Kluski śląskie to podstawa wielu obiadów z kuchni śląskiej. Doskonale pasują do rolady, ale również do pieczonego kurczaka, czy nawet do kotletów. To danie, które możesz również wykonać w duchu less waste, używając resztek ziemniaków z poprzedniego dnia.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
Jak przygotować kluski śląskie?
Ziemniaki ugotuj, używając do tego garnka SMART i zmiel w maszynce do mięsa albo przeciśnij przez praskę. Włóż je do miski, uklep i wyrównaj, a następnie podziel na 4 części. ¼ wyjmij i w to miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, by wypełniła powstałą lukę. Zagnieć ciasto, dodaj wyjęte ziemniaki, jajko i żółtko. Formuj kluski.
Zagotuj wodę w dużym garnku, posól ją i dodawaj do niej kluski. Gdy wypłyną, gotuj je przez ok. 1 minutę na bardzo słabym ogniu, a następnie wyjmuj. Ułatwi Ci to łyżka cedzakowa. Podawaj według uznania, np. z kurczakiem, roladą, czy z roztopionym masłem.