Quiche z porem i boczkiem to przystawka z kuchni francuskiej, którą warto chociaż raz przygotować. To wypiek w formie słonego placka, zalanego śmietanowo-jajeczną masą. Sprawdź, jak je przygotować!
Co jest potrzebne na quiche z porem i boczkiem?
Ciasto kruche
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 1 duży por
- 100 g koziego sera
- 250 g boczku
- 1 duża cebula
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 2 szklanki śmietanki 30%
Jak zrobić quiche z porem i boczkiem krok po kroku?
Przygotowanie quiche z porem i boczkiem krok po kroku naprawdę nie jest trudne. Wystarczy, że będziesz przestrzegać przepisu. Zwracaj szczególną uwagę na czas przygotowywania dania.
Przygotuj pyszne kruche ciasto
Pokrój zimne masło w kostkę (polecamy ostre noże kuchenne w bloku Country). Dodaj do niego mąkę i dopraw szczyptą soli. Rozcieraj masę tak długo, aż składniki się ze sobą połączą i powstanie kruszonka.
Następnie dodaj do masy jajka i uformuj z niej kulę. Zawiń ciasto w folię przezroczystą i włóż do zamrażarki. Po upływie 15 minut możesz je wyjąć. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na placek średnicy większej niż forma.
Ciasto wyłóż na dnie oraz bokach formy (możesz wybrać np. silikonową formę SMART do pieczenia tarty). Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Ciasto przykryj aluminiową folią, wysyp na nią ryż i wstaw do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz ciasto jeszcze przez kolejne 15 minut na złoty kolor.
Jak przygotować nadzienie?
Umyj por pod bieżącą wodą, usuń z niego twarde liście i pokrój wzdłuż na mniejsze części. Boczek pokrój w plastry, a obrany czosnek i cebulę w drobną kostkę. Na dużej patelni MONOLIT o średnicy 28 cm z powłoką ceramiczną rozgrzej olej rzepakowy. Następnie podsmaż cebulę, czosnek i por tak, aby stały się miękkie.
Zmiksuj jajka, mąkę i śmietanę. Dodaj do nich warzywa z patelni (cebulę, czosnek, por) i wymieszaj. Gotową masę wlej na upieczone wcześniej kruche ciasto. Do mieszania oraz rozprowadzenia nadzienia mogą Ci się przydać akcesoria NATUR.
Ułóż na wierzchu plastry boczku oraz koziego sera. Włóż danie do piekarnika na ok. 15 minut. Gdy ser się roztopi, wyjmij je i pokrój na kawałki tak, jak pizzę. Quiche z porem i boczkiem gotowe! Smacznego!
Jaka jest inna nazwa na quiche?
Quiche może występować w wielu odmianach i rodzajach. W Polsce można znaleźć je pod nazwą placek lotaryński (z fr. quiche lorraine). Podaje się go tradycyjnie w Boże Narodzenie.
Czemu kruche ciasto musi być schłodzone?
Kruche ciasto musi być schłodzone, ponieważ dzięki temu łatwiej je się wyrabia. Ponadto to właśnie różnica temperatur pomiędzy schłodzoną masą a rozgrzanym piekarnikiem gwarantuje powstanie idealnie kruchego i chrupkiego wypieku.
Dlaczego śmietanka 30% najlepiej nadaje się do quiche?
Tłusta śmietanka 30% ma nie tylko wyśmienita, kremową konsystencję, ale również jest dobrym nośnikiem smaku. Z tego powodu warto postawić właśnie na nią, przygotowując quiche. Zwłaszcza jeśli nie robisz go na co dzień!