Łosoś grillowany z masłem ziołowym to pomysł na zdrowy i smaczny obiad, który przygotujesz nawet poza sezonem! Wystarczy, że użyjesz do tego patelni grillowej, która pozwoli Ci na smażenie z użyciem mniejszej ilości tłuszczu. Sprawdź, jak stworzyć to danie, które na pewno będzie smakowało całej Twojej rodzinie.
Co jest potrzebne do przygotowania łososia grillowanego z masłem?
- 4 filety z łososia
- Sok z ½ cytryny
- 4 łyżki miękkiego masła
- 3 łyżeczki posiekanego koperku
- 3 łyżeczki posiekanych listków oregano
- 3 łyżeczki posiekanych listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Jak zrobić masło ziołowe?
Posiekaj świeże zioła i umieść je w naczyniu. Dodaj do nich masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Wstaw naczynie z masłem do lodówki, aby stwardniało.
Jak przygotować łososia?
Filety z łososia opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie skrop rybę sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Łososia umieść na rozgrzanej patelni i grilluj go przez ok. 5 minut z każdej strony.
Z czym podawać łososia?
Gotowego łososia z grilla podawaj z masłem ziołowym i świeżą bagietką.
Po czym poznać, że łosoś jest świeży?
Na świeżej rybie nie powinien występować śluz. Ponadto mięso takiego łososia będzie sprężyste i będzie miało dobry zapach. Nieświeża ryba może swoją konsystencją przypominać plastelinę.
Jaki łosoś jest najlepszy?
Najlepszy łosoś to ten, który został złowiony w odpowiednich warunkach. Oznacza to, że należy wybierać ryby z łowisk ekologicznych lub dzikich. Łososie pochodzące z nieznanych miejsc mogą np. zawierać podwyższoną zawartość rtęci.
Czy do łososia można dodać więcej czosnku?
Tak, ale zachowaj ostrożność! Nadmierna ilość czosnku może negatywnie wpłynąć na smak dania. Łosoś jest sam w sobie dość delikatną rybą i jeśli użyjesz zbyt dużo przypraw oraz ziół, może okazać się, że będzie niemal niewyczuwalny.