Ryż do sushi jest dość prosty w przygotowaniu. Warto nauczyć się go przygotowywać, ponieważ będzie dobrą podstawą do wielu innych azjatyckich dań. Aby go przygotować, użyj szybkowaru. Dzięki temu po prostu zrobisz to znacznie szybciej!
Co jest potrzebne do przygotowania ryżu do sushi?
- 2 szklanki ryżu do sushi
- 3 szklanki wody
- 5 łyżek octu ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
- ulubione dodatki
Podane składniki powinny wystarczyć na ok. 4 porcje.
Jak przygotować ryż do sushi?
Ryż wypłucz w zimnej wodzie, a następnie wsyp do szybkowaru i zalewamy wodą. Zamknij go i gotuj nie dłużej, niż 10 min.
Ocet, sól i cukier dokładnie wymieszaj. Kiedy ryż odrobinę ostygnie, dopraw go marynatą. Do ryżu podaj swoje ulubione dodatki, które możesz zawinąć w liście alg morskich, czyli nori.
Uwaga, gotując ryż do sushi stosuj proporcję 1:1,5, np. na 2 szklanki suchego ryżu – wlej 3 szklanki wody.
Skąd wziąć ryż do sushi?
Ryż do sushi na pewno znajdziesz w sieci oraz w większych sklepach spożywczych. Jest jednak coraz łatwiej dostępny, dlatego warto się rozglądać za nim również na codziennych zakupach. Pamiętaj, aby do sushi zakupić specjalnie dostosowany do tego ryż – ten standardowo użytkowany w Europie jest zwykle zbyt mało klejący się.
Czemu ryż do sushi należy wypłukać przed gotowaniem?
Wypłukując ryż do sushi pozbywasz się zanieczyszczeń, takich jak kurz, lub pozostałości po produkcji. Dlatego warto to robić przed przystąpieniem do gotowania go.
Jakie dodatki przygotować do podania sushi?
Do przygotowania sushi warto zaopatrzyć się w ulubione składniki. Jednym z podstawowych są wodorosty nori, ale przydać się mogą również: marchewka, ogórki, papryka, mango, kremowy serek, awokado i wiele, wiele innych. Daj się ponieść wyobraźni i stwórz sushi ze swoich marzeń!