Patelnia CONTRAST PROCOAT 20 cm z powłoką ceramiczną
Placuszki bananowe są puszyste, słodkie i bardzo pożywne. Doskonale sprawdzają się na śniadanie. Przepis na nie przygotował Adam Borowicz. Aby wykonać je z łatwością, użyj wygodnej patelni z nieprzywierającą powłoką.
Co jest potrzebne na placuszki bananowe?
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 banan
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jak zrobić placuszki bananowe?
Przesiej mąkę i dodaj do niej łyżeczkę sody oczyszczonej, jajko oraz jogurt. Całość dokładnie wymieszaj tak, aby pozbyć się grudek. Powstała masa powinna być znacznie gęstsza od ciasta naleśnikowego.
Banana rozgnieć dokładnie za pomocą widelca, a następnie dodaj go do ciasta. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki NATUR.
Rozgrzej patelnię z olejem kokosowym bądź masłem klarowanym. Zacznij rozkładać na niej placki za pomocą łyżki lub chochelki. Zaczekaj, aż się zarumienią. Gdy na jednej stronie zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, przewróć je na drugą stronę.
Placuszki możesz podawać np. z syropem klonowym, owocami, jogurtem lub konfiturą. Smacznego!
Czy soda oczyszczona jest potrzebna, aby placuszki wyszły?
Soda oczyszczona sprawia, że placuszki nabierają odpowiedniej konsystencji. Stają się znacznie bardziej puszyste, co wpływa na przyjemność płynącą z samego jedzenia. Jeśli jednak nie masz sody oczyszczonej możesz ją pominąć lub zastąpić odrobiną proszku do pieczenia.
Dlaczego warto użyć oleju kokosowego do placuszków?
Olej kokosowy doskonale łączy się ze słodkimi przepisami. Dlatego też warto dodać go do placuszków bananowych czy też do innych podobnych przepisów. Uwaga, nie nadaje się on do naprawdę długotrwałego smażenia!
Czy jogurt naturalny można zastąpić śmietaną?
Możesz zastąpić jogurt naturalny śmietaną 12%, jednak wówczas znacznie zwiększysz kaloryczność dania. Możesz też po prostu wymieszać jogurt z częścią śmietany. Sam jogurt jest jednak zdecydowanie zdrowszą, a przy tym smaczną opcją.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.