajka
- 20 g masła
- 50 g mąki
- sól wg. uznania
Jak przygotować kluseczki francuskie?
Masło utrzyj z żółtkami jajek na puszystą masę. Białka jaj ubij i powoli dodaj je do maślanej masy. Dodaj mąkę i sól mieszając całość za pomocą delikatnej szpatułki. W garnku zagotuj wodę. Nabieraj masę na łyżkę i wykładaj ją do garnka z wodą. Gotuj przez kilka minut i wyjmuj łyżką cedzakową. Możesz podawać do zup lub jako oddzielne danie, np. z bułką tartą.
Przepis na kluski lane z pietruszką
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżeczki mąki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól wg. uznania
Jak przygotować kluski lane z pietruszką?
Jajka wymieszaj z mąką i wodą, używając do tego trzepaczki. Do wyrobionego ciasta wsyp posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste jak śmietana. Lej je cienkim strumieniem do gotującego się rosołu, lub innej zupy. Możesz je też przyrządzić bez dodatku natki pietruszki.