Patelnia głęboka CONTRAST PROCOAT 24 cm z powłoką ceramiczną
Roladki ze szparagami są pyszne, aromatyczne i wyśmienicie nadają się na obiad dla całej rodziny. Sprawdź przepis stworzony przez Olę Tatkę. Do jego przygotowania przyda Ci się głęboka patelnia lub niski garnek.
Co jest potrzebne na roladki ze szparagami?
- 2 filety z kurczaka
- 100 g boczku wędzonego w plastrach
- pęczek szparagów (250 g)
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 duża cebula
- 50 g suszonych pomidorów
- oliwa z suszonych pomidorów
- garść szpinaku
- garść pomidorków koktajlowych
- pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, płatki chili
Jak przygotować roladki ze szparagami?
Filet oczyść z błonek i podziel go na mniejsze części, w razie potrzeby delikatnie rozbijając. Dopraw go solą, pieprzem, czosnkiem oraz słodką papryką. Ze szparagów odłam zdrewniałą część. Wybierz po 2-3 szparagi i każdą z nich owijaj kurczakiem, a następnie plastrami boczku.
Smaż je w rondlu lub w głębszej patelni po kilka minut z każdej strony. W tym czasie pokrój cebulę w piórka, a czosnek na cienkie plasterki. Tak upieczone roladki ściągnij na talerz, a na patelnię wlej oliwę z suszonych pomidorów. Gdy się rozgrzeje, dodaj cebulę i czosnek, a następnie suszone pomidory i lekko posiekany szpinak. Duś wszystko razem przez kilka minut.
Na patelnię wlej śmietankę, przełóż upieczone roladki i wszystko zalej śmietanką. Duś pod przykryciem przez ok. 10-15 minut aż sos zgęstnieje.
Jak podać roladki ze szparagami?
Na koniec dodaj garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół oraz świeży koperek. Posyp płatkami chili. Tak przygotowane danie możesz podawać – także bezpośrednio na patelni! Smacznego!
Jakim nożem kroić cebulę w piórka?
Do tego zadania najlepiej sprawdzi się nóż szefa kuchni lub nóż Santoku. Dzięki temu, że są one duże i precyzyjne jednocześnie naprawdę szybko i sprawnie można pokroić cebulę. Ważne jest jednak to, aby taki nóż był naprawdę ostry. Dzięki temu nie będzie miażdżył struktury cebuli, a samo krojenie będzie po prostu bezpieczniejsze.
Kiedy warto przygotować roladki ze szparagami?
Szparagi najlepiej smakują w sezonie, czyli od końca kwietnia do czerwca. To wtedy właśnie najlepiej przygotować tego typu roladki. Dzięki temu stworzysz naprawdę smaczne i wspaniale wyglądające danie, po które z chęcią sięgną również dzieci.
Co podać do roladek ze szparagami?
Roladki ze szparagami możesz podać z dowolnymi dodatkami, takimi jak ryż, czy ziemniaki. Świetnie sprawdzą się również do różnego rodzaju klusek.
Autor przepisu:
Ola Tatka
Ola Tatka — od zawsze chciała i kochała gotować: najpierw podpatrując rodziców, a następnie samodzielnie stawiając w kuchni pierwsze kroki. Testowała, próbowała i kreowała różne smaki. Kiedy goście zastanawiają się: „co jeszcze w tej kuchni robi?” - ona w tym czasie z uśmiechem podaje im kolejny deser. Jest twórczynią internetową, influencerką, autorką wielu ebooków kulinarnych, fotografką foodową. Według jej przepisów gotuje i piecze przynajmniej połowa Instagrama. W kuchni stawia na prostotę, bazowe smaki oraz dobrze znane połączenia, którym zawsze dodaje twistu nieoczywistym składnikiem.