Silikonowa forma do pieczenia na muffiny 12szt SMART
Wytrawne muffiny z kruszonką doskonale sprawdzą się zarówno na obiad, jako lunch do pracy czy też jako przekąska w trasę. Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku, używając do tego foremki do pieczenia muffinów. Możesz je zabrać w dowolne miejsce, korzystając z wygodnego pojemnika typu „To go”.
Co jest potrzebne na wytrawne muffiny z kruszonką?
- 250 g mąki pszennej
- 200 g gorgonzoli
- 1 duża twarda gruszka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g orzechów włoskich
- 100 g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 150 ml mleka
Na kruszonkę:
- 60 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 20 g sera (np. cheddar)
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować ciasto na muffiny?
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ręcznie podziel gorgonzolę na mniejsze kawałki, dodaj do miski razem z pokrojoną w kostkę gruszką i posiekanymi orzechami włoskimi. Wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj trzepaczką NATUR mleko, jajka, jogurt grecki i przelej miksturę do suchych składników. Wszystko połącz ze sobą za pomocą dużej łyżki. Postaraj się zrobić to delikatnie.
Jak przygotować kruszonkę do muffinów?
Zimne masło szybko wyrób z mąką, dodaj starty cheddar, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.
Każde wgłębienie w formie silikonowej do muffinów SMART (na 6 sztuk) wypełnij po równo ciastem, posyp kruszonką i piecz na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 25 do 30 minut. Podawaj z jogurtem lub sosem chutney.
Czym jest gorgonzola?
To podpuszczkowy niebieski ser pleśniowy, który wywodzi się z terenów Lombardii. Jego produkcja sięga roku 879 – jest więc nierozerwalnie związany z włoską tradycją. Dojrzewa do 4 miesięcy. Jego smak jest łagodniejszy od zapachu. Jest bardzo kremowy, bywa nieco pikantny.
Dlaczego warto używać jogurtu greckiego?
Naturalny jogurt grecki różni się nieco od tego klasycznego. Jest bardziej gęsty i ma wyższą zawartość tłuszczu. Dlatego też doskonale nadaje się do wypieków, nadając im większego bogactwa smaku. Świetnie sprawdza się również jako baza pod różnorodne sosy. Jeśli jednak chcesz ograniczać kaloryczność dań, postaw na zwykły jogurt naturalny.
Jakie mleko wybrać?
Wybierając mleko jako dodatek do wypieków i nie tylko wybieraj takie, które ma co najmniej 2% zawartości tłuszczu. Wpływa on na rozprowadzanie się smaków.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.