„Szybki żurek” to zupa podobna do żurku, ale jednocześnie nie wymagająca zakwasu i taka, którą przygotujesz naprawdę szybko. Przygotuj do niej ulubione dodatki, takie jak jaja, czy ugotowane mięso. To idealny pomysł na szybki, ale lekki obiad dla Ciebie i Twoich bliskich.
Co jest potrzebne na „szybki żurek”?
- 0,5 l wody
- 0,5 l kwaśnego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
Jak przygotować „szybki żurek”?
Do mleka dosyp mąkę. Rozmieszaj ją dokładnie za pomocą trzepaczki NATUR. W międzyczasie w garnku FINE zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, wlej do niej mieszankę mleka i mąki. Masło rozpuść i dodaj do zagęszczonej zupy. Dodaj do niej dowolne dodatki, np. kiełbasę lub jajka. Możesz podawać z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!