Łosoś zapiekany z groszkiem, ziemniakami i miętą jest naprawdę pysznym pomysłem na obiad. Taką rybę warto przygotować raz lub dwa razy w tygodniu. Pomoże to w stworzeniu zbilansowanej diety. Do przygotowania takiego obiadu przyda Ci się żeliwna brytfanna, którą nadaje się do użytkowania w piekarniku.
Co jest potrzebne do przygotowania łososia zapiekanego z groszkiem, ziemniakami i mięta?
- 400 g ziemniaków
- 600 g filetów z łososia
- 250 g groszku z puszki
- Szczypiorek
- 1 łyżki świeżej, poszatkowanej mięty
- Olej rzepakowy
- Masło
- Sól i pieprz
Jak przygotować łososia zapiekanego z groszkiem, ziemniakami i mięsa?
Nagrzej piekarnik do 180°C. Umyj ziemniaki, obierz je, pokrój na ćwiartki i przełóż do miski. Wlej do niej łyżkę oleju, dodaj sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.
Wyłóż ziemniaki na blasze, włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut, następnie wyjmij blachę.
Filety z łososia posól, popierz i delikatnie skrop sokiem z cytryny po obu stronach. Ułóż rybę w brytfannie z odrobiną masła, a wokół niej ziemniaki oraz groszek. Naczynie umieść w nagrzanym piekarniku na ok. 20 minut, aż łosoś się upiecze.
Wyjmij brytfannę z pieca, posyp swoje danie zieloną cebulką albo szczypiorkiem i udekoruj listkami świeżej mięty.
Czy ziemniaki są kaloryczne i niezdrowe?
Ziemniaki w 100 g zawierają niespełna 80 kcal. Nie są więc szczególnie kaloryczne, jednak w Polsce często są podawane z różnymi sosami. Zrezygnuj z nich, stawiając na ziemniaki w różnych formach, np. zapiekane w piekarniku.
Czy olej rzepakowy można zastąpić słonecznikowym?
Tak, możesz zastąpić olej rzepakowy olejem słonecznikowym, jeśli akurat taki masz pod ręką. Pamiętaj, aby zawsze wybierać produkt z pierwszego tłoczenia.
Czy łososia można przygotować na grillu?
Jak najbardziej tak! Łososia możesz przygotować na grillu, np. w trakcie przyjęcia lub rodzinnego spotkania. Możesz wówczas zawinąć go w folię aluminiową, aby stał się wyjątkowo soczysty.