Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- Olej
- Sól
- Pieprz
Jak przygotować placki ziemniaczane?
Dokładnie umyj i obierz ziemniaki. Następnie utrzyj je na najdrobniejszych oczkach tarki lub za pomocą odpowiedniej tarczy w malakserze. Z przygotowanych ziemniaków odlej nadmiar wody. Cebulę obierz, drobno poszatkuj i dodaj ją do startych ziemniaków.
Do masy z ziemniaków i cebuli dodaj jajka oraz mąkę, a także sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Rozgrzej olej na dużej patelni, a gdy będzie już gotowy, nałóż porcję gotowej masy. Smaż placki po ok. 2 minuty z każdej strony, aż do momentu, gdy obie będą zarumienione. Placki ziemniaczane możesz podawać na wiele sposobów np. solo, z serkiem śmietankowym, z cukrem lub z sosem pieczarkowym.