Patelnia NATUR 24 cm z powłoką ceramiczną
Czy wiesz, jak uprażyć słonecznik? Dowiedz się, jakie ma właściwości, jakie ziarna wybrać oraz poznaj proces krok po kroku. Dlaczego prażony słonecznik smakuje i pachnie lepiej? Na co zwrócić uwagę w trakcie?
Dlaczego warto prażyć słonecznik?
Prażenie słonecznika pozwala na poprawienie jego smaku i konsystencji. Podgrzewanie ziaren sprawia, że zachodzi reakcja Millarda oraz karmelizuje się śladowa ilość cukru, która znajduje się w słoneczniku. To sprawa, że nasiona zyskują charakterystyczny, orzechowy aromat oraz stają się chrupkie.
Ponadto w trakcie podgrzewania ulegają rozkładowi inhibitory, które mogą utrudniać wchłanianie części minerałów, a ciepło usuwa niektóre drobnoustroje, które potencjalnie mogłyby być niebezpieczne dla zdrowia. Takie nasiona są też trwalsze, ponieważ proces prażenia usuwa część wilgoci.
Jakie są wady prażenia słonecznika?
Nie da się jednak ukryć, że prażenie słonecznika to pewien kompromis pomiędzy poprawieniem właściwości nasion a utraceniem niektórych z nich. W trakcie podgrzewania rozpadają się niektóre witaminy. Tłuszcze znajdujące się w ziarnach mogą się utleniać, a tym samym dochodzi do powstania wolnych rodników. Dlatego też nie zaleca się długiego prażenia. Jeśli będziesz robić to zbyt gwałtownie słonecznik może się spalić, a jeśli w trakcie dodajesz tłuszcz oraz sól wzrasta kaloryczność tej przekąski i podwyższa się zawartość sodu. Dlatego też w trakcie przeprowadzania prażenia warto uważać i robić to rozsądnie.
Jakie nasiona wybrać do prażenia słonecznika?
Im wyższej jakości nasiona wybierzesz do prażenia, tym lepszy efekt uzyskasz. Na co jednak warto zwrócić uwagę? Po pierwsze, warto zastanowić się, czy wybierasz produkt łuskany, czy też nie. Ten pierwszy jest łatwiejszy w prażeniu. Czas przygotowania jest krótszy, nasiona prażą się równomiernie i możesz użyć wyższej temperatury. Słonecznik w łupinach wymaga dłuższego prażenia oraz niższej temperatury. Z drugiej strony – może on wymagać użycia mniejszej ilości tłuszczu.
Wybieraj też słonecznik możliwie świeży. Nasiona nie powinny mieć oznak pleśni, zabrudzeń czy uszkodzeń mechanicznych. Wybieraj produkty możliwie mało wilgotne, o jednolitej wielkości. Stawiaj też na odmiany oleiste słonecznika, które lepiej nadają się do procesu prażenia.
Jaka patelnia do prażenia słonecznika?
Idealna patelnia do prażenia słonecznik to przede wszystkim taka, która w równomierny sposób rozkłada ciepło. Doskonale sprawdzają się tu produkty z grubym dnem. Nie bez znaczenia jest też konstrukcja naczynia. Z jednej strony dobrym wyborem będzie patelnia stalowa, taka jak np. PRESTIGE PLUS. Nie posiada ona jednak powłoki nieprzywierającej, dlatego też praca z nią może wymagać użycia nieco większej wprawy. Jeśli szukasz patelni z dobrej jakości powłoką sprawdź na przykład model AMBIENTE THERMOCOAT – praca z tą aluminiową patelnią może być nieco łatwiejsza, zwłaszcza dla amatorów kuchni.
Co jest potrzebne do prażenia słonecznika?
Poza patelnią i ziarnami słonecznika warto przygotować także:
- łopatkę lub szpatułkę do mieszania,
- minutnik lub zegar kuchenny,
- sól i ulubione przyprawy,
- nieco tłuszczu odpornego na działanie wysokich temperatur.
To wszystko warto mieć pod ręką, nim zabierzesz się za samo prażenie, aby cały proces był po prostu łatwiejszy.
Jak uprażyć słonecznik na patelni?
Zacznij od rozgrzania patelni na średniej mocy kuchenki. Lepiej zaczekać nieco dłużej, tak aby cała jej powierzchnia „złapała temperaturę”. Jeśli używasz patelni stalowej nie musisz używać oleju, jeśli naczynia z powłoką – warto rozsmarować jego cienką warstwę, aby nie uszkodzić powierzchni.
Wsyp łuskane nasiona na rozgrzaną patelnię, tworząc cienką warstwę, tak aby wszystkie dotykały powierzchni naczynia i jednocześnie mogły swobodnie się poruszać. Kiedy ziarna zaczną się podgrzewać zacznij mieszać je regularnie co kilkanaście sekund, aby prażyły się równomiernie i nie przypalały się z jednej ze stron. W tym czasie możesz go przyprawić. Po kilku minutach słonecznik powinien przybrać złocisty kolor i zacząć wydzielać przyjemny, orzechowy zapach. To znak, że są już gotowe. Proces ten powinien zająć do ok. 9 minut.
Uprażony słonecznik wysypuj na talerz, blachę lub półmisek. Nie zostawiaj go na rozgrzanej patelni! Zaczekaj, aż nasiona całkowicie ostygną.
Jak uprażyć słonecznik w łupinach?
Słonecznik w łupinach warto zanurzyć w solance przed procesem prażenia. Wymieszaj 160 g soli i 2 l wody. Zanurz w niej nasiona i mocz je przez 3-4 godziny. Po tym procesie rozłóż nasiona i zaczekaj, aż dobrze wyschną. Nadmierna wilgoć będzie negatywnie wpływać na samo prażenie. Niektórzy zalecają też, aby na tym etapie gotować nasiona przez 15 minut w posolonej wodzie.
Rozgrzej patelnie tak, jak w przypadku prażenia słonecznika łuskanego. Wsyp nasiona na powierzchnię naczynia, tak by stworzyły cienką warstwę i rozpocznij proces. Mieszaj je bardzo często, aby się nie spaliły i nie przywierały do powierzchni naczynia. Proces ten będzie trwał nieco dłużej, niż w przypadku słonecznika łuskanego, bo do ok. 15 minut. Gdy łupiny zaczną pękać lub staną się jaśniejsze i pojawi się orzechowy aromat to znak, że są już gotowe.
Słonecznik możesz uprażyć również korzystając z piekarnika.
Do czego wykorzystać prażony słonecznik?
Prażony słonecznik możesz wykorzystać w różnorodny sposób. Oczywiście nadaje się doskonale jako samodzielna przekąska, ale nie tylko. Będzie idealnym dodatkiem do zup, sałatek, domowego pieczywa, owsianek czy granoli. Możesz posypać nim też dania makaronowe z warzywami i pastami. Dodaje on dodatkowego „chrupnięcia” w trakcie i sprawia, że danie prezentuje się i smakuje lepiej.
Jak przechowywać uprażony słonecznik?
Źle przechowywany prażony słonecznik będzie znacznie szybciej tracił swoje właściwości, dlatego warto zrobić to z głową. Przechowuj go w szczelnym pojemniku wykonanym ze szkła, ceramiki lub wysokiej jakości tworzyw sztucznych. Unikaj wilgoci. Nasiona powinny być całkowicie suche przed schowaniem.
W temperaturze pokojowej przechowuj uprażone nasiona do 3 tygodni. W lodówce możesz trzymać go do 3 miesięcy, a jeśli go zamrozisz: nawet do roku.
Czy wiesz już, jak prażyć słonecznik?
Prażenie słonecznika na patelni nie jest wcale zadaniem szczególnie skomplikowanym, a efekt, jaki daje ten prosty zabieg jest naprawdę warty odrobiny pracy. Mamy nadzieję, że dzięki naszym poradom wiesz już, jak to zrobić i będziesz częściej korzystać z tej kulinarnej techniki!
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)