Francuskie ratatouille to proste, wegańskie danie, które jest jednocześnie zdrowe i pyszne. Do jego przygotowania konieczne są bakłażany, cukinie i pomidory, które stanowią jego bazę. Poza tym warto dodać do niego ulubione, wytrawne wino, które nada całości wyjątkowego aromatu.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 5-6 cukinii
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 zielone papryki
- 2 łyżeczki posiekanej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 900 g pomidorów
- sól i pieprz wg. uznania
- 150 ml wytrawnego wina
Składniki na danie dla 6-7 osób.
Jak przygotować francuskie ratatouille?
Bakłażany przekrój na połówki i natnij je od środka. Posól je i połóż na papierowych ręcznikach na ok. 30 minut, aby się odsączyły. Następnie opłucz je i wytrzyj. Cukinie z kolei pokrój na dość grube plastry i ostudź.
Wlej 3 łyżki oliwy z oliwek na dużą patelnię 28 cm, np. CONTRAST PROCOAT. Gdy się rozgrzeje, dodaj do niej pokrojoną w niewielką kostkę cebulę. Przyrumień ją. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je na kawałki o grubości ok. 2-3 cm. Następnie przełóż je na patelnie razem z cukinią. Warzywa lekko przyrumień.
Warzywa przełóż do brytfanny GRANITEX. Bakłażany z kolei przenieś na patelnię. Przysmaż je lekko z obydwu stron i dodaj je do warzyw. Wszystko podgrzej razem.
Patelnie ponownie rozgrzej z oliwą. Dodaj do niej pomidory bez skórki, pokrojone w ćwiartki. Ząbek czosnku włóż do wyciskarki i następnie rozgniecionym dodaj do pomidorów. Wymieszaj. Duś pod przykryciem przez ok. 1 minutę. Przełóż do brytfanny. Dodaj bazylię, sól, pieprz oraz wino. Zagotuj na średniej mocy kuchenki. Rondelek przykryj pokrywką i zmniejsz moc na minimalną.
Gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną. To powinno zająć ok. 30 minut. Następnie przełóż je na półmisek. W brytfannie powinien pozostać wywar, który należy gotować przez chwilę, aż zgęstnieje, a następnie można polać nim danie przed podaniem. Smacznego!