Ciasto królewny z czekoladą nie wymaga pieczenia, a każda mała księżniczka bez wątpienia je doceni. Doskonale sprawdzi się na dziecięce przyjęcia urodzinowe, ale nie tylko. Aby je stworzyć, musisz zakupić bądź przygotować wcześniej samodzielnie podłużne biszkopty – takie same, jak do włoskiego tiramisu. Po przygotowaniu na pewno nikt się mu nie oprze!
Co jest potrzebne na ciasto królewny z czekoladą?
- ok. 25 podłużnych biszkoptów
- 350 g gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 ml mleka 2%
- 450 g drobnego cukru do wypieków
- 50 g masła
- 2 białka ze średnich jajek
- aromat waniliowy
Jak przygotować ciasto królewny z czekoladą bez pieczenia?
Mleko wlej do rondelka AMBIENTE i zagotuj je. Następnie zalej nim 250 g gorzkiej czekolady. Odstaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij ucierać masło w temperaturze pokojowej. Powinno stać się puszyste i zmienić swój kolor na niemal biały. Powoli dodawaj do niego masę czekoladowo-mleczną.
W osobnym pojemniku ubij śmietankę z cukrem pudrem. Wyjmij kolejną miskę, w której należy ubić białka (powinny mieć temperaturę pokojową). Dodaj do nich cukier do wypieków. Mieszaj, aż ten w pełni się rozpuści. Połącz ze sobą wszystkie przygotowane masy za pomocą szpatułki. Powinny dokładnie się połączyć.
Wyłóż foremkę biszkoptami. Zalej je masą i przykryj kolejną warstwą biszkoptów. Schładzaj w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem wyjmij je z formy, odwracając do góry dnem. Rozpuść czekoladę i polej nią ciasto. Udekoruj według uznania, np. za pomocą świeżych, tropikalnych owoców. Smacznego!
Jak przygotować domowy biszkopt do ciasta królewny?
Biszkopt jest naprawdę prosty do przygotowania, a niewielkie, podłużne biszkopty są tylko odrobinę trudniejsze. Będzie Ci potrzebne 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej, ok. 400 g jajek, 3/4 szklanki drobnego cukru. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Zacznij od ubicia białej na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier oraz żółtka. Na końcu połącz masę jajeczną z obiema mąkami, mieszając całość za pomocą szpatułki.
Masa powinna być dość sztywna. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i za pomocą szprycy bądź łyżki twórz na blaszce podłużne biszkopty. Włóż je do piekarnika na ok. 15 minut. Po wystudzeniu możesz wykorzystać je do stworzenia ciasta bądź po prostu zjeść!
Czy można użyć śmietanki 30% zamiast śmietanki 36%?
Jeśli chcesz, możesz zastąpić śmietanę 36%, śmietaną 30%. Pamiętaj jednak, że ubijanie jej może zająć nieco więcej czasu, a ostateczny smak ciasta będzie nieco mniej kremowy. To jednak dobry pomysł, jeśli nie możesz znaleźć w sklepie śmietanki 36% lub też gdy chcesz nieco ograniczyć kaloryczność ciasta. Jak ubić śmietanę? Przeczytaj tutaj!
Kiedy przygotować ciasto na przyjęcie?
Ciasto na przyjęcie należy przygotować dzień wcześniej, tak aby krem mógł się ustabilizować w lodówce. Jeśli jednak nie było na to czasu, warto zrobić to przynajmniej 4-5 godzin przed podaniem ciasta w tracie wydarzenia.