Sos koperkowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i idealnie pasuje do większości obiadów, które łączą w sobie ziemniaki oraz mięsa. Jest delikatny w smaku i ma niezwykle kremową konsystencję. Przygotuj go dla swoich bliskich, np. z okazji wspólnego obiadu.
Co jest potrzebne na sos koperkowy?
- 2 łyżeczki kminku
- 250 ml wody
- 180 ml rosołu
- 120 ml kwaśnej śmietany
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- sok cytrynowy wg. uznania
- sól, cukier oraz pieprz do smaku
Jak przygotować sos koperkowy?
Masło rozpuść na patelni SMART i dodaj do niego mąkę. Wymieszaj, tworząc zasmażkę. Dodaj do nich rosół wymieszany z wodą, cały czas mieszając. Zdejmij sos z ognia. Dodaj do niego śmietanę. Dopraw solą, cukrem, pieprzem oraz niewielką ilością soku cytrynowego. Na samym końcu dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Tak przygotowany sos możesz podawać do obiadów z ziemniakami. Obiad możesz podać na talerzach CELESTIA. Smacznego!