Pomysły na obiad dla wegan są proste w przygotowaniu i naprawdę smaczne! Spodobają się nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej – warto po prostu dać im szansę, bo to szybkie i sprawdzone przepisy, które również sprawdzą się jako danie do pracy na lunch.
Ratatouille dla wyjątkowych smakoszy
Składniki:
- 500 g pomidorów
- 1 bakłażan
- 3 cebule
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 2 cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki świeżego oregano
- 4 łyżki passaty
Jak przygotować ratatouille?
Pokrój bakłażana na plasterki. Posól je i pozostaw na 15 minut. Następnie wypłucz i osusz plasterki. Obierz i pokrój w krążki cebulę. Paprykę umyj pod bieżącą wodą, przekrój na pół, wyciągnij nasiona i pokrój w grubą kostkę. Cukinię pokrój w plasterki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni. Przesmaż delikatnie bakłażana, papryki, cebulę i cukinię. Po 7 minutach dodaj czosnek, zioła, pomidory i passatę, które również smaż przez chwilę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przykryj patelnię i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 15 minut.
Do mieszania warzyw, polecamy łyżkę drewnianą NATUR.
Pikantna zupa z orzeszkami ziemnymi to wyjątkowe danie!
Składniki:
- 1 cebula szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
- 6 łyżek masła orzechowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleczka kokosowego
- Sos sojowy
- Pieprz cayenne
- Orzeszki ziemne
Jak przygotować pikantną zupę z orzeszkami ziemnymi?
Obierz i posiekaj szalotkę oraz czosnek. Drobno posiekaj papryczki chilli. Rozgrzewaj olej na dużej, głębokiej patelni, smaż pokrojoną cebulę, czosnek i chilli. Na patelnię dodaj masło orzechowe i dokładnie mieszaj. Następnie wlej bulion warzywny i mleczko kokosowe. Całość gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gdy zupa stanie się kremowa, dopraw ją sosem sojowym i pieprzem cayenne do smaku. Do przyozdobienia zupy w miseczkach możesz użyć posiekanych orzeszków ziemnych i opcjonalnie papryczki chilli (wtedy zupa będzie jeszcze ostrzejsza).
Do siekania orzechów, papryczek i warzyw polecamy nóż szefa kuchni NATUR.
Zupa z soczewicy na mały i duży głód
Składniki:
- 200g czerwonej soczewicy
- 1000 ml szklanki bulionu warzywnego
- 2 sztuki kopru włoskiego
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka świeżego, potartego imbiru
- 1 łyżka curry
- 1 papryczka chilli
- Natka pietruszki
Jak przygotować zupę z soczewicy?
Obierz zewnętrzne warstwy kopru, które są twarde. Odkrój całą nać i spód warzywa, przekrój bulwę na pół i siekaj. Pozbądź się pestek z papryczki chilli i pokrój ją w krążki. Cebule obierz i pokrój w kosteczkę.
Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni, dodaj pokrojony koper włoski, chilli i cebulę i smaż do momentu, kiedy składniki zmiękną. Następnie dodaj curry i dokładnie mieszaj. Następnie dodaj soczewicę, wlej bulion na patelnię i duś całość pod przykryciem przez 20 minut na wolnym ogniu, aż soczewica stanie się miękka. Dopraw potrawę solą, przelej do miseczek i udekoruj zupę natką pietruszki.
Do siekania warzyw, polecamy dużą deskę do krojenia z serii NATUR.