Pulpeciki drobiowe to doskonały sposób na podanie kurczaka, szczególnie jeśli w Twoim domu są dzieci albo osoby, które mają problem z przełykaniem twardych dań. Aby je przygotować, będzie potrzebna maszynka do mielenia mięsa lub blender, a także garnek o pojemności ok. 5 l.
Co jest potrzebne na pulpeciki drobiowe?
- 1 cały kurczak
- 200 g włoszczyzny
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- sól wg. uznania
- 1 gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka cząbru
Jak przygotować pulpeciki drobiowe?
Bułkę namocz. Z umytego kurczaka zdejmij skórę, odetnij szyję oraz skrzydełka. Ugotuj z nich wywar, dodając do niego włoszczyznę. Gotuj przez ok. 2 godziny na niewielkim ogniu.
Oddziel mięso od kości z pozostałej części kurczaka, a następnie zmiel je, dodając do niego odciśniętą z wody bułkę, jajko oraz przyprawy. Tak przygotowaną masę dokładnie wymieszaj i uformuj z niej pulpeciki. Obtocz je w mące pszennej i włóż je go wrzącego wywaru na ok. 15 minut.
Z wywaru możesz przyrządzić sos, np. zagęszczając go mąką i jajkiem. Podawaj z ziemniakami lub w inny ulubiony sposób. Smacznego!
Czy pulpeciki można przyrządzić nie mając całego kurczaka?
Tak, możesz przygotować je wykorzystując np. pierś z kurczaka, czy mięso z uda. Pamiętaj jednak, aby wcześniej przygotować wywar, w którym następnie je ugotujesz. Dzięki temu nadasz pulpecikom głębie smaku. Mięso drobiowe jest dość delikatne, dlatego w jego przypadku bardzo ważne jest przyprawienie go.
Czym jest cząber?
Cząber ogrodowy to roślina uprawiana przez ludzi od tysięcy lat. Była znana już w starożytnym Rzymie. Uznaje się ją za roślinę leczniczą, która np. pobudza trawienie. Od lipca do września zbiera się naziemną część rośliny, po czym suszy się ją w temperaturze pokojowej. Przez swój niezwykły aromat i nieco pieprzny smak często dodaje się go do różnorodnych dań jako przyprawę.
Z czym podać pulpeciki drobiowe?
Pulpeciki drobiowe możesz podać z ziemniakami, ale nie tylko. Będą doskonale pasować do klusek, czy ryżu. Świetnie komponują się z różnorodnymi sosami, przygotowanymi nie tylko na bazie rosołu.