Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR
Prażuchy to kolejny pomysł na to, jak podać ziemniaki do obiadu. Przygotuj wygodne garnki i zabierz się za przygotowania! To naprawdę nie jest trudne. Takie ziemniaki doskonale sprawdzą się do różnego rodzaju mięs, jajek sadzonych i warzyw.
Co jest potrzebne na prażuchy?
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 200 g boczku wędzonego
Jak zrobić tradycyjne prażuchy?
Ziemniaki dokładnie umyj i obierz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie (polecamy garnki SUPERIOR). Pod koniec gotowania odlej większość wody, ale pozostaw w garnku ok. 1 szklanki.
Dodaj do ziemniaków mąkę i gotuj pod przykryciem jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na patelni np. GRANITEX, aż lekko się zarumieni.
Gotowe ziemniaki ubij tłuczkiem na gładką masę, a następnie uformuj z niej prażuchy za pomocą łyżki namoczonej w tłuszczu i układaj na talerzu. Na koniec posyp je podsmażonym boczkiem. Smacznego!
Dlaczego warto przygotować prażuchy?
Prażuchy to pomysł na szybki, prosty, a zarazem efektowny sposób na podanie ziemniaków. Doskonale sprawdzi się na co dzień, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się w trakcie przyjęć, kiedy chcesz podać ziemniaczki na eleganckim półmisku.
Ile kalorii mają ziemniaki?
Ziemniaki to tak naprawdę niskokaloryczne warzywa. W 100 g znajduje się ok. 70-85 kcal. Dla porównania ryż posiada ok. 340 kcal w 100 g. Dlatego też dobrze sprawdzają się również dla osób będących na diecie. Jeśli jednak do ziemniaków zostanie dodany tłuszcz, czy gęsty sos danie może stać się naprawdę kaloryczne.
Czy warto wybierać ziemniaki ekologicznego pochodzenia?
Jak najbardziej tak! Ekologiczne ziemniaki pochodzą ze zrównoważonej hodowli. Kupując takie produkty wyrażasz troskę zarówno o planetę, jak i swoje zdrowie. Ponadto często pochodzą one od lokalnych dostawców, co pozwala na wspieranie krajowych biznesów, a także ogranicza zanieczyszczenie powietrza wynikające z transportu produktów.