Zestaw sztućców 68 szt. FLAMES połysk
Sos koperkowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i idealnie pasuje do większości obiadów, które łączą w sobie ziemniaki oraz mięsa. Jest delikatny w smaku i ma niezwykle kremową konsystencję. Przygotuj go dla swoich bliskich, np. z okazji wspólnego obiadu.
Co jest potrzebne na aromatyczny sos koperkowy?
- 2 łyżeczki kminku
- 250 ml wody
- 180 ml rosołu
- 120 ml kwaśnej śmietany
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- sok cytrynowy wg. uznania
- sól, cukier oraz pieprz do smaku
Jak zrobić sos koperkowy?
Masło rozpuść na patelni SMART i dodaj do niego mąkę. Wymieszaj, tworząc zasmażkę. Dodaj do nich rosół wymieszany z wodą, cały czas mieszając Zalanie całości gorącym bulionem jest zdecydowanie lepszym pomysłem, niż użycie zwykłej wody. Zdejmij sos z ognia. Dodaj do niego śmietanę. Dopraw solą, cukrem, pieprzem oraz niewielką ilością soku cytrynowego. Niektórzy na tym etapie dodają też przeciśnięty przez praskę czosnek.
Koperek drobno posiekaj tak, jak natkę pietruszki, którą podaje się do innych dań. Dodaj posiekany koperek do sosu. Pamiętaj, aby całość dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia dopiero, jak sos zgęstnieje. Chociaż do szybki sos koperkowy, warto dać mu chwilę na ogniu. Jeśli chcesz, możesz doprawić go gałką muszkatołową, jednak nie jest to konieczne.
Tak przygotowany sos możesz podawać do obiadów z ziemniakami. Pamiętaj, że kiedy podgrzewasz go kolejny raz, nie doprowadzaj do ponownego zagotowania. Rób to wówczas na wolnym ogniu. Obiad możesz podać na talerzach CELESTIA. Smacznego!
Do czego podawać sos koperkowy?
Przepis na sos koperkowy jest naprawdę wszechstronny. Smak koperki dobrze łączy się z różnorodnymi składnikami. Idealnie komponuje się z ziemniakami, ale podasz go też do różnorodnych klusek, a nawet makaronu. Możesz też polać nim mięso. Kotlet dodatkiem sosu koperkowego albo kawałek pieczonego łososia, na który został wylany domowy sos z odrobiną soku z cytryny... To tylko kilka pysznych propozycji na jego wykorzystanie. Warto też pomyśleć nad podaniem go do innych dań mięsnych, czy młodych ziemniaków. To łatwy przepis na niezapomniany obiad.
Przepis na sos koperkowy: jaka jest jego historia?
Sos koperkowy, będący jednym z tradycyjnych dodatków w kuchni polskiej, ma długą historię sięgającą czasów staropolskich. Znany ze swojego delikatnego smaku i aromatu, był popularnym dodatkiem do mięs i ziemniaków, szczególnie w kuchni wiejskiej. Tradycyjnie przygotowywany z użyciem świeżego koperku, śmietany i rosołu, zyskał popularność dzięki swojej prostocie i wszechstronności.
Szybki sos koperkowy: skąd wziąć składniki?
Świeży koperek można znaleźć na lokalnych targach i w sklepach z warzywami, szczególnie w sezonie letnim, kiedy jest najświeższy. Warto również odwiedzić sklepy ekologiczne, które oferują produkty bez sztucznych dodatków. Inne składniki, takie jak kwaśna śmietana, rosół czy przyprawy, można znaleźć w większości supermarketów. Wybierając lokalne i świeże produkty, zyskujemy pewność, że sos będzie smaczny i zdrowy.
Dobrej jakości pęczek koperku to prosty przepis na sukces!
Czy koperek jest zdrowy?
Koperek, poza swoim wyjątkowym smakiem, ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Zawiera dużo witaminy C, witaminy A oraz minerałów takich jak wapń i żelazo. Działa przeciwzapalnie i wspomaga trawienie. Jest również bogaty w przeciwutleniacze, co sprawia, że korzystnie wpływa na układ odpornościowy i pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym.
.jpg)