Szczupak faszerowany to idealny pomysł na obiad na szczególną okazję, zwłaszcza jeśli Twoja rodzina przepada za różnego rodzaju rybami. Do stworzenia dania przygotuj m.in. włoszczyznę, czyli takie warzywa jak pietruszka, seler czy marchew. Wybierz też świeżą, najlepiej niemrożoną rybę.
Co jest potrzebne na szczupaka faszerowego?
- 1 szczupak o wadze ok. 1 kg
- 2 cebule
- 2 bułki kajzerki
- 250 ml mleka
- 1 seler
- 2,5 łyżki masła
- 3 jaja
- sól, cukier i pieprz wg. uznania
- 400 g włoszczyzny
- 2-3 ziarna pieprzu
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- estragon wg. uznania
Jak przygotować szczupaka faszerowanego?
Rybę dokładnie umyj. Usuń z niej łuski i odetnij płetwy. Ostrożnie nadkrój skórę w okolicy łba i stopniowo ją oddziel, ostrym nożem ściągając w stronę ogona. Uważaj, aby nie przeciąć mięsa. Przetnij jamę brzuszną, usuwając wnętrzności, a następnie odkrój mięso od kręgosłupa i w ten sposób twórz filety. Oczyść rybę z ości.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę za pomocą noża FINE. Rozgrzej na patelni połowę masła podanego w przepisie, a następnie duś warzywo. Seler również obierz i pokrój w cienkie paseczki. Bułki namocz w mleku – możesz użyć czerstwych.
Bułkę, cebulę oraz rybie mięso zmiel w maszynce do mięsa bądź zblenduj. Do masy dodaj jajka, roztopione masło i pokrojony seler, a następnie wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Możesz użyć do tego szpatułki NATUR. Przypraw mieszankę solą, pieprzem oraz cukrem. Tak stworzoną masę wkładaj do ściągniętej z ryby skóry. Owiń ją w gazę.
Włoszczyznę umyj, obierz i opłucz, a następnie włóż je do gorącej wody. Użyj do tego garnka z grubym dnem, np. naczynia z linii NATUR IRON. Posól ją i gotuj przez ok. 15 minut. Do wywaru dodaj rybę, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego, estragon oraz listek laurowy, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez ok. 60 minut. Ostudź ją, odwiń z gazy i krój z niej skośne porcje. Ozdabiaj je listkami sałaty. Możesz podawać np. z dodatkiem ostrych sosów.
Jak sprawić, by nóż do krojenia był ostry?
Do krojenia ryby oraz warzyw warto używać wyłącznie bardzo ostrych noży. Te jednak tępią się w trakcie użytkowania, co jest naturalnym zjawiskiem. Dlatego regularnie używaj ostrzałki, która znacznie przedłuża żywotność tych narzędzi. Postaw na przykład na model z linii GRANITEX.
Jak wybrać świeżą rybę?
Wybierając rybę, zwróć uwagę na to, by miała jasne, błyszczące oczy. Ponadto nie powinna mieć bardzo mocnego zapachu. W ten sposób rozpoznasz, czy jest świeża.
Czy mleko można czymś zastąpić?
Obecne w przepisie mleko, możesz zastąpić tzw. mlekiem roślinnym. Możesz wybrać dowolne, np. owsiane, czy migdałowe.
Jakie przyprawy najlepiej podkreślają smak szczupaka?
Szczupak to ryba o delikatnym smaku, dlatego warto używać przypraw, które podkreślą jego naturalne walory, nie przytłaczając ich. Estragon, ziele angielskie i listek laurowy są świetnym wyborem, ale warto również eksperymentować z innymi przyprawami, takimi jak koperek, tymianek czy majeranek. Dowiedz się, które przyprawy najlepiej komponują się ze smakiem szczupaka i jak wpływają na ostateczny smak dania.