Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g gorgonzoli
- 1 duża twarda gruszka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g orzechów włoskich
- 100 g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 150 ml mleka
Na kruszonkę:
- 60 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 20 g sera (np. cheddar)
- sól i pieprz do smaku
- Wytrawne muffiny z kruszonką
Jak przygotować ciasto na muffiny?
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ręcznie podziel gorgonzolę na mniejsze kawałki, dodaj do miski razem z pokrojoną w kostkę gruszką i posiekanymi orzechami włoskimi. Wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj trzepaczką NATUR mleko, jajka, jogurt grecki i przelej miksturę do suchych składników. Wszystko połącz ze sobą za pomocą dużej łyżki. Postaraj się zrobić to delikatnie.
Jak przygotować kruszonkę do muffinów?
Zimne masło szybko wyrób z mąką, dodaj starty cheddar, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.
Każde wgłębienie w formie silikonowej do muffinów SMART (na 6 sztuk) wypełnij po równo ciastem, posyp kruszonką i piecz na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 25 do 30 minut. Podawaj z jogurtem lub sosem chutney.
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.