Puszyste naleśniki na słodko są delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Sprawdź, jak je przygotować dla siebie i swoich bliskich. Do ich przygotowania wykorzystaj patelnię z nieprzywierającą powłoką. Dzięki niej ciasto nie będzie przyklejać się do powierzchni.
Co jest potrzebne do przygotowania puszystych naleśników na słodko?
- 1,5 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1,5 szklanka mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- łyżka cukru
Jak przygotować puszyste naleśniki na słodko?
Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę, mleko, jajka i sól. Wymieszaj całość na gładką masę. Roztop na patelni masło (możesz zrobić to też w mikrofalówce), dodajemy je do ciasta i ponownie miksujemy.
Jak usmażyć puszyste naleśniki na słodko?
Naleśniki najlepiej smażyć na specjalnej patelni naleśnikowej. Rozgrzej masło na naczyniu i smaż po kolei każdy placek. Obracaj naleśnik, gdy będzie już zarumieniony na spodzie.
Naleśniki podaj z cukrem pudrem, owocami (najlepiej maliny, jeżyny, jagody) lub kremem czekoladowym.
Z czym można podać puszyste naleśniki?
Puszyste naleśniki można podać z wieloma różnymi dodatkami, takimi jak słodki krem czekoladowo-orzechowy, dżem, czy owoce. Sprawdzi się również serek Mascarpone z odrobiną cukru, bita śmietana czy różne słodkie syropy. Dodatki możesz dość dowolnie mieszać, tworząc unikatowe kompozycje.
Na jaki posiłek podać puszyste naleśniki na słodko?
Puszyste naleśniki sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na deser. W wersji śniadaniowej postaw raczej na owoce, które zapewnią Ci energię na dłuższy czas. Z kolei jeśli naleśniki mają być deserem, nie bój się od czasu do czasu zaszaleć z dodatkami.
Czemu do ciasta naleśnikowego dodaje się wodę gazowaną?
Woda gazowana sprawi, że ciasto naleśnikowe będzie lżejsze, a naleśniki bardziej puszyste. Z tego powodu warto dodać ją do masy.