Ciasto marchewkowe nie jest trudne do przygotowania, a zachwyca swoim kolorem oraz smakiem. Nie jest wcale trudne do przygotowania, chociaż starcie warzyw może zająć chwilę. Jak je stworzyć krok po kroku? Sprawdź przepis, ale najpierw zaopatrz się w wygodną foremkę do pieczenia!
Co jest potrzebne na ciasto marchewkowe?
- 150 g tartej marchewki
- 125 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szklanki oleju
- szczypta soli
- orzechy włoskie do dekoracji
Krem:
- 125 g serka kremowego
- 50 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jak zrobić ciasto marchewkowe?
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Przygotuj formę do pieczenia – polecamy kwadratową formę silikonową o wymiarach 20x20 cm. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli i dobrze wymieszaj.
Do drugiej miski dodaj jajka i lekko je ubij. Następnie dodaj cukier, olej i ponownie ubijaj. Gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą, przesyp do nich mieszankę z mąką i wymieszaj.
Startą marchewkę dodaj do miski. Całość dobrze wymieszaj i przelej na formę do pieczenia. Ciasto piecz przez ok. 50 minut. Warto użyć wcześniej wykałaczki, aby sprawdzić, czy jest już gotowe.
W międzyczasie przygotuj krem. Ubij serek razem z masłem oraz ekstraktem waniliowym. Stopniowo dodawaj do kremu cukier i miksuj do momentu, aż krem będzie gładki, pozbawiony grudek. Nałóż krem na ciasto i udekoruj je orzechami włoskimi.
Jakie marchewki wybrać do ciasta?
Postaw na duże marchewki, dlatego że właśnie je najwygodniej będzie Ci się tarło na tarce. Dzięki temu przyśpieszysz ten proces i przygotowanie ciasta będzie jeszcze przyjemniejsze.
Jaki cukier używać do wypieków?
Do wypieków możesz używać zwykłego, białego cukru, jednak jeśli chcesz dodać ciastom odrobinę więcej wymiaru, postaw na cukier trzcinowy, który nada mu karmelowego aromatu i smaku.
Dlaczego warto używać serka kremowego do ciasta?
Serek kremowy jest wbrew pozorom naprawdę dobry do różnego rodzaju wypieków. Jego lekko słony smak jest doskonałym przełamaniem dla cukru, dlatego też tworzy z nim naprawdę unikalną kompozycję, której warto spróbować.