Polski sos ciemny to pyszny dodatek do mięsa wieprzowego lub drobiu. Przygotowuje się go na bazie ciemnego piwa – to właśnie jemu zawdzięcza charakterystyczną barwę. Jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga użycia wywaru, dlatego możesz go przygotować, nawet jeśli na co dzień nie przygotowujesz zup i wywarów.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 500 ml ciemnego piwa
- 2 duże pietruszki
- 1 łyżka masła
- 40 g ciemnego piernika
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka mąki
- 120 ml wody
- sól i cukier wg. uznania
Jak przygotować polski sos ciemny?
Zacznij od obrania cebuli. Pokrój ją w plastry za pomocą ostrego noża Santoku. Do niewielkiego garnka z zestawu FIRST wlej piwo (zostaw odrobinę). Włóż do niego cebulę i rozgotuj ją.
Pietruszkę pokrój na plasterki i uduś na patelni na maśle, może być klarowane. Piernik zetrzyj na tarce i namocz go w occie oraz ok. 1-2 łyżkach piwa. Mąkę rozmieszaj z wodą. Pietruszkę, piernik oraz mąkę dodaj do piwa i zagotuj, cały czas mieszając.
Sos dopraw do smaku cukrem oraz solą. W razie potrzeby możesz dodać jeszcze trochę octy. Sos możesz podawać do mięsa wieprzowego lub drobiu. Smacznego!