Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE
Zupa-krem z czosnku jest aromatyczna, ostra i niewyobrażalnie kremowa. Będzie idealnie smakować z grzankami lub świeżym, chrupiącym chlebem podanym na pięknej porcelanie. Jest prosta w przygotowaniu, a swoją kremową konsystencję zawdzięcza dodatkowi zasmażki na mące oraz jajkom.
Co jest potrzebne na zupę-krem z czosnku?
- 1 l wody
- 1 l mleka
- 6-7 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka średniej wielkości
- ocet i sól wg. uznania
Jak przygotować zupę-krem z czosnku?
Mleko zagotuj z wodą oraz rozgniecionym czosnkiem w garnku PRESTIGE PLUS, uważając, aby nie przypalić masy. Masło wymieszaj z łyżką letniego mleka oraz mąką. Wlewaj strużką do wrzątku, cały czas mieszając. Dzięki temu nie dopuścisz do powstawania grudek.
Żółtka jaj wymieszaj z odrobiną octu. Białka ubij na sztywną pianę. Zdejmij z kuchenki zupę i dodaj do niej żółtka. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ubite białka oraz odrobinę soli do smaku. Tak przygotowaną zupę krem możesz podawać z krokietami lub grzankami. Smacznego!
Co można dodać do zupy-krem z czosnku?
Zupa-krem z czosnku świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami, które wzbogacają jej smak i teksturę. Grzanki z chrupiącego chleba, posmarowane masłem czosnkowym, dodają chrupkości i dodatkowego aromatu. Krokiety ziemniaczane lub serowe są również doskonałym uzupełnieniem, wprowadzając element sycący i kremowy. Posypanie zupy startym parmezanem lub drobno posiekanymi ziołami, takimi jak pietruszka lub szczypiorek, nadaje jej świeżości i intensywności smaku.
Od kiedy czosnek wykorzystuje się w kuchni?
Czosnek jest używany w kuchni od ponad 5000 lat. Jego kulinarne i lecznicze zastosowania sięgają starożytnego Egiptu, Grecji i Rzymu. Był ceniony przez pracowników budujących piramidy oraz żołnierzy za swoje właściwości zdrowotne i energetyczne. W Chinach i Indiach stosowany od około 2000 lat p.n.e.
Czemu czosnek jest zdrowy?
Czosnek jest znany ze swoich licznych korzyści zdrowotnych. Zawiera allicynę, związek o silnym działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Regularne spożywanie czosnku wspomaga układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Czosnek jest również bogaty w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Dodanie czosnku do zup wzbogaca ich smak i aromat, jednocześnie dodając wartości odżywcze.