Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 banan
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jak zrobić placuszki bananowe?
Przesiej mąkę i dodaj do niej łyżeczkę sody oczyszczonej, jajko oraz jogurt. Całość dokładnie wymieszaj tak, aby pozbyć się grudek. Powstała masa powinna być znacznie gęstsza od ciasta naleśnikowego.
Banana rozgnieć dokładnie za pomocą widelca, a następnie dodaj go do ciasta. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki NATUR.
Rozgrzej patelnię z olejem kokosowym bądź masłem klarowanym. Zacznij rozkładać na niej placki za pomocą łyżki lub chochelki. Zaczekaj, aż się zarumienią. Gdy na jednej stronie zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, przewróć je na drugą stronę.
Placuszki możesz podawać np. z syropem klonowym, owocami, jogurtem lub konfiturą. Smacznego!
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.