Placuszki marchewkowe to smaczna alternatywa na obiad! Przygotuj je i podaj wraz z dowolnymi dodatkami, ciesząc się obiadem pełnym warzyw. Do ich stworzenia na pewno przyda Ci się wyciskacz do czosnku. Następnie podasz je na eleganckiej porcelanie, która sprawia, że każde danie wygląda wspaniale!
Co jest potrzebne na placuszki marchewkowe?
- 5 marchewek
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka bułki tartej + 2 łyżki bułki tartej do obtoczenia
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak zrobić placuszki marchewkowe?
Umyj marchewki pod bieżącą wodą, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do miski wsyp potartą marchewkę, dodaj czosnek przeciśnięty przez wyciskacz (polecamy wyciskacz do czosnku Gerlach SOLID), mąkę, bułkę tartą, jajka, sól, pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 180°C, a blachę do pieczenia wyłóż papierem. Za pomocą łyżki stołowej odmierzaj porcje masy marchewkowej i formuj z niej kotleciki. Każdego z nich obtocz w bułce tartej, a następnie układaj w odstępach na blasze.
Placki posmaruj olejem, korzystając z silikonowego pędzelka np. Gerlach NATUR. Następnie włóż je do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odwróć je na drugą stronę i zapiekaj przez kolejne 15 minut. Gdy będą już zarumienione, wyjmij blachę z piekarnika. Placuszki marchewkowe podawaj z lekką sałatką oraz kaszą lub ziemniaczanym purée.
Czy marchewkę można zblendować?
Nie, nie blenduj marchewki. Tak stworzona pulpa nie sprawdzi się najlepiej do stworzenia pysznych placków. Starcie jej na tarce jest bardziej czasochłonne, jednak naprawdę warto wybrać właśnie ten sposób przygotowania.
Jaki olej wykorzystać do stworzenia placków?
Do stworzenia placków wykorzystaj podany w przepisie olej rzepakowy. Jeśli go nie masz, możesz zastąpić go olejem słonecznikowym. Unikaj oliwy z oliwek – temperatura, która stworzy się w piekarniku, może być dla niej za wysoka!
Czy placuszki można stworzyć na patelni?
Tak, do stworzenia placków marchewkowych możesz użyć również wygodnej patelni. Pamiętaj jednak, że wówczas prawdopodobnie wykorzystasz większą ilość tłuszczu, co podwyższy kaloryczność dania.