Pstrąg z ziołami po młynarsku to przepis na smażoną w całości rybę panierowaną w mące. To prosty przepis, jednak dodatek przypraw oraz masła sprawiają, że to naprawdę aromatyczne i smaczne danie. Warto przygotować je na rodzinny obiad, aby spróbować wyjątkowej, francuskiej kuchni. Do przygotowania dania wykorzystaj dużą, wygodną patelnię.
Co jest potrzebne na pstrąga z ziołami po młynarsku?
- 4 wypatroszone pstrągi
- mąka pszenna wg. uznania
- Sól i pieprz wg. uznania
- 70 g masła
- 60 g masła klarowanego
- sok z 1 cytryny
- po 1 łyżce posiekanych ziół: tymianku, estragonu, pietruszki, trybulki
- kawałki cytryny do ozdoby
Składniki na danie dla 4 osób.
Jak przygotować pstrąga z ziołami po młynarsku?
Ogony pstrągów przytnij, by były bardziej szpiczaste. Następnie dokładnie opłucz całą rybę. Każdego pstrąga obtocz dokładnie w mące i strzepnij jej nadmiar. Przypraw solą oraz pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzej 60 g masła. Następnie umieść w nim pstrągi. Smaż je po 2, na dość dużej mocy kuchenki, aż równomiernie się zarumienią po obydwu stronach. Może to zająć ok. 6-7 minut z każdej strony. Sprawdź, czy ryba jest gotowa po płetwie grzbietowej. Gdy mięso będzie gotowe, ta da się łatwo wyciągnąć. Przełóż pstrąga na półmisek i trzymaj w ciepłym miejscu.
Na wyczyszczonej patelni rozpuść pozostałe masło. Podgrzewaj, aż to zacznie się rumienić. Następnie dodaj sok z cytryny oraz zioła. Po przygotowaniu polej sosem pstrągi. Podawaj danie z młodymi ziemniaczkami. Smacznego!
Jak duży jest pstrąg?
Pstrągi to grupa ryb i zależnie od konkretnego gatunku, ich rozmiary mogą się różnić. Pstrąg potokowy ma zwykle do 2,5 kg wagi i mierzy do 60 cm. Pstrąg tęczowy osiąga 60-70 cm długości (w jednej z form nawet do 120 cm) i waży około 5 kg.
Czy w Polsce można dostać dobrej jakości pstrąga?
Tak, jak najbardziej! Na terenie Pomorza Gdańskiego rozwinęła się hodowla pstrąga tęczowego. Istnieje ona już od około 100 lat, co pozwoliło na wykształcenie populacji ryb, która jest dobrze dostosowana do warunków pogodowych panujących w kraju. Dzięki temu mieszkając w Polsce, bez problemu można dostać świeżego pstrąga wysokiej jakości.
Ile kalorii ma pstrąg?
W 100 g pstrąga tęczowego znajduje się ok. 140 kcal, w tym 6 g tłuszczu. Ponadto charakteryzuje się wysokim poziomem zawartości kwasów omega-3, witaminy B12 oraz D oraz astaksantyny, która działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.