Składniki:
- 4 jaja od kurki zielononóżki
- 20 g wędzonej słoniny lub tłustego boczku
- 6 zielonych szparagów
- 1 pomidor Bawole Serce
- 2 oscypki wędzone
- 100 g sera owczego bryndza
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula dymka
Podane składniki wystarczą na porcję dla 2 osób.
Jak zrobić jajka zapiekane ze szparagami i serem, czyli smażonkę po beskidzku?
Zacznij od przygotowania szparagów. Należy oddzielić górną część (tzw. główki) – to one będą wykorzystywane w przepisie. Pozostałe szparagi można odłożyć i zrobić z nich np. zupę krem. Następnie pokrój słoninę i cebulę w drobną kostkę i wrzuć je na rozgrzaną wcześniej patelnię np. Gerlach SMART z odczepianą rączką. Zaczekaj, aż zmienią kolor na złoty.
Dodaj główki szparagów oraz pokrojonego w większą kostkę pomidora. Oscypka pokrój w paski i podsmaż, aż do momentu stopienia się sera. Dopiero wtedy dodaj na patelnie jajka, a na wierzch pokrusz ser typu bryndza. Przykryj patelnię pokrywką i zaczekaj, aż zetną się jajka.
W międzyczasie posiekaj cebulę dymkę, na koniec posypując nią smażonkę. Całość podawaj ze świeżą bagietką posmarowaną resztą bryndzy. Warto delikatnie doprawić danie za pomocą soli i mielonego pieprzu (polecamy solniczkę i młynek do pieprzu Natur). Smażonka hanysa po beskidzku gotowa. Smacznego!
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.