Kluski rabarbarowe po prostu pachną latem! Słodko-kwaśne będą doskonałym pomysłem na słodki obiad bądź deser. Do ich przygotowania wykorzystasz m.in. mąkę pszenną, jajka, czy mleko. Postaw również na świeży rabarbar. Zaopatrz się w wygodny garnek i zabierz się do pracy!
Co jest potrzebne na kluski rabarbarowe?
- 400 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 ml mleka 2%
- 200 ml wody
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 500 g rabarbaru
- cukier waniliowy wg. uznania
- śmietana wg. uznania
Jak przygotować kluski rabarbarowe?
Do garnka dodaj mąkę, żółtka, olej oraz sól. Mleko połącz z wodą i również dodaj je do garnuszka. Zacznij mieszać. Ciasto powinno mieć konsystencje taką samą, jak masa na kładzione kluski. Następnie ubij wszystko.
Rabarbar pokrój na małe kawałki. Dodaj go do masy i delikatnie wymieszaj. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Łyżką nabieraj kawałki ciasta. Tak stworzone kluski dodawaj do wody i gotuj przez 3-4 minuty. Wyjmuj je za pomocą łyżki cedzakowej na talerze, posypuj cukrem i polewaj śmietaną. Możesz dodać również sezonowe owoce, np. truskawki czy borówki. Smacznego!
Czym jest rabarbar?
Rabarbar to roślina wywodząca się z Azji. Ma kwaskowaty smak. Jej 100 g zawiera tylko 15 kcal. W Polsce jest chętnie wykorzystywany do robienia kompotów, ale nie tylko. Doskonale sprawdza się do przygotowywania aromatycznych ciast, innych deserów oraz obiadów podawanych na słodko.
Jaką łyżkę cedzakową wybrać?
Łyżka cedzakowa powinna być wykonana z wysokiej jakości materiałów, odpornych na działanie wysokich temperatur oraz niewyginających się. Dobrym wyborem będzie łyżka cedzakowa z serii AMBIENTE lub SOLID. Obydwa modele wykonane są ze stali nierdzewnej, wzmocnionej przetłoczeniami poprzecznymi. Dzięki nim w wygodny sposób wyciągniesz z wody kluski!
Czym pokroić rabarbar?
Rabarbar pokrój za pomocą ostrego noża szefa kuchni lub Santoku. W ofercie marki Gerlach znajdziesz wiele ciekawych modeli noży. Możesz wybrać komplet noży w bloku lub pojedynczy nóż. Wybierz spośród kilku rodzajów stali: X30Cr13, stali nierdzewnej o wzmocnionej odporności X50CrMoV15, lub materiału o twardości ok. 60-61 HRC – klasycznej austriackiej stali N690 lub stali damasceńskiej, wykonanej ze stali N690 oraz Nitro B. Takich noży szukaj w linii N46.