Czy wiesz, jak przygotować ryż do sushi? To zaskakująco proste! Tak przygotowany ryż możesz zaś wykorzystać do stworzenia wielu innych dań, np. pysznych azjatyckich sałatek. Aby go ugotować, użyj garnka z grubym dnem – dzięki temu minimalizujesz ryzyko przypalenia go w trakcie.
Co jest potrzebne do przygotowania ryżu do sushi?
- 2 szklanki ryżu do sushi
- 2-3 szklanki wody
- 5 łyżek octu ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
- ulubione dodatki
Podane składniki wystarczą na przygotowanie ok. 4 porcji sushi.
Jak przygotować idealny ryż do sushi?
Ryż do sushi bardzo dokładnie opłucz w zimnej wodzie (możesz to zrobić nawet kilkukrotnie lub pozostawić na ok. 10 minut do momentu aż woda będzie przezroczysta), aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Pamiętaj, aby używać odpowiedniego! Zwykły ryż długoziarnisty nie sprawdzi się dobrze do tego zadania. Nie nabędzie on odpowiedniej konsystencji w czasie gotowania. Dlatego wybór odpowiedniego rodzaju ryżu jest w tym przypadku kluczowe. Sushi różni się konsystencją od np. polskich gołąbków czy kuchni indyjskiej.
Odstaw ryż na ok. 30 minut — powinien być zanurzony w wodzie. Następnie umieść go w szybkowarze, zalej go wodą i gotuj ok. 10 minut. W trakcie gotowania nie podnoś pokrywki. Jeśli używasz zwykłego garnka, pilnuj, czy ryż uzyskał właściwą konsystencję i gotuj go na małym ogniu. Sięgaj też po taki z grubym dnem.
Aby ugotować ryż do sushi, możesz zastosować proporcje 1:1, co oznacza, że na 1 szklankę ryżu przypada 1 szklanka wody. Gotowy ryż powinien być kleisty i w temperaturze pokojowej. Możesz przechowywać go w drewnianej misce. Domowe sushi nie powinno się rozpadać po zlepieniu.
Jak doprawić ryż do sushi?
Do miseczki wlej ocet ryżowy, sól oraz cukier, a następnie połącz ze sobą wszystkie składniki (do mieszania polecamy akcesoria z serii NATUR). Gdy ryż wystygnie, dodaj do niego marynatę i całość wymieszaj. Zaprawę octową możesz też kupić lub przygotować wcześniej. Pamiętaj, aby dodawanie soli było ostrożne.
Jak zaoszczędzić energię gotując ryż do sushi?
Aby zaoszczędzić energię gotując ryż do sushi, należy… wyłączyć grzanie! Gdy opłukany ryż wrzucisz do wody, przykryj garnek pokrywką i zaczekaj, aż woda zacznie się gotować. Odczekaj 2-3 minuty, a następnie wyłącz kuchenkę. Dzięki temu ryż się przygotuje, a Ty zaoszczędzisz czas oraz energię.
Gdzie kupić ocet ryżowy?
Ocet ryżowy zazwyczaj znajduje się w większych sklepach spożywczych, na dziale z kuchnią orientalną. Czasami można znaleźć go również w mniejszych sklepach. Jeśli jednak w swojej okolicy nie możesz go znaleźć, zamów go w sklepie internetowym.
Czym charakteryzuje się ryż do sushi?
Ryż do sushi jest krótki, ale kleisty. Dzięki temu można formować z niego różne kształty i bez problemu spożywać za pomocą pałeczek. Nie używaj do sushi zwykłego, „polskiego” ryżu – choć smak potrawy być może będzie podobny, prawdopodobnie nie będziesz w stanie nadać jej odpowiedniej formy. Na szczęście ryż do sushi jest coraz powszechniej dostępny w Polsce.