Zupa-krem z czosnku jest aromatyczna, ostra i niewyobrażalnie kremowa. Będzie idealnie smakować z grzankami lub świeżym, chrupiącym chlebem. Jest prosta w przygotowaniu, a swoją kremową konsystencję zawdzięcza dodatkowi zasmażki na mące oraz jajkom.
Co jest potrzebne na zupę-krem z czosnku?
- 1 l wody
- 1 l mleka
- 6-7 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka średniej wielkości
- ocet i sól wg. uznania
Jak przygotować zupę-krem z czosnku?
Mleko zagotuj z wodą oraz rozgniecionym czosnkiem w garnku PRESTIGE PLUS, uważając, aby nie przypalić masy. Masło wymieszaj z łyżką letniego mleka oraz mąką. Wlewaj strużką do wrzątku, cały czas mieszając. Dzięki temu nie dopuścisz do powstawania grudek.
Żółtka jaj wymieszaj z odrobiną octu. Białka ubij na sztywną pianę. Zdejmij z kuchenki zupę i dodaj do niej żółtka. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ubite białka oraz odrobinę soli do smaku. Tak przygotowaną zupę krem możesz podawać z krokietami lub grzankami. Smacznego!