Kluski dyniowe to nieoczywiste połączenie klasyki z sezonowym warzywem, które jednocześnie przepysznie smakuje. Przygotuj je według przepisu Adama Borowicza i ciesz się niezwykłym smakiem tego pomarańczowego symbolu jesieni. Do przygotowania tego dania przyda Ci się zestaw wygodnych garnków.
Co jest potrzebne na kluski dyniowe?
- 450 g puree z dyni (1 mała dynia)
- 200 g ziemniaków ugotowanych
- mąka ziemniaczana
- żółtko
- sól
- gałka muszkatołowa
- masło
- bazylia
- starty ser cheddar
Jak przygotować kluski dyniowe?
Zacznij od przekrojenia dyni na pół. Wyjmij z niej pestki i oczyść z gniazda nasiennego, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż ją na blaszce do pieczenia posmarowanej odrobiną oleju, a następnie zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 45 minut lub do miękkości. Upieczony miąższ wyskrob, przeciśnij przez praskę i odstaw. Możesz ją też dodatkowo przecisnąć przez gazę, jeśli jest wodnista.
Ziemniaki obierz, ugotuj i również przeciśnij przez praskę.
Do miski dodaj purée z dyni, ziemniaki, żółtko, sól i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszaj na gładką masę i wygładź, a następnie podziel na cztery równe części. ¼ masy wyjmij i w powstałe miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, by wypełniła brakującą część. Następnie dodaj wyjętą część masy i wszystko dokładnie wymieszaj.
Formuj niewielkie kluseczki. W garnku zagotuj wodę i dodawaj kluski do wrzątku. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię.
W rondelku podgrzej masło. Gotuj je, aż uzyska złoty kolor. Gotowe kluski polej masłem, dodaj listki bazylii i starty ser. Smacznego!
Jak wybrać najlepsze ziemniaki do klusek dyniowych?
Do klusek najlepiej nadają się ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi, jak odmiany mączyste. Dzięki temu ciasto będzie bardziej zwarte, a kluski będą miały odpowiednią strukturę, która nie rozpada się podczas gotowania. Wybór odpowiednich ziemniaków wpływa na smak i konsystencję klusek, szczególnie w połączeniu z delikatnym puree dyniowym.
Czy kluski dyniowe można zamrozić?
Tak, kluski dyniowe nadają się do mrożenia. Najlepiej ułożyć je pojedynczo na tacce, zamrozić, a następnie przełożyć do woreczka strunowego lub pojemnika. Dzięki temu nie skleją się ze sobą. Po zamrożeniu wystarczy wrzucić je do wrzątku bez wcześniejszego rozmrażania i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.
Czy można zastąpić masło innym tłuszczem w przepisie?
Masło nadaje kluskowym potrawom głęboki smak, ale można je zastąpić innymi tłuszczami, np. oliwą z oliwek, jeśli szukasz lżejszej alternatywy lub chcesz nadać kluskowym daniom bardziej śródziemnomorski akcent. Oliwa dodaje lekkości i świetnie komponuje się z dodatkiem świeżej bazylii czy oregano.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.