Patelnia NATUR 24 cm z powłoką ceramiczną
Makaron z sosem mięsno-pomidorowym to przepis na szybki obiad dla całej rodziny. Do jego wykonania będą potrzebne podstawowe składniki, które bez najmniejszego problemu znajdziesz w sklepach, takie jak makaron, mięso wieprzowe, cebula, czy pomidory. Makaron możesz przygotować oczywiście samodzielnie w domu z mąki, wody oraz jajek, bądź też użyć gotowego. Do przygotowania dania przyda Ci się wygodna patelnia oraz garnek.
Co jest potrzebne na makaron z sosem mięsno-pomidorowym?
- 400 g ulubionego makaronu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 250 g mięsa wieprzowego
- 1 łyżka mąki pszennej lub wg. uznania
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz wg. uznania
- mielona papryka wg. uznania
- 4 duże pomidory
- 1 pęczek natki pietruszki
Jak przygotować makaron z sosem mięsno-pomidorowym?
Mięso wieprzowe (najlepiej z łopatki) oczyść, a następnie pokrój w drobną kostkę. Oprósz je mąką. Możesz też je posolić i popieprzyć. Następnie na patelni rozgrzej masło klarowane i zarumień na nim wieprzowinę. Na sam koniec smażenia dodaj posiekaną na drobne kawałki cebulę. Wszystko zalej taką ilością wody, aby ta zakryła mięso.
Przykryj patelnie i gotuj danie na najmniejszej możliwej mocy kuchenki. Gdy mięso będzie już niemal miękkie, zaś część sosu odparuje, dodaj obrane ze skórki i posiekane pomidory. Przyda Ci się do tego ostry nóż. Sos przypraw solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Wybierz ostrą lub słodką, według preferencji.
Makaron ugotuj według zaleceń producenta. Wymieszaj go z sosem i posyp posiekaną natką pietruszki. Możesz podawać z dowolną surówką, albo z ogórkami. Smacznego!
Jaki makaron wybrać do przygotowania dania?
Wybierz makaron, który będzie dobrze zbierał sos. Dobrze sprawdzi się m.in. penne, czy tzw. kokardki. Nie m tu jednak konkretnej zasady, dlatego możesz wybrać dowolny inny rodzaj, który np. akurat masz w domu. Tworząc zaś własny, domowy makaron, możesz mu nadać dowolny kształt, który uznasz za odpowiedni.
Czy można użyć mięsa wieprzowego mielonego?
Tak, możesz też użyć mięsa mielonego. Jednak zwróć uwagę na to, że gotowe, mielone mięso dostępne w sklepie może mieć niższą jakość, niż to sprzedawane w kawałkach. Poza tym nie zapomnij, aby do samego sosu dodać odrobinę mąki, jeśli nie będziesz obtaczać w miej mięsa.
Co użyć zamiast natki pietruszki?
Możesz zastąpić natkę pietruszki innymi, świeżymi ziołami, takimi jak koperek. Sprawdzić się może również bazylia, jednak ma ona dość intensywny smak i zapach, dlatego nie każdemu odpowiada. Zielony dodatek sprawia jednak, że danie nabiera wyjątkowego wyglądu.