Składniki na quiche z porem i boczkiem:
Ciasto kruche
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 1 duży por
- 100 g koziego sera
- 250 g boczku
- 1 duża cebula
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 2 szklanki śmietanki 30%
Jak zrobić quiche z porem i boczkiem krok po kroku?
Kruche ciasto
Pokrój zimne masło w kostkę (polecamy ostre noże kuchenne w bloku Country). Dodaj do niego mąkę i dopraw szczyptą soli. Rozcieraj masę tak długo, aż składniki się ze sobą połączą i powstanie kruszonka.
Następnie dodaj do masy jajka i uformuj z niej kulę. Zawiń ciasto w folię przezroczystą i włóż do zamrażarki. Po upływie 15 minut możesz je wyjąć. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na placek średnicy większej niż forma.
Ciasto wyłóż na dnie oraz bokach formy (możesz wybrać np. silikonową formę SMART do pieczenia tarty). Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Ciasto przykryj aluminiową folią, wysyp na nią ryż i wstaw do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz ciasto jeszcze przez kolejne 15 minut na złoty kolor.
Nadzienie
Umyj por pod bieżącą wodą, usuń z niego twarde liście i pokrój wzdłuż na mniejsze części. Boczek pokrój w plastry, a obrany czosnek i cebulę w drobną kostkę. Na dużej patelni MONOLIT o średnicy 28 cm z powłoką ceramiczną rozgrzej olej rzepakowy. Następnie podsmaż cebulę, czosnek i por tak, aby stały się miękkie.
Zmiksuj jajka, mąkę i śmietanę. Dodaj do nich warzywa z patelni (cebulę, czosnek, por) i wymieszaj. Gotową masę wlej na upieczone wcześniej kruche ciasto. Do mieszania oraz rozprowadzenia nadzienia mogą Ci się przydać akcesoria NATUR.
Ułóż na wierzchu plastry boczku oraz koziego sera. Włóż danie do piekarnika na ok. 15 minut. Gdy ser się roztopi, wyjmij je i pokrój na kawałki tak, jak pizzę. Quiche z porem i boczkiem gotowe! Smacznego!