Patelnia głęboka CONTRAST PROCOAT 24 cm z powłoką ceramiczną
Kotlety z sera żółtego doskonale zastąpią mięso w trakcie obiadu. Są bardzo proste w przygotowaniu. Warto wybrać dość długą i szeroką kostkę sera, aby przygotować odpowiedniej wielkości „placki”. Najlepiej sprawdzi się ser żółty o ostrym smaku, jednak możesz wybrać dowolny. Nie zapomnij, aby wcześniej przygotować swoją ulubioną patelnię!
Co jest potrzebne na kotlety z sera żółtego?
- 3-4 plastry sera o grubości ok. 8 mm
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki śmietany 18%
- masło klarowane wg. uznania
Jak przygotować kotlety z sera żółtego?
Jeśli używasz sera żółtego ze skórką, usuń ją. Następnie rozbełtaj jajka za pomocą trzepaczki, mieszając je z mąką i śmietaną. Przypraw solą, gałką muszkatołową i jałowcem.
Stwórz plastry serowe – nie powinny być zbyt grube, ponieważ się nie roztopią! Wkładaj je do przygotowanej wcześniej panierki. Ilość plastrów sera i panierki możesz dostosować do swoich potrzeb.
Patelnię rozgrzej i dodaj do niej masło klarowane. Gdy się rozpuści i będzie miała odpowiednią temperaturę, wykładaj na nią ser żółty z panierką. Przyrumień kotlety z obydwu stron, a następnie na każdy możesz położyć „wiórki” masła. Wyjmuj na talerze i serwuj od razu, gdy ser idealnie się rozpływa. Możesz podawać je np. z warzywami, ziemniakami, kaszą, czy ryżem – przygotuj je na swój ulubiony sposób. Smacznego!
Jaką patelnię wybrać do smażenia kotletów?
Dla swojej wygody, postaw na patelnie z nieprzywierającą powłoką. Sprawi ona, że kotlety nie będą przywierać do powierzchni i bez problemu je odwrócisz czy ściągniesz z patelni, np. za pomocą akcesoriów kuchennych z silikonową końcówką. Ponadto do przygotowywania dań tego typu możesz wybrać patelnie o cieńszym dnie. Dzięki temu szybko się rozgrzeje i w łatwy oraz szybki sposób przygotujesz kotlety serowe. Patelnie z grubszym dnem lepiej sprawdzają się do smażenia i przygotowywania dań wymagających dłuższego podgrzewania.
Do tego typu przepisów możesz użyć również patelni grillowej.
Czy masło klarowane można zastąpić olejem?
Owszem, możesz zastąpić je dowolnym tłuszczem o odpowiednio wysokiej temperaturze dymienia. Może być to więc zarówno olej, czy nawet smalec. Masło klarowane pod względem smaku sprawdzi się jednak w przypadku tego dania najlepiej, dlatego jeśli masz do niego dostęp, warto skorzystać właśnie z niego.
Jakiej wielkości jajka użyć?
Przede wszystkim – takie, jakie masz pod ręką. Dopasuj je też do ilości przygotowywanych kotletów oraz ich rozmiarów. Tego typu przepisy warto robić „na oko”, dostosowując proporcje i konsystencje do własnych potrzeb. Dlatego nie wahaj się eksperymentować i np. jeśli masz bardzo małe jajka i większą ilość kotletów, wbij dodatkowe.