Placuszki z twarogu zastąpią kotlety w trakcie codziennego obiadu. Są naprawdę proste w przygotowaniu. Możesz podawać je na słodko, ale nie tylko. To danie jest szczególnie lubiane przez dzieci.
Składniki:
- 500 g twarogu
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- masło klarowane do smażenia
- śmietana do polania
Jak przygotować placuszki z twarogu?
Twaróg zblenduj lub zmiel w maszynce do mięsa. Następnie utrzyj go z żółtkami i mąką. Możesz użyć do tego wygodnej trzepaczki NATUR. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj je do masy. Wymieszaj delikatnie, tak aby nie stracić napowietrzenia. Formuj z masy niewielkie placuszki.
Na patelni PRESTIGE rozgrzej tłuszcz. Następnie smaż placuszki na maśle klarowanym z obydwu stron. Podawaj je ze śmietaną, cukrem pudrem lub słodkim syropem, np. owocowym. Smacznego!