Składniki:
- 4 filety z łososia
- Sok z ½ cytryny
- 4 łyżki miękkiego masła
- 3 łyżeczki posiekanego koperku
- 3 łyżeczki posiekanych listków oregano
- 3 łyżeczki posiekanych listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Jak zrobić masło ziołowe?
Posiekaj świeże zioła i umieść je w naczyniu. Dodaj do nich masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Wstaw naczynie z masłem do lodówki, aby stwardniało.
Jak przygotować łososia?
Filety z łososia opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie skrop rybę sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Łososia umieść na rozgrzanej patelni i grilluj go przez ok. 5 minut z każdej strony.
Z czym podawać łososia?
Gotowego łososia z grilla podawaj z masłem ziołowym i świeżą bagietką.